Üçüncü Göz

Lindy Hop

7 Ekim 2019

Yazı: Lindy Hop | Yazan: İlayda Oylum Güleryüz

Bu dansta doğru ya da yanlış adım yok. Yalnızca varyasyonlar var. Tabii ki bir koordinasyon, uyum var ancak bunu o anda tamamlamak akışta hiç de zor değil.

Anda kalmanın ve başka hiçbir şey düşünmemenin en güzel hali: Lindy Hop.

Öğrendiğim dansın felsefesini kavramam gerektiğini okuduğum makaleler ve izlediğim videolardan anladım.

“Çok uzaklara sallan”

Bir dans düşünün ki içinde momentum, esneklik, ritim, spiritüellik olsun…

“Lindy Hop, edebiyat değil iletişimdir” diyordu yabancı bloglardan birinde. Üstelik yaşa ve cinsiyete de önem vermeyen bir dans. Ve her kesimden insanı bir araya getirecek ve bu durumu önemsemeyecek kadar da eşitlikçi.

Frankie Manning, Amerikalı dansçı ve koreograft, Lindy Hop kurucularından. Siyahi mahallesi olan Harlem’e yerleşmesi ve annesinin de dansçı olması nedeniyle şanslı bir çocuk olarak dans ile tanışmış.

“Şan ve şöhret ile ilgilenmiyorum, sadece insanların bunun ne kadar mutlu bir dans olduğunu bilmesini istiyorum.”

Ne istediğimizi bilirsek…

Bu dans önüme çıktı ve beni içine aldı. Dahil olmak zorunda bırakan ve sizi içine çeken müziği sadece oturup dinlemeniz çok mümkün değil. Ritim içinizde bir yerlerde ve siz o melodiye kapılıp gidiyorsunuz. Bu durum tüm doğallığıyla sizi dansa zorluyor. Bu da içinizdekileri akıtmanın en kolay yolu oluveriyor.

“Canının sıkılmasına izin verme.”

Hong Kong’lu bir Lindy Hopper, yağmurlu bir günde bu dansa başladığını ve onunla ilişki yaşadığını ifade ediyor. Tam da benim deneyimlediğim gibi. Dün gibi kaçtığım haziran yağmurları ve o başlangıç. İlk adımı atmakta yaşadığım tutukluk ve hocam Yasin Akay’ın beni ikna çabaları. [@swingmoodizmir]

Diğer danslardan farkı, yapılan hataların yanlış kabul edilmemesi. Deneyimlediğim birçok dans, yaptığım hataları yüzüme vurur gibiydi. “Kabak gibi ortaydım.” Çok iddalı gelmişlerdi. Tango, Bachata, Salsa, Flamenko… Bunlarda kendimi bulamamış, hatta bildiğim kadarımı da kaybetmiştim. Bedenime ağır gelen keskin geçişleri beni zorluyordu. Bense rahatlamak istiyordum. Bu türler hakkını vererek yapanları keyifle izlediğim bir bölüm oldu benim için.

Kendinden geçerek, kendini bulmanın bir yolu Lindy Hop.

Yazı: Lindy Hop | Yazan: İlayda Oylum Güleryüz

Cazın en yumuşak ve kucaklayan hali

Tam da bu noktada dünyanın her yerinde akşamları eğleniyor, dans ediyor, öğreniyor Lindy Hopperler.. Sıkı durun! İsveç’te Manning’in öncü olduğu Herrang Dans Kampı oluyor.

Frank Manning gözlerini hayata yumduğunda cenazesinin Lindy Hopçuların dansı ile Swing müziği eşliğinde uğurlanması da masalın sonu olmalı…

“Bütün dünya Lindy Hop yapabilse, savaş olmazdı.”
– F.M

İlayda Oylum Güleryüz

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan