Yurt İçi Gezi

Bilecik: Kayı Boyu’nun Şehri

4 Şubat 2018
Bozcaarmut Göleti, Pazaryeri, Bilecik

Bozcaarmut Göleti, Pazaryeri, Bilecik

Yurtdışında gezmeyi sevdiğim kadar yurtiçinde de gezmeye bayılıyorum çünkü keşfetmek ve ülkemizin tarihini öğrenmek çok hoşuma gidiyor. Her yaz güneye deniz- kum–güneş tatili yapmaya gider, gittiğimiz şehirlerdeki tarihi yerleri ve arkeolojik kalıntıları da gezmeyi ihmal etmeyiz. Ama bunlar başka yazılara 😉 Bu sefer size, 2016’daki 19 Mayıs tatilinin 3 gün olmasından yararlanarak yaptığımız İç Batı Anadolu rotamızı anlatacağım. Rotamızda 4 önemli merkez var: Bilecik – Söğüt, Eskişehir, Uşak Kanyonu ve Pamukkale. Önce Bilecik’ten başlıyorum. Tatilimiz 3 gün olduğu için nokta atışı yaparak göreceğimiz yerleri seçtik.

Bilecik’in Tarihi

Bilecik, MÖ 1950’lere kadar uzanan bir geçmişe sahip, o zamanlar bulunduğu bölge Bithynia olarak biliniyor. Bölge tarih boyunca pek çok uygarlığın yönetimine geçmiş: Hititler, Frigler, Kimmerler, Lydialılar, Persler; Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar ve en son Osmanlılar tarafından yönetilmiş.

Selçukluların bir kolu olan Kayı Boyu, Ertuğrul Bey yönetiminde 1230’lu yılarda bölgeye yerleşmiş. 1231’de İznik Devleti sınırları ihlal edince, Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubat Bizanslılara karşı sefer düzenlemiş. Bizanslılar yenilince Selçuklular Karacadağ ve Söğüt’e yerleşmiş. Ertuğrul Bey savaşta büyük kahramanlıklar yaptığından Selçuklu Sultanı Söğüt’ü kendisine mülk olarak vermiş. Ertuğrul Bey 1281’de ölmüş, Türbesi Söğüt’te bulunuyor.

Osmanlı Döneminde Bilecik

Ertuğrul Bey ölünce yerine Osman Bey geçiyor. Kayı Boyu bu dönem Bizanslılara karşı yapılan seferleri kazanıyor. Bu başarılarda Şeyh Edebali’nin de önemli katkıları oluyor. Bilecik, Yıldırım Bayezid Zamanında 1402’de Ankara Savaşı sonunda Timur’un hakimiyetine geçiyor ama Sultan Mehmet tarafından geri alınıyor.

Kurtuluş Savaşında Bilecik

6 Ocak 1921’de Yunanlılar, Bursa ve Uşak dolaylarından taarruza geçip, 8 Ocak’ta Bilecik’i işgal ediyor. 1. İnönü Savaşı Bilecik’te gerçekleşiyor. Yunanlılar 11 Ocak’ta Bursa’ya doğru geri çekiliyor ve 2. İnönü Savaşı 23 Mart’ta başlayıp, 1 Nisan’a kadar sürüyor. Albay İsmet İnönü Yönetimindeki ordumuz zafer kazanıyor. Ancak Yunanlılar 2 kez daha işgal girişiminde bulunuyor ve en son 30 Ağustos 1922’de başlayan Başkomutanlık Meydan Muharebesi ise 6 Eylül itibariyle Bilecik kurtarılıyor.

Savaştan önce 12000 olduğu tahmin edilen nüfus, savaş sonunda 4000’e inmiş. Savaş öncesi burada bulunan çok sayıdaki ipekçilik atölyeleri ve ipek-kadife fabrikası savaşta yakılmış.

Türbeler Şehri Bilecik
Ertuğrul Gazi Türbesi, Bilecik

Ertuğrul Gazi Türbesi

Ertuğrul Gazi Türbesi taş bir yapı, türbenin girişinde Kayı Bayrağı var. İçeride ise Osmanlı ve Türk devletlerinin bayrakları var. Fethedilen yerlerden getrilen topraklar da türbenin yanında duruyor. Aslında oğlu Osman Bey açık mezar olarak yaptırmış, ardından 1. Mehmet tarafından türbesi yaptırılmış. 2. Abdülhamit 1886’da onarım işleri esnasında bir de çeşme eklemiş.

Biz zamanımız kısıtlı olduğundan sadece bu türbe ile sınırladık gezimizi ancak Şeyh Edebali ve Dursun Fakıh Türbeleri, Orhan Gazi Camii ve 2. Abdülhamit tarafından yaptırılan Saat Kulesi, Zafer Anıtı da görülmesi gereken yerler arasında.

Biz yol üzerindeyken Harmankaya Kanyonunu da gördük. Manzarası beni büyüledi, tekrar özel olarak buraya gelmeyi çok isterim. Söğüt yol üstündeki yemyeşil ormanları, sakin ve huzurlu hali ile beni mestetti.

Hande Sönmezerler Sinan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Elif 4 Şubat 2018 at 11:14

    Ülkemiz ne kadar cennet bir yer. İnsan durup dururken bir Bilecik’e gideyim demez ama yazını okuyunca canım çekti. İki üç günlüğüne İstanbul’dan çık git gör. Gez gez bitmeyecek bir ülkede yaşıyoruz. Nimet valla. Sayende de bunu fark ediyoruz. Ayağına yüreğine sağlık. Sevgiler…

  • Yanıtla Hande Sönmezerler Sinan 4 Şubat 2018 at 11:45

    Sağol Elifciğim; Bilecik’in doğası o kadar muhteşem ki anlatmaya kelimeler yetmez. Heryer yemyeşil… Bilecik Kanyonu o kadar aklımda kaldı ki… Ama biz bu gezi için Uşak Kanyonu’nu seçmiştik, o yüzden bu seferlik ona odaklandık; Uşak Kanyonu’nu da anlatacağım ilerleyen yazılarda. Güzel yorumun için teşekkür ederim.
     
    Sevgiler

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan