Satır Arası

Sözcükler

14 Haziran 2019

Yazı: Sözcükler | Yazan: Nalan Erpolat

SEN ve BEN’de hayata dair yazmaya başlayacağım günlerde, köşeme “Satır Arası” ismini verdim çünkü tanışma yazımda da belirttiğim gibi yaşamın güzelliklerini yakalamanın satır aralarında gizli olduğunu düşünüyorum. Görünenin, algılananın ötesinde bir gerçek var ve o gerçekler satır aralarında. Satır aralarını farketmek için önce satırları farketmek gerek. Satırları oluşturmak için cümleleri iyi kurmak, cümleleri iyi kurmak için de sözcüklerin gücünü bilmek ve bu doğrultuda kullanmak gerek.

Sözcükler Güçlüdür

Her ne kadar insan, gördüklerinden etkilenen ve gördüklerini etkileyen bir canlı da olsa, görmek kadar duymak da önemlidir. Doğduğumuzdan itibaren duyduğumuz her şey, zihnimizi etkiler ve bir şekilde besler. En çok duyduklarımızı konuşuruz, konuştuklarımız duygularımızı şekillendirir, duygularımız davranışlarımızı belirler, ve davranışlarımız yaşamımızı oluşturur.

Sözcükler İkna Edicidir

Sözcükleri iyi ve doğru kullanmak, kişilerin niyetlerinin doğru aktarımıdır. Diğer insanları etkiler, ikna eder; bu yüzdendir ki dilimize tam anlamıyla yerleşmiştir; “Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır” sözü. Bazen inkansızlıkları gerçekleştirecek kadar büyülüdür sözcükler.

Sözcükler Zarafeti Yayar

İnsanların kullandıkları sözcüklerdir, onları zarif yapan. Zarif insanlar, duruşu, üslubu ve sözcükleriyle, büyük-küçük, eğitimli-eğitimsiz, zengin-yoksul herkese karşı aynıdır. Zarafet sözcüklerine pek alışkın olmayan insanlar bile, belki hemen değil ama zamanla, bu zarif insanlarla konuşurken, farkında olmadan başlarlar “lütfen” ya da “buyrun” demeye.

Sözcükler Önyargıların Kuvvet Noktasıdır

Hep deriz ya “güzel düşün, iyi düşün, insanlarla ilgili kötü paradigmaların, negatif şartlanmaların olmasın” diye. Bunu uygulamaya çalışsak da bazen engel olamayız düşüncelerimize ama sadece düşüncelerimize engel olamayız. Düşünebiliriz ama sözcüklere dökmedikçe, kalbimize yerleşmez o önyargılar. Kalbimize girmediği sürece de zihnimizden çok daha kolay atılabilirler.

Pozitif olan düşünceleri, önyargıları konuştukça, insanlar da hayat da güzelleşir gözümüzde, yaşam yaşamaya değer olur.

Sözcükler Ruh Halimizdir

Hayatta her zaman olumsuzluklar çıkabilir karşımıza. Kızarız, çok öfkeleniriz, bazen nefret ettiğimizi haykırmak isteriz. Sanırız ki, haykırınca, hakaret edince, küfür edince rahatlayacağız ama olmaz, rahatlayamayız bir türlü. Olumsuz sözcükleri kullandıkça daha kötü oluruz. Kendimizi doldurmaktan, zihnimizi ve ruhumuzu karartıp kirletmekten başka bir işe yaramaz nefret söylemleri. Bu tip sözcüklerden uzakken, sakin kalmak çok daha kolaydır.

Tılsımlı Sözcükler

Basit ama anlamını hissederek kullanılan sözcükler tılsımlıdır.

Yüzünüzde samimi bir gülümseme ile yakın çevrenize söylediğiniz “günaydın” hem sizin gününüzü, hem onların günlerini güzelleştirir.

İçten bir “merhaba” pozitif enerjiyi yayar.

Güzel bir “başarılar” rahatlatır.

Başarılı olmuş birine söylenen “tebrikler” çok mutlu eder.

Çocuğunuzun gözlerinin içine bakarak söylediğiniz “sana güveniyorum” onu birçok yanlış tercihten korur.

Ve kime söylenirse söylensin ya da kimden duyarsanız duyun, dünyanın en tılsımlı sözü tüm dünyayı değiştirebilir.

“SENİ SEVİYORUM”

Sizleri seviyorum…

Nalan Erpolat

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Pınar Sude Genç 14 Haziran 2019 at 17:21

    Kaleminize sağlık, sizi seviyorum! ♥️

    • Yanıtla Nalan Erpolat 16 Haziran 2019 at 05:27

      Teşekkür ederim Sudecim ❤️💗💙

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan