Köşe Yazıları

Koruyucu Aile

2 Mayıs 2018

Koruyucu Aile

Koruyucu Ailelik

Önemli bir sosyal sorumluluk katkı aracı, Koruyucu Aile bu haftaki yazımın konusunu oluşturmakta. Bir çocuğun hayatına ışık tutabilmenin, hayallerini gerçekleştirebilmenin, topluma yararlı bir birey oluşturmanın önemi ortada.

Az kulak dolgunluğumun olduğu bu kavram ile ilk olarak pazartesi geceleri derneğimiz Rumelisiad’da yapılan eğitimlerden birinin konusunu oluşturmasıyla bilgilendim. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden bilgilendirmeler yapıldı.

Bu sırada “Çocuklar Duymasın” adlı toplumsal mesajlar veren dizide ana karakterlerin koruyucu aile olma girişimlerini izledim. Sonrasında eğitimimizi görüp, koruyucu aile olma fikri uzun süredir aklında olan bir arkadaşımla bilgi alıp, süreci başlatmak için Bursa Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’ne gittik. Çok güzel bilgilendirildik. Sizlere de aktarmak istiyorum.

Koruyucu Aile Nedir?

Çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım, ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir.

Neden Koruyucu Aile Seçeneği?

Çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için kendilerini koruyacak, sevecek, destekleyecek, güven sağlayacak, sosyal ve maddi gereksinimlerini karşılayabilecek sıcak aile ortamına ihtiyaçları vardır. Çocuklara yardım edebilmenin en iyi yolu, öz ailesinin koşulları iyileşene kadar başka bir ailenin yanında bakımlarının sağlanmasıdır. Bu nedenle, tüm dünyada ihtiyacı olan çocuklar için en çok tercih edilen bakım şekli, ülkemizde de olduğu gibi koruyucu aile bakımıdır. Koruyucu Aile bakımı, çocuğa sağladığı aile ortamı sebebiyle psiko-sosyal gelişim açısından çok önemlidir. Her çocuğun bir ailesi olması, temel amaçtır.

Koruyucu Aile Yanında Hangi Çocuklara Bakılır?

Kendi aileleri yanında yetişme şansını geçici bir süre için yitirmiş ya da çeşitli nedenlerle evlat edindirilememiş kız ya da erkek, sağlıklı ya da engelli, tek ya da kardeş olup, durumunun koruyucu aile yanına yerleştirilmeye uygun olduğu belirlenmiş, korunma ihtiyacı olan çocuklardır.

Kimler Koruyucu Aile Olabilir?

* Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan
* Türkiye’de sürekli ikamet eden
* En az ilkokul düzeyinde eğitim almış olan
* 25-65 yaş aralığında bulunan
* Düzenli gelire sahip olan
* Hoşgörülü, sabırlı, güvenli ve şefkatli bir ortam sağlayabilen, sevgisi ile bir çocuğun hayatında fark yaratmak isteyen ve mevzuatta belirtilen şartları taşıyan, kurumla işbirliği içinde çocuk yararına hizmet vermeye kendini hazır hisseden herkes koruyucu aile olabilir.

Koruyucu Ailelere ve Yerleştirilen Çocuğa Sağlanan Olanaklar Nelerdir?

* Koruyucu ailelere baktıkları her çocuk için, çocukların bakım, eğitim ve yetiştirilme harcamaları için aylık ücret ödenir.

* Özel zorlukları veya ihtiyaçları bulunan ya da engelli çocuklar için aylık bakım ücreti yaş durumu dikkate alınarak yüzde elli arttırılarak uygulanır.

* Her öğretim yılı başında bir defaya mahsus olmak üzere eğitim masrafları karşılığı olarak bakım ücreti üç kat olarak ödenir.

* Çocukların giyim masrafları karşılığı olarak yılda iki kez bakım ücreti iki kat olarak ödenir.

* Koruyucu aile yanında bakılan çocukların sağlık harcamaları için Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri uygulanır.

Bilgilendirmeler kısaca bu şekilde. Kuruma başvurduğunuzda sizden çok kapsamlı bir sağlık taraması istiyorlar. Sizin aşamalarınızla ilgilenecek bir uzmanınız oluyor. Uzunca ve çok ayrıntılı soruları cevaplayıp ön görüşme yapıp; ardından süreciniz başlıyor. Çok sayıda görüşmeye geldikten sonra karşılıklı olarak belirlenen çocuğunuzla tanışma süreci başlıyor.

Artıları anlattım; şimdi de eksilere geçelim.

* Çocuğunuzun sizinle ne kadar süre kalacağı belli değil. Belki iki hafta, belki üç sene, belki de hayat boyu. Bu duruma hazırlıklı olmalısınız. Öz aile durumunu toparlayınca çocuğunu geri alabilir.

* Çocukların öz aileleri problemli olabilmekte. Ancak kurum iki tarafı kesinlikle karşılaştırmıyor. Öz ailesi çocuğu göreceği zaman kurum görüşmeyi sağlamakta.

* Çocuğun önceki yaşantısından sahip olduğu olumsuz davranışlar, alışkanlıklar olabilmekte.

* Çocuğun size uyum süreci zor olabilmekte.

Bunlar karşılaşılabilecek bir kısım olumsuzluklar. Hayatın her alanında olduğu gibi burada da karşımıza çıkabilir. Her şey, her zaman toz pembe gitmiyor.

Benim şahsi görüşüm Koruyucu Aile olmanın çocuk sahibi olmayan ailelere, yalnız yaşayan kişilere ya da çocuklarını belirli yaşa getirmiş kişilere daha uygun olduğu yönünde. 18 yaş altı çocuk sahibi olan ailelerde, evin çocuğunun bu konuda görüşü çok önemli. Kurum da bu konu üzerinde hassasiyetle duruyor.

Unutmayalım ki, sağlıklı bir toplum ve mutlu yarınlar için sahip olduğumuz en değerli varlıklar çocuklarımızdır.

SİZ DE BİR IŞIK OLMAK İSTER MİSİNİZ?

Nihan Deveci

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

6 YORUMLAR

  • Yanıtla Hande Sönmezerler Sinan 2 Mayıs 2018 at 12:39

    Çok aydınlatıcı oldu bu yazı; biz eşimle yıllardır tartışıyoruz bu konuyu ve açıkçası çok istekliyiz bu konuda. Fakat olumsuz kısımları okuyunca çok mantıklı bir fikir verdi bana; bizim oğlumuzun biraz daha büyümesini beklemek çok daha mantıklı geliyor şu anda; benim en takıldığım kısım buydu. Böylece o da hem mümkünse olumsuzluklara karşı kendini koruyacak bir yaklaşımda olur, hem de (koruma altına alacağımız yeni) kardeşini başkalarına karşı daha iyi koruyabilir ve ona yeni şeyler öğretebilir. Çok teşekkürler.

  • Yanıtla Nihan Deveci 2 Mayıs 2018 at 15:24

    Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Yorumunuz için ben teşekkür ederim. Selamlar.

  • Yanıtla Tugce Sudas 3 Mayıs 2018 at 01:07

    Her ailenin koruyucu aile olmasi gerektigini, boylece hicbir cocugun yurtlarda buyumek zorunda kalmayacagini dusunuyordum. Hatta boyle bir seye kalkissak diye dusunup yine de tam olarak emin olamiyordum. Ve vicdan azabi cekiyordum, hicbir cocuga yardimci olamadigim, sahiplenemedigim icin. Simdi yazinizla birlikte fark ettim ki, benim en buyuk endisem, dort yasindaki oglumun buna alisip alisamayacagi ya da benim yeni gelen cocugumla ilgilenirken kendi cocugumla yeterince ilgileneme riski. En iyisi oglum universiteye gidinceye kadar bekleyip, ondan sonra bu ise yonelmek. Iyiki bu yaziyi yazmissiniz. Simdi icim cok rahat.

  • Yanıtla Nihan 3 Mayıs 2018 at 07:57

    Ben teşekkür ederim. Selamlar.

  • Yanıtla Ilgın Cenkçiler 6 Mayıs 2018 at 17:13

    Bu aralar bir şekilde şahit olduğum bir konuydu. Olumsuzluklarına katılıyorum 🍀

    • Yanıtla Nihan Deveci 8 Mayıs 2018 at 00:18

      Olumlu/olumsuz yönlerini iyice düşünüp; çocuk yararına olacak şekilde hareket edilmeli 🙋

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan