Dalış

Brothers Islands | Kızıldeniz

7 Ekim 2019

Yazı: Brothers Islands | Kızıldeniz | Yazan: Emel Erem

Daha önce de yazdığım gibi, bize en yakın su altı cenneti Kızıldeniz. Üstelik artık direkt Sharm’a ya da Hurgada’ya uçabiliyorsunuz. Önceleri Kahire aktarmalı yapardık bu uçuşları ve dalış teknemize gitmek şimdiki kadar kolay değildi. Kahire havaalanında uzun vize kontrolleri, aradaki yolu Mısır’ın konforsuz ve bazen güvenlik anlamında tedirgin edici araçlarıyla gitmek vs. Örneğin; gece far yakmadan gitmek gibi anlaşılmazlıkları…

Bugün için artık bunlar geride kaldı ama şu günlerde de ülkeler bazında aramızda süren bazı (!!!) gerginlikler nedeniyle vize problemi ciddi boyutta yaşanıyor. Ağustos sonunda aggressor ile Kızıldeniz’de dalışa gidecek olan çocuklarımın vizesi, 1.5 ay önce müracaatlarına rağmen tekneye binmeleri gereken günden 2 gün sonra geldiği için tüm paralar yandı bitti kül oldu, programla birlikte. Demem o ki; böyle bir niyetiniz varsa vizeye 3 ay önce filan müracaat edin.

Brothers Islands

Gelelim Brothers Islands denen bu iki küçük adacığa, yeryüzünün gerçek dalış cennetlerinden biri olan bu adalara Marsa Aalam’dan tekneye binip bir hayli yol katederek ulaşıyorsunuz ama inanın değiyor. Bir çok dalış yeri arasından 2 favorim var benim burada da: Aida ve Numidia Batıkları.

Oldukça akıntılı ve müthiş bir görüş mesafesi, nefes kesici bir mavi sizi ilk karşılayanlar. Tabii deli gibi akan suda zodyaktan atladığınızda batıkları es geçmezseniz 😉 Ehh batığı kaçırdınız resifle idare edeceksiniz artık 🙊😀

Ben ve Faik 1 haftalık Brother Islands dalışımızın tamamını bu iki batıkta geçirdik desem yalan söylememiş olurum. Zodyağı kullanan Mısırlı artık ezberlemişti; diğerlerini suya bırakıyor, bizi batıkların üstüne atıyordu.

Genelde su yüzeyi çok dalgalıdır orada ve hızla aşağıya inip batığı yakalamak da biraz çaba isteyen bir iş ama sonrası mutluluğun zirvesi oluyor. Batıkta renkli yumuşak mercanlar, üstlerinde yaşam bulan minik ve nadir görünen deniz canlıları, muhteşem bir mavi arka plan üstüne üstlük şansınız varsa bir de White Tip Shark, maviden dönüp yakınınızdan geçerken ben buraların kraliçesiyim dediğini duyarsınız adeta.

Sabah çok erken kalkıp ilk dalışa gidersiniz buralarda.

Çünkü aşağılardaki sabah trafiğini kaçırmak istemezsiniz. Eğer şanslı bir gününüzdeyseniz çekiç kafa (Hammerhead) köğekbalığı sürüsü bile görebilirsiniz ve gerçekten büyülenirsiniz. Birkaç kez tekrarladım biliyorum ama hafızanızda kalsın ve bir gün buralarda dalış yaparsanız, evet işte buymuş demenizi istediğim o muhteşem maviyi az yerde bulursunuz. Marsa Alam’dan 6 saat yol gelmeye değdiğini göreceksiniz.

Burada otel vs yok sadece Liveaboard yapabilirsiniz. Dalmayan eş veya sevgiliyle gelmeniz tavsiye olunmaz; sıkıntıdan nahoş gelişmeler yaşanması olasılığı yüksektir 🤣

Adalar civarında tek karaya ayak basabileceğiniz yer, çok da iyi fotograflayabileceğiniz bir fener. Fenerde yaşayan 2-3 kişi ziyaretinizden çok mutlu oluyorlar.

Aida batığı 75 m uzunluğunda bir İtalyan şilebi. 15 m’den başlayan batık 45 m’ye kadar iniyor.

Numidia ise 130 m uzunluğunda bir İngiliz kargo gemisi. İkinci seferinde batmış. Lokomotif tekerliği taşıyormuş ve halen batıkta mevcut. Batık 8 m’den 80 m’ye devam ediyor.

Bu bölgeyi haziran, temmuz ve ağustos aylarında programlamanızı tavsiye ederim. Su üstü oldukça sıcak ama deniz şartları açısından en uygun zamandır.

Biraz da teknik bilgiyle konuyu noktalamak istiyorum:

▻ Burada batık ve köpekbalığı dalışları yapılır.
▻ Derinlik 5 m’den -40 m. ye kadar görebileceklerinizi içerir.
▻ Su altı görüş mesafesi (visibilty) 30 m.
▻ Su üstü dalgalı, su altı kuvvetli akıntılı.
▻ Advanced (tecrübeli) dalgıçlara tavsiye edilir.
▻ Toplam 7 adet dalış noktası vardır.
▻ Su sıcaklığı 23-30° arasında değişir.

Dalgıçlar arasındaki bir sloganı da paylaşayım:

“Stay Wet”

Sevgiyle,
Emel Erem

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan