Satır Arası

Dayatılmış Güzellik

26 Nisan 2019
Yazı: Dayatılmış Güzellik | Güzel Görünmek Mecburiyet | Yazan: Nalan Erpolat
Güzellik

Göze, kulağa, ruha, iyi gelme hali… Hayatın gereği, insanın ihtiyacıdır güzellik ve bu yüzden her şeyin güzeli makbuldür. Hayatın güzeli, insanın güzeli, manzaranın güzeli, görüntünün güzeli, sesin güzeli, kokunun güzeli… Hatta hayalin bile güzeli şarttır, kimse aklından kötü bir şey geçiremez. İnsanın aklına kötü bir şey gelse hemen çevresi set koyar; “Getirme aklına öyle şeyler, güzel düşün.”

Güzel Görünmek

Günümüzde güzel olmak daha doğrusu güzel görünmek neredeyse mecburiyetmiş gibi oldu. Medyanın ve sosyal medyanın bu kadar yaygın olması, her şeyin doğal halinden çok, en güzel halini gözler önüne seriyor. Hayatların en mutlu halleri, çocukların en keyifli halleri, insanların en güzel ya da en bakımlı hatta filtreli halleri…

Zamanla bu bakım, bu filtreler olmazsa olmaz zannediliyor ve herkes her şeyi filtreliyor, fotoğrafları filtreliyor, kusurlar filtrelenerek aktarılıyor, yani hayat filtreli yaşanıyor. Her şeyi doğalına ve akışına bırakmak çok zorlaşıyor.

Toplumda herkes bu gidişata öyle bir alışıyor ki, hayatı doğal akışına bırakan ve değiştirmeden, olduğu gibi aktarmaya çalışan insanlar hakkında acabalar oluşuyor.

Acaba bu samimiyetinde samimi mi?

Kıyafetlerini görüntülemek ve tarz aktarımı yapmak amacıyla, sadece kıyafetlerinin fotoğrafını paylaşan bir kişiyle ilgili; “Neden yüzünü göstermiyor, yüzünü beğenmiyor herhalde?” düşüncesi yazıya dökülebiliyor rahatlıkla sosyal medya üzerinde. Halbuki öyle bir durumda filtrelemek değil, öne çıkarmak söz konusu. Fotoğrafın vermek istediği mesajın temasını öne çıkarmak. Ama görebiliyoruz ki filtrelere alışınca, önyargılarımız da artıyor.

Güzel Olmak

Her şey bu kadar göz önündeyken, güzel olmanın kalıpları ve sınırları daha keskin şekilleniyor zihinlerde.

Kilolu olmamak, ama kemikler sayılacak kadar da zayıf olmamak, uzun boylu olmak, ama çok da iri kemikli olmamak, selülitsiz olmak, sportif vücutlu olmak, yüz hatlarının çok düzgün olması, burnun kemersiz, dudakların dolgun, elmacık kemiklerinin belirgin olması, pürüzsüz bir cilde sahip olmak, saçların her daim bakımlı olması gibi güzellik kriterleri herkesin zihninde. Ama tabii ki herkesin bu kriterlere uygun yaratılmış olması imkansız. O yüzden bir takım görsel tekniklerle hepimiz kendimizi böyle göstermeye çalışabiliyoruz. Görüntümüz belki yaklaşıyor bu kriterlere ama bazen öyle anlar oluyor ki görünen bozulmasın diye elimizi kolumuzu nerelere koyacağımızı şaşırıyoruz. Farkında olmadan hareketlerimizi, yani özgürlüğümüzü kısıtlıyoruz.

Kusur, insan olmanın gereği ve normalidir.

Güzel olmak, aslında kusurlarımıza rağmen, kendimizi sevebilmemiz, kendi kusurlarımızla dalga geçmeyi bilmemizdir.

Çok sevdiğim bir sözü aktarmak istiyorum:

“Kendisiyle artık dalga geçemeyen kişi için, başkalarının onunla dalga geçme zamanı gelmiş demektir.”
– Thomas Szass

Kusurlarıyla dalga geçebilen bir insanın güzelliği, doğallığından gelir. Yüz hatları kusursuz olmayabilir ama gülümsemesi belki onu muhteşem gösterir. Fazla kiloları olabilir, ama renkli kişiliği onun farkı, güzelliği ve hatta hayatı güzelleştirmesidir. Bunun gibi topluma dayatılmış fiziksel güzellik kriterlerine uymayan, ama bir topluma girdiğinde kendi doğal tarzı ve ışığıyla dikkat çeken ve herkesin hayran olduğu yüzlerce insan vardır, yeter ki bizler görebilelim. Yani her zamanki gibi sadece satırlarda yazılanları değil, satır aralarını fark edip, okuyalım; kendimizi ve çevremizi gereksiz eleştirilerle boğmayalım.

Unutmayalım ki;

Bizi biz yapan herkesle aynı olan dayatılmış güzellik kriterleri değil, kendimize has olan özelliklerimizdir ve bizi güzel yapan da her halimizi sevebilmemizdir.

Nalan Erpolat

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Elif 27 Nisan 2019 at 12:46

    Çok güzel bir yazıydı. Değindiğiniz konuyu ve onu anlatış biçiminizi çok sevdim. O kadar görüntüsel düzeydeyiz ki derinleşmekten gittikçe uzaklaşıyoruz. Bu da yaratıcılığı ve özgün üretimleri yok ediyor. Çünkü özgünlük ve pek tabi özgürlük ancak samimiyetle elde edilir. Pamuk kaleminize sağlık. Sevgilerimle…

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 29 Nisan 2019 at 22:33

    Yaa ne harika yazıydı. Hepsi de doğru. Filtresiz sokağa çıkamayacağız yakında. Bazıları çıksa da tanınmayacak zaten, o kadar oynuyorlar ki fotoğrafla, yeniden yaratım söz konusu oluyor 😝

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan