Satır Arası

Duygusal Olmak

29 Temmuz 2022

Yazı: Duygusal Olmak | Yazan: Yaşam Koçu Nalan Erpolat

“Duygusal bir insanım ben.”

Ya da

“Biz duygusal bir milletiz.”

Belki de en çok duyduğumuz sözler arasında bunlar var. Bu cümleler çoğu zaman bir övünç kaynağı bazen de tam anlamı ile bir kalkan olarak kullanılıyor ve hepimizin karşısına çıkıyor.

Aslında duygusal olmak ne bir özür, ne de bir maharet. Hassaslık desek tam olarak o da değil.

Duygusal Olmak, Hassas Olmakla Aynı Şey Değildir

Duygusal olmak aslında, biraz da duygularının esiri olmak demektir. Olumlu duygular kadar, olumsuz duygular da hayatın içindedir. Yoğun yaşamın içerisinde, insani olarak ve doğal olarak beliren duyguların yönlendirilmesi ile oradan oraya savrulmak, bazen mızmızlanarak bazen de hayata söverek yaşamaktır. Böyle yaşayan bireyler, bu durumlarının yanlış olduğuna dair uyarı aldıkları zaman da “Ben çok duygusalım” diyerek kendilerini haklı çıkarmaya çalışırlar genelde. Fakat unuttukları bir şey vardır ki her insanın duyguları vardır ve herkes zaman zaman duygusal olabilir.

Herkes her an “duygusalım” bahanesi altında, duygularının esiri olursa iletişim ve toplumsal düzen imkânsız olur. Çünkü duygularının esiri olmak demek hayatın çetinliğine karşı duramamak demektir. Hayatın gerçeği olan acılarla, üzüntülerle, hüzünlerle, özlemlerle başa çıkamamak demektir.

Acılar, üzüntüler belki çevre tarafından anlaşılabilir, kabul edilebilir duygulardır. Bireyin çevresi bir yere kadar bu duygusallığa tahammül eder fakat bir de daha itici duygular vardır. Mesela öfkeli insanlar da duygusaldır. Öfke de insana dair bir duygudur. Herkes öfkelenir. Ama duygusal olanlar bu öfkeyi de kontrol edemezler ve şiddet başgösterir. Ya da kıskançlık duygusu ile başa çıkamayanlar, ya kendilerine ya çevrelerine karşı şiddet göstermeye meyilli olabilirler. Yani topluma ya da kendilerine zarar verme potansiyelleri vardır.

Peki Ne Yapacağız? Duygusuz mu Olalım?

Duygusuz olmayalım. Zaten sağlıklı bir insan duygusuz olamaz. Duygulu olmalıyız.

Duygulu Olmak

Duygulu olmak demek, duygularını anlayabilmek demektir. Kendi duygularını anlayabilen insan, duygularının sebeplerini de anlayabilir. Hangi sebep ya da hangi olay o duyguyu kendine yaşatıyor iyi tahlil edebilir. Bu tespiti başarıyla yapan insan da olumsuz duyguları yaşamamak için elinden geleni yapar. Hayatı sürekli öfkelenerek ya da sürekli şikayet ederek yaşamak yerine olabileceği en mutlu şekilde yaşamaya çalışır.

Duygulu insanlar, duygularını yönetebildikleri için, duyguların yapıcı yönlerini kendi hayatları için kullanırlar. Bu yüzden davranışlarının sorumluluklarını alırlar ve hiçbir bahanenin arkasına sığınmak zorunda kalmazlar. Duygularından emin oldukları için, iletişim içinde karşı tarafa da kendilerini çok rahat anlatabilirler. Aynı şekilde empati kurabilme yetkinlikleri de çok gelişmiştir. Duyguları iyi tanıdıklarından, karşı tarafı da çok iyi anlayabilirler.

“Duygusalım” demek istediğimizde kendimize biraz daha derinden bakalım. Duygusal olmak yerine duygulu olmaya gayret ettiğimizde hayatımızda nelerin değişebileceğini göreceğiz.
 
 
Nalan Erpolat
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 29 Temmuz 2022 at 22:22

    Hem duygulu hem duygusaldım, şimdi değiştim mi? Şimdi biraz daha dengelendim sanırım. 🙏

    • Yanıtla Nalan Erpolat 1 Ağustos 2022 at 11:11

      Denge; işte en önemli konu.
       
      Yorumunuz için çok teşekkürler Şen Hanımcım.

  • Yanıtla Mehmet Gökcük 2 Ağustos 2022 at 09:19

    Gerçekten her ikisiyim. Zaten öyle olmasam şair de olamazdım sanırım. Ben de ikisini kendimde şöyle ayırt ediyorum hocam:
     
    Bir olayda, hak etmesine rağmen karşımdaki insanı rencide etmemek ya da üzmemek adına hatalarını es geçmeyi, bir şans daha vermek için kendimce bahane bulmayı seviyorum. Bu duygusallık bence çünkü hesap hep sonraya kalıyor ve duygu ana sebep.
     
    Hiç başıma gelmeyen, şahit olduğum ya da empati yoluyla hissettiğim bir durum üzerine şiir yazmak; hayatta belki en çok yaşadığım şeydir bu. Ve bu da duygulu olmak ile alakalı bence. Zararsız ve çoğu zaman iyi hissettiren.
     
    Gördüğünüz üzere her ikisiyim ben. Ama siz çok daha iyi bilirsiniz ki her ikisi de olan insanlar bu durumlarından dolayı pek pişman değildir ya da pişman olsalar bile bu durum artık iliklere işlemiştir, kolay değiştirilemez, davranışta değişmiş gibi görünse de vicdani baskıya devam eder.
     
    Velhasıl kelâm çok güzel bir konu ve dokunmuşsunuz yine kalplere. 👏👏👏 Çokbilmiş gibi görünen cümlelerim olduysa affola 😊
     
    Bir de bu konuyla bağlantılı olarak vicdanlı olmak ayrı bir konu başlığı olabilir, değil mi?

    • Yanıtla Nalan Erpolat 6 Ağustos 2022 at 09:32

      Ne kadar güzel ifade etmişsiniz Mehmet Bey. Yorumunuz için çok teşekkürler.

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan