Üçüncü Göz

Diş Macunu Sorunsalı

15 Kasım 2021

Yazı: Diş Macunu Sorunsalı | Yazan: İlayda Oylum Güleryüz Çetinel

Evlilik, yeni düzen, ev arkadaşı olmak, bir şeyleri beraber yapmaya çalışma meselesi, ortak alan. Konunun tam da ortasından girme isteğimin, diş macununu ortadan sıkma alışkanlığımla alâkalı olduğunu sanmıyorum. Bir akşam yemeğine koskoca konu olması bana bu satırları yazdırıyor.

Sahi diş macununu siz nereden sıkıyorsunuz?
Nereden olmalı?
Bunun bir optimal doğrusu var mı?
İlk kimin ilişkisinde problem oldu?

Ağız burun yapmaya dair açıklıkta işlevi olduğu için mi diş macunu bir örnek? Hadi ama…

Gerçekten bunun diş macunu ile alâkası olduğunu sanmıyorum. Bizler belli ki aşağıdan, ortadan, yukarıdan bir yerlerden sıkışmaya başlamış ve bu söylem bize ne talihsizdir ki ancak diş macunu üzerinden yansıyabiliyor. Başka kültürlerde nasıl olduğunu da yazıyı buracıkta bırakıp araştırdım.
 

*

 
Guardian’da çıkan “İlişkide Uyumluluk Testi“nin baş öğesi diş macunu.

“Sen diş macununu nereden sıkıyorsun?
Ya partnerin?
O yanlış yapıyor değil mi?”

Bu başlıklarla yazı ve test sayfası açmışlar, o hâlde biraz daha okuyayım.
 

*

 
Diş macunu tüpünü sıktığınız cm ile en alt en üst uzaklığa göre yorumlar var. Pervasız olmak, daha az değer vermek, hayata dair hoş, eğlenceli yaklaşmak, tutumlu olmak gibi… Vaov. Sadece diş macununu sıkış şeklinden bana dair yorum yapan bir hayat bize ne yapmaz ki?

Peki ama “Bardağı neden oraya koydun?” konusundan daha da sembolik hâle gelmiş olan diş macunu neden? Bunu gerçekten düşünüyorum. Bence önemsiz bir ayrıntı… Ama siz ne dersiniz bilmiyorum. Sadece burada insan zihninin nerelerde takılı kalabileceğine dair düşünmek istiyorum, düşünmenizi istiyorum. Gerçekten “Bunu neden buradan sıktın?” sorusunun geldiği kökeni de merak etmiyor değilim. Benim için bir ayrıntı, başkası için problem. Bu demek değil ki ortasından sıkalım, israf edelim ve içindeki boşa gitsin.

Çok tatlı bir akşamda kız arkadaşlarımla konuştuğum muhabbetin büyük bir kısmını kapsadığı için buna dokunmak istedim.

Sizlerin düşüncelerini de yorumlarda görmek isterim. Bir de uyumlu musunuz bir bakın bakalım teste. Gün içerisinde sıkıldığımız bir dönemde iyi gelen eğlenceli bir test olarak düşünmenizi ise naçizane öneririm.
 
 
İlayda Oylum Güleryüz Çetinel
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Yalçın Çetinel 15 Kasım 2021 at 18:52

    Canım ne zaman, nereden sıkmak isterse ordan sıkarım. O anki ruhi durumuma bağlı. Sona doğru alttan yukarı doğru sıkarım.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan