Üçüncü Göz

Seyahat Benim İçin Ne Anlama Geliyor?

29 Haziran 2020

Yazı: Seyahat Benim İçin Ne Anlama Geliyor? | Yazan: İlayda Oylum Güleryüz

Seyahat benim için varmak demek değil. Yolda olma hali.

O yolda ne çiçekler, böcekler, yaşanmışlıklar var; kim bilir.

Keşfetmek

Seyahat; bilmediğim, görmediğim yerlere gitmek ve oradan da yeni açılan pencereler ve kapılardan parmak ucunda içeriye girmek demek. Neden parmak ucu? Heyecandan tabii ki. Sanki kutsal bir değer; yaşanmışlık kutsal değil midir? Hiçbir insan orada yaşam kurmadı diyelim; sadece insanlar mı yaşıyor bu dünyada? Mevsimler gelip geçerken nerenin yağmurunu, bulutunu gezdirdi üzerinde kim bilir.

Heyecan

Beni seyahat öncesi çanta hazırlarken görmelisiniz. Yüzümdeki sürekli tebessümü yolda kendime enerji yapıyorsam zaten mutluluktan uçuyorumdur. Ama kozasından çıkmayı bekleyen kelebek gibi.

Hafiflik

Yıllar içerisinde bavuldan sırt çantasına geçiş mi? Sığabilme dönüşümü? Oldukça konforlu. Ne gerek var o kadar çok eşyaya, yüke ve abartıya. Yetinebilmek demek seyahat. Elindekini gördüklerinle şekillendirmek ve ruhunu göğüs kafesinden dışarı salacak kadar hafif olmak.

Kilometrelerce

Seyahat etmek benim için tam anlamıyla yürümek demek aslında. Çünkü yürürken benimle yol alan en önemli cümlem:

“Buralarda daha önce kimler yürüdü, yaşadı acaba?!”

Bu cümle o kadar kıymetli ki evrende bu küçük mavi nokta dünyada binlerce yıldır kimler geldi, kimler geçti ve bu tarihi yapı, doğa güzellikleri kim bilir nasıl bir dönüşüm yaşadı.

Merak

Ah her şeyin nereden geldiğini, nereye gideceğini durmadan sorguladığım yolculuklarım. Seyahat etmek benim için doymamak demek. Doymak midemin doyması ise bu kolay ancak mevzu bahis gözümün doyması ise asla yetinmiyorum. Ne zaman ki yorgunluktan bitap halde kalıyor yatağa yatıyorum, rüyalarda dahi gezmeye devam ettiğim doğrudur.

Tutku

Yeni bir filmin bir sonraki sahnesini bilmemek ve nefessiz kalmakta denebilir. Yorgunluk sonrası uyku orada iyi bir film sırasında gelen reklamdan başka bir şey değil. İhtiyaç ve yola devam.

Öğrenmek

Seyahate çıkmadan önce gideceğim yer ile ilgili okuduklarıma, gittiğimde öğrendiklerim eklenince “Dondurmanın üzerine çikolata sos ister misiniz?” doyumuna ulaşıyorum.

Yeniden bakış

Tabii bu demek değil ki daha önce gittiğim yerlere seyahat edince keyif almıyorum. Pek tabii alıyorum. Her gidişimde farklı bir yanını göreceğimi biliyorum. Diyelim ki görmedim? Hava farklı değil mi? Bir önceki seferde karlı iken, şimdi yaz sıcağında ise nasıl orada her şey aynı diyebiliriz ki? Mevsimlerde parmak izi gibi değil mi? Her an farklı.

Peki, Keyif ne demek? Beklenen maksimum derecede haz duygusunun vücut ve zihinde hissedilmesi diye tanımlayabilirim.

Varoluş

İnsanın yaşadığını hissetmesi için farklı yollar olabilir. Benim var olduğumu hissedebilmem için hareket halinde olmam gerekiyor. Bu noktada seyahat benim için hareket demek. Gittiğim yerde durağan olduğum bir vakit var mı düşünüyorum tatil anlayışım dahi hareket kelimesi ile eşleşiyor.

Kültür

Gittiğim seyahatler kuralların değişebildiği, gerçeklerin kültürel değerler ile farklılık gösterebildiği ve buna uyumun ise zenginlik olduğu eşsiz bir deneyim.

Yeniden doğum

Her seyahat başka bir varoluş olduğu ve bana yeniden doğum şansı verdiği için aynı zamanda bir şans.

Paylaşım

Tanımadığın insanlar ile konuştuğun, paylaştığın ve kaynaştığın bir güvenlik sahası. İnsan bilmediği topraklarda ve şehirlerde kendini daha güvenli hissedebiliyor; bu paradoks değil de nedir? Ya da oradaki adrenalin/ heyecan o kadar büyük ki bu bunu perdeliyor ve perde aralanıyor; yeni bir yer daha.

İlayda Oylum Güleryüz

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan