Yemek Tarifleri

Melomakarona & Kliçe | Yeni Yıl Tatlarında Farklı Kültürlere Uzanış

27 Aralık 2017

MelomakaronaYılın son günlerini geride bırakıp yeni yılı karşılamaya hazırlandığımız bugünlerde iki farklı kültürün yeni yıla girerken yaptığı, iki farklı lezzeti sizlerle paylaşmak istiyorum.

Biri Yunan Mutfağı’ndan Melomakarona, diğeri Süryani Mutfağı’ndan Kliçe.

Her ikisi de bu özel günlerde sofraları lezzetlendiriyor.

Melomakarona

500 gr un
150 gr ince irmik
125 ml zeytinyağ
125 gr tereyağ oda sıcaklığında
100 gr şeker
50 gr bal
2 portakalın kabuğu
1 çorba kaşığı toz tarçın
1 çorba kaşığı toz hindistan cevizi
Bir tutam toz karanfil
1 çay kaşığı vanilya ( yada vanilya çubuğu)
Yarım paket kabartma tozu
Yarım su bardağı portakal suyu
Yarım su bardağı su

Şurup için

600 gr şeker
400 ml su
200 gr bal
3 adet karanfil
2 çubuk tarçın
Birkaç dilim portakal
Yarım limon suyu

Süslemek için

Kıyılmış ceviz
Toz tarçın (isteğe bağlı)
Toz karanfil (isteğe bağlı)

Şurup için bal hariç tüm malzemeler konularak kaynatılır. Ocağın altı kapatılınca bal eklenir. Tüm malzemeler yoğurma kabına alınır. En son un eklenir. Melomakarona hamuru hazırlanır. Un ölçüsü koyarken kontrol edilir, hamur çok sert olmamalı.

Fırını 180° C’de önceden ısıtın. İki fırın tepsisinin altını yağlı kağıt ile kaplayın ve melomakaronaları şekillendirmeye başlayın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve küçük yumurta gibi pürüzsüz dikdörtgen şekle getirin. Fırın tepsisine koyun, üst kısmını çatalla hafifçe bastırın ve üst kısmında bazı delikler oluşturun (aşağı doğru değil). 20 dakika hafifçe kızarana kadar pişirin.

Melomakaronaları fırından çıktıktan sonra sıcak sıcak soğumuş şurubun içine bırakıp hemen alın. Sunum tabağına dizin. Üzerine süsleme malzemelerini koyun. Afiyet olsun.

Kliçe (İkliçe)

Kliçe/İkliçeİki şekilde yapılma yöntemi var ben hafif olan tarifi vereceğim. Diğeri tereyağlı ve mayalı.

3 su bardağı elekten geçirilmiş un
1 yemek kaşığı mahlep
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı rezene
1 yemek kaşığı anason
1 tatlı kaşığı çörek otu
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
1 şişe maden suyu
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Kabuğu soyulmuş badem

Baharatlar, sıvıyağ, şeker, ceviz içi, kabartma tozu, vanilya, maden suyu karıştırılır. Un ilave edilir. Hamur yumuşak dokuda olmalı. Yoğurulan hamur 30 dakika dinlendirilir. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp halka şekli verilir, iki ucun birleştiği yere badem konulur. Bir diğer şekil de hamurdan büyük parçalar alıp saç örgüsü şeklini vermek. Yağlı kağıda dizilen kliçeler tepside bekletildikten sonra önceden ısıtılmış fırında 40-50 dakika pişirilir.

Değişik kültürleri tanımak, bilmek güzeldir. Melomakarano bizim kalburabastı tatlımıza benzer bir lezzet. Yunan kültüründe yeni yıl denilince akla gelen birkaç tattan biri. Kliçe, Mardin’de fırınlarda bulabileceğiniz bir lezzet. Fırınlarda büyük boyutlarda satılıyor; bitirebilmeniz için çok kişi paylaşmanız lazım.

Yeni yılın hepimize sevgi, sağlık, bereket, barış getirmesini dilerim.

Sevgiyle kalın.
 
 
Nihan Deveci
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan