Mavi Okyanus

Satış Nedir?

25 Nisan 2019
Yazı: Satış Nedir? | Yazan: Mustafa Çağa
Satış Nedir?

Bu soruya verilen yanıtlardan biri:

“Doğru zamanda, doğru yerde ve doğru insan ile olmak.”

Bu cevabın, kulaktan kulağa oyunundaki gibi, insanların arasında dolanarak farklı algılanmaya ve yorumlanmaya başladığına son zamanlarda sık sık rastlıyorum.

Soru karşısında verilen cevap, o kadar genel alınmış ki, nedir öncesine ne koysanız cevap uyacak gibi görünüyor. Evlilik, mutluluk v.b.

Bana sorarsanız bir doğaçlama yaşamdır satış.

Ne iş yaparsanız yapın, onu en içten şekilde sürdürebildiğiniz sürece hem keyif alır hem de başarılı bir hayat sürmüş olursunuz. Bazen etrafınızdaki kişilerden; “Ben hiç çalışmadım, çünkü işim benim hobim, ben işimden çok keyif aldığım için kendimi çalışıyor olarak hissetmiyorum,” gibi cümleler duyarsınız.

Sizi bilmem ama ben işini özleyenlerdenim. Uzun süreli tatiller bana göre değil, kısa tatiller olacak, işimi takip edip, işimden hiç kopmayacağım. Bunun işkoliklik olduğunu düşünmüyorum. Sevmediğim bir işim olsa kesinlikle öyle davranmazdım. Tatil beni daha fazla cezbedebilirdi. Satış işi de böyle tıpkı diğer meslekler gibi, sevmezseniz yapamazsınız.

Klarnet çalmaya başladığım dönemlerde, hocam ile birlikte notalar ile ilerliyorduk. Sonrasında kendimi keşfetmeye ve kendi tarzımı oluşturmaya başladım.

Satış yetkilisi olarak başladığım ilk işimde, bağlı bulunduğum müdürüm ile müşteri ziyaretleri yaparken, aynı klarnette olduğu gibi notalar ile ilerliyordum. Bir süre sonra tek başıma sahaya çıkmaya başladığımda kendimi keşfetme zamanım gelmişti. Kendi tarzımı oluşturup, özgürce ilerlemek bana güç kattı. Özgür yaşamın satış ile olan ilişkisi bu noktada karşıma çıkmıştı.

Özgürce, özgüvenli ve özerk çalışma biçimim beni farklı bir noktaya taşımaya başlamıştı. Artık satış dışında ama satış içerisinde farklı alanlar keşfetmeye başlamıştım. Etrafımdaki insanlar ile olan ilişkilerimin boyutu git gide derinleşmeye başlamıştı. Sıcak satış yapan arkadaşlarımın çoğu bu ilişkileri kurmuş ve benim yaşadığım güzellikleri yaşamışlardır. Sıcak satışın dışındaki alanlarda yaptığım gözlemlerde, örneğin dijital platformlarda siz sıcak satış alanındaki davranışları sergilerseniz, işletmeniz muhtemelen ay sonunda iflas eder.

Anlatmaya çalıştığım satışın ne olduğu sorusunu aramak yersiz. Bu sorunun cevabını aramaktan vazgeçin.

Özünüzde siz, doğru zamanda, doğru yerde ve doğru iç benliğinizle buluşup ne istediğinizi iyi bilin. Korkmayın her yolun bir varış noktası olacaktır.

Bir anımı paylaşmak istiyorum.

Üniversite yıllarımda bazen kurumsal şirketlerin iş ilanlarına başvuru yapar ve sadece tecrübe elde etmek için mülakatlara giderdim. Özel bir bankanın kredi kartı satış ekibinde çalışmak üzere yer alan bir ilana başvuruda bulunup çağırıldım. Tüm adayların bulunduğu bir salonda, -sanırım 100 kişi vardı- ilk bir saatlik konuşma ve tek tek tanışmadan sonra, bölge müdürü salona girip; “Arkadaşlar kredi kartı satmak zor iştir, bankacılık sektöründe farklı görevlerde de çalışmanız mümkün, aranızda kredi kartı satışında bir kaç yıl çalıştıktan sonra gişe personeli olma hayali olanlar var ise birazdan vereceğimiz kahve molasından sonra yan salona geçsinler,” diye seslendi.

Öğleden sonra yan salona geçenlerin hepsinin elendiğini öğrendik. Evet bu bir tuzaktı. Doğru zaman, doğru yer ve doğru kişi kuralı.

Mustafa Çağa

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan