Satır Arası

Üzülmek

10 Nisan 2020

Yazı: Üzülmek | Yazan: Nalan Erpolat

Duygu geçişlerinin çok yaşandığı çağımızda, çoğu zaman atlanan bir duygu “üzüntü”. Çoğu zaman başka şeyler geçiyor yerine, bazen “etkilendim” diyor insanlar, kimi zaman da “gerginim”. Göz yaşlarına hakim olamadığı zaman da “sinirim bozuldu” diyebiliyor. “Üzüldüm” kelimesi çok zor çıkıyor genelde ağızdan. Oysa ki insanın içinde adını koyamadığı sıkıntı; sebebi kayıp, ayrılık ya da bambaşka bir şey, ne olursa olsun, üzüntüdür.

Üzülmek insan olmanın gereğidir. Sevinmek ve mutlu olabilmek için “üzülme” duygusunu farketmeli insan. Kaçmamalı üzülmekten, üstünü örtmemeli, yaşamalı bu duyguyu sonuna kadar. Kimseden çekinmeden “üzgünüm” diyebilmeli.

Üzüntü Sevgiden Doğar

Sevgi ve üzüntü bir aradadır hayatta. “Küçük Prens” kitabında, tilki ile Küçük Prens arasındaki bağ sevgidir. Tilkinin evcilleşmesiyle, sevgi doğmuştur ama ayrılık anı üzüntüdür. Üzüntünün olması, sevginin var olduğunun kanıtıdır.

Başkasının Üzüntüsünü Hissetmek

Kimi zaman, insanlar kendilerinden başkasının üzülmesine üzülür ki bu da en saygı duyulası durumlardan biridir. Bir insan üzüldüğü için üzülmek o insanı sevmektir; hiç tanımadığı bir insanın üzülmesine üzülmek, gerçek bir yüce gönüllülük ve çok daha büyük bir sevgidir. Bir de insanlık için üzülmek vardır ki bu da tam anlamıyla yaşamak demektir. Bencil olmadan, hayatı fark ederek, çevreyi fark ederek, empati kurarak yaşanan hayat, en anlamlı hayattır.

Üzüntü ve Ağlamak

“Üzüntü” duygusunun arkasından gelecek doğal tepki ağlamaktır. Bu tepkinin gelmesi çok normaldir çünkü bu, insan bedeninin ihtiyacıdır. Bedenle birlikte ruhun da rahatlamasıdır. Bu tepkiye direnç göstermek, ağlamamak için kendini tutmak ciddi bir sıkışmanın içine girmektir. Ağlama ihtiyacı geldiğinde mutlaka karşılanmalıdır.

Üzüntülü Bireyin Beklentisi

Üzüntülü bir insan, çocuk da olsa yetişkin de olsa anlaşılmak ister.

Üzülme!
Ağlama!
Kendini harap etme!

Gibi sözler daha kötü hissettirebilir. Bu sözleri duyan üzgün insan, anlaşılmadığını düşünebilir ve dertlerinin hafife alındığı hissine kapılabilir. O anda duymaya ihtiyaç duyduğu sözler;

“Çok üzücü”
“Haklısın”
“Yanındayım”dır.

Üzüntü ve Depresyon

Üzüntünün kaynağı yani üzüntü verici durum zamanla ilk etkisini kaybeder çünkü insanoğlu alışır. Alışamadığı noktada üzüntü kronikleşir ve depresyona doğru gidebilir. Mevcut duruma alışamamanın yanında, birey hiçbir şeyin olumlu yönünü görememeye başlar. Bu da psikolojik ya da psikiyatrik bir destek gerektiren süreci başlatabilir.

Tüm duyguların zamanında gerektiği gibi yaşanabilmesi çok önemlidir. Üzüntü duygusu da yaşanınca ve ağlama tepkisi zamanında verilince birey çok daha rahat eder. Duyguyu bastırmak başka davranışlara sebep olabilir. Çocuklarda hırçınlık, yetişkinlerde gerginlik, gereksiz bağırma tepkileri, çok yemeğe meyletme gibi davranışlar olabilir. Bunun yanında, duyguyla yüzleşilmediği ve duygu bastırıldığı için sıkıntılı süreç uzayabilir.

Bu yüzden, üzüldüğümüzü önce kendimize sonra çevremize itiraf edelim. Ağlamak gerektiğinde ağlayalım. Çocukların da üzülmesine ve ağlamasına izin verelim.

Sevgilerimle,
Nalan Erpolat

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

3 YORUMLAR

  • Yanıtla Pınar Sude Genç 10 Nisan 2020 at 14:23

    Kendi düşüncelerimi çok güzel bir dilden okumuş gibi hissettim. Kesinlikle katılıyorum, sevinç gibi üzüntü de yaşanılmalı. Eğer üzüntü duyan bir insan bunu o an yaşamak yerine kaçmayı tercih ederse o sıkıntıyı beraberinde taşımış oluyor bence. Bu yüzden dediğiniz gibi, kaçmamalı ve geçici olduğunu bilerek kendimizi hislerimize teslim etmeliyiz.
     
    Kaleminize sağlık 🎈

  • Yanıtla Nalan Erpolat 14 Nisan 2020 at 13:52

    Sudecimm, çok teşekkür ederim. Beğenmene çok sevindim.

  • Yanıtla Orhan Yakamoz 17 Nisan 2020 at 14:16

    Sözlerinizde tam anlamıyla haklısınız. Benim çevremde ve kendimde de gördüğüm kadarı ile sizin söyledikleriniz haricinde insan üzüntüsünü çevresindekilere anlatmayınca en yakın ailesinden bile saklamak için onlardan uzaklaşmak istiyor. Bu da o kişiye zarar veriyor, bu uzaklaşma. Aileye de zarar veriyor. Tüm sebep sizin dediğiniz gibi üzüntüsünü paylaşmamak.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan