Biraz Kitap

50 Soruda Yapay Zeka

28 Ekim 2019

Kitap: 50 Soruda Yapay Zeka | Yazar: Cem Say | Yorumlayan: Hülya Erarslan


50 Soruda Yapay Zeka | Cem Say

Matematiğin serüvenini anlatarak başlıyor kitap. Bilim insanları, matematikçiler, teorileri, 0’lar 1’ler, hesaplamalar, formüller, teknik bilgiler…

Bilgisayarlar avukatlık yapabilir mi?

Bu soru kitaptaki 50 sorudan biri. İlgimi çekti tabii ama buna net bir cevap yok.

Şimdilik büyük ölçüde yardımcı olabilecekleri muhakkak. Son derece hızlı ve eksiksiz bir şekilde içtihat taraması yapmamızı sağlıyor. Ama tamamen elimizden alır mı? Göreceğiz.

Yapay zeka doktorluk yapar mı?

Bu soru da şimdilik hayır gibi gözüküyor. Robot cerrahlar var ve kesme işlemini insan elinden daha düzgün yapabiliyorlar ama “cerrahinin yapay zekaya terk edilmesine daha uzun süre olduğunu düşünüyorum” diyor yazar.

“…günümüzde cerrahlar hala çoğu hastanın tüm gerçeğiyle ancak onu kesip açtıklarında karşılaşmakta ve kısa süre içinde akıl yürüterek karar verme durumuyla baş başa kalmaktadır. Bu bağlamda güncel yapay öğrenme yöntemlerinin gereksindiği boyutta veriyi toplamanın ve hakkıyla sayısallaştırmanın zorluğu nedeniyle bu süreci tümüyle emanet edebileceğimiz bir yapay zekayı henüz ufukta göremiyorum.”

Robotlar askere alınsın mı?

Böyle bir soru var kitapta. Ateş emri verme yetkisinin insanlardan alınıp robotlara verilmesi ile ilgili. Yazar buna karşı. Dediğine göre bilim dünyası da karşı imiş. Aklı başındaki herkes de karşı olmalı zaten.

Robotların insanlar gibi duyguları olabilir mi?

Aslında gerek yok gibi gözüküyor ama mesela Japonya’da yaşlılara yardım eden robotların insana benzemeleri ve bazı duygularının olması alıcılar tarafından daha çok tercih ediliyormuş. O zaman da diyor ki yazar:

“Sizin şirketinizin ürettiği sosyal robotların içlerinde bulundukları durumlara uygun duyguları rakip şirketlerinkilerden daha inanılır şekilde yansıtmaları çıkarınızadır; o yüzden de bu işi insan düzeyinde yapmalarını sağlamaya çalışmalısınız.”

Yapay zeka dünyayı ele geçirip hepimizi yok edecek mi?

Merak edilen bu soruya şöyle bir öneri getiriyor yazar. Yapay zekalara çocuklarımıza davrandığımız gibi sevgi, özen ve saygıyla davranalım ki bir gün kötü insanlar onları kötülük için programladığında bizi savunacak yapay zekalarımız olsun.

Beynimiz de bir çeşit bilgisayar.

Beynimizin de bir çeşit bilgisayar olduğunu anlatıyor yazar. Bu konuyla ilgili şu kitabı çok beğenmiştim:
Bkz: Beyin: Senin Hikayen | David Eagleman

Yapay zekalar ve gelecekle ilgili olarak da şu kitabı:
Bkz: Homo Deus | Yuval Noah Harari

Merakı olan buyursun.

Saygılarımla,
Hülya Erarslan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan