Tiyatro

Kanlı Nigar

10 Mayıs 2017

Herdem dillerde gezermiş,
Çalar söyler raks edermiş,
Her erkeğe göz süzermiş,
Cihan yandı Kanlı Nigar.

Tarihte Kanlı Nigar’ın seyirciyle ilk buluşması Geleneksel Gölge Oyunu, Karagöz ve Hacivat ile gerçekleşiyor. Ustadan çırağa sözlü olarak aktarılan bu kültürde, Hayalîler aracılığıyla hayat bulan Kanlı Nigar, Cumhuriyet dönemine kadar bu şekilde geliyor. 1958 yılında Hayalî Küçük Ali ( Mehmet Muhittin Sevilen ) tarafından bir çok başka gölge oyunuyla birlikte, yazıya aktarılarak kitap olarak basılıyor.

Tiyatroya uyarlanması ise Türk sinemasının önde gelen senaristlerinden Sadık Şendil tarafından 1968’de gerçekleştiriliyor. Şendil’in kaleme aldığı, Deniz Uyguner’in yönettiği bu ilk ‘Kanlı Nigar’ oyunu, Arena Tiyatrosu ( Altan Karındaş-Münir Özkul ) tarafından sahnelendiğinde oyun o kadar başarılı oluyor ki İsmail Dümbüllü kavuğunu Münir Özkul’a devrediyor prömiyer sonunda.

Tiyatro oyunuyla aynı yıl Kanlı Nigar, Ülkü Erakalın yönetmeliğinde beyaz perdeye aktarılıyor; siyah beyaz çekilen filmin başrollerinde Belgin Doruk ve Münir Özkul yer alıyor. İsmail Dümbüllü’nün sunumuyla başlayan ve Türk sinema tarihinin kült filmleri arasında gösterilen bu eser, günümüzde de birçok insanın favori film listelerinde bulunuyor.

1981’de bu sefer de Memduh Ün tarafından yeniden sinemaya uyarlanıyor Kanlı Nigar. Bu filmin başrollerinde ise Fatma Girik, Kemal Sunal, Dinçer Çekmez, Sümer Tilmaç gibi Türk sinemasının önde gelen oyuncularını izliyoruz.

Kanlı Nigar, tiyatro sahnesinde varlığını her dönem sürdürmeye devam ediyor. 4 yıldır Ankara’da, Başkent Kültür Sanat Tiyatrosu tarafından kapalı gişe sahnelen Kanlı Nigar Müzikali, 15 Mayıs Pazartesi saat 20:30’da Nazım Hikmet Kültürevi’nde biz Bursalılarla buluşuyor.

Oyunun konusuna çoğumuz hakim olmakla beraber, Osmanlı İmparatorluğu döneminde geçen hikayeden kısaca bahsedecek olursak; altı yaşında köyünden alınıp zengin bir konağa verilen Nigar, 13 yaşında konağın sahibinin tecavüzüne uğrar ve konaktan kovulur. İstanbul’da randevu evi işlettiği dönemde kendisini bu hayata sürükleyenlerden intikam almaya karar verir. Cihan Yandı Kanlı Nigar, intikam duygusu ve kadın aklının gücüyle komedi unsurları katılarak izleyiciye keyifli dakikalar sunmayı hedefliyor.

Didem Çelebi Özkan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan