Satır Arası

Arkadaşlık

24 Temmuz 2020

Yazı: Arkadaşlık | Yazan: Nalan Erpolat

Eskiler “Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim” demiş. Günümüzde de “En çok vakit geçirdiğin 5 kişi senin kişiliğini ve hayatını etkiler” deniyor.

Kimse içine doğduğu aileyi seçemiyor, pek çok kişi çalışma ortamında birlikte olmak zorunda olduğu insanları seçemiyor ama birlikte vakit geçirmek için seçilen insanlar var. Onlar da arkadaşlar. “Arkadaş” kelimesi öyle büyük bir anlam taşıyor ki, “eş” sözcüğünün anlamdaşı bile “hayat arkadaşı”.

Hayat Yolculuğunda Arkadaş

İlk Çocukluk Yılları

İlk doğduğu andan itibaren bebekler diğer bebekleri fark ederler ve onların seslerinden, ağlamalarından etkilenirler. 4-5 ay civarında diğer bebeklerle birlikte ağlama, gülme, benzer sesler çıkarmaya başlarlar. 1 yaşına doğru da temasla etkileşim başlar aralarında, yan yana geldiklerinde birbirlerine dokunurlar, göz temasıyla, gülümsemelerle kısa süreli iletişim kurarlar. Bu iletişim, aynı durumda, aynı zorlukları yaşayan, aynı mücadeleyi veren iki insanın empatik etkileşimidir aslında. “Sen de benim gibisin” söylemlerinin en masum ve doğal halidir.

2 yaşından sonra ise daha bilinçli bir etkileşim başlar akranlar arasında. Derken daha sonraki tüm çocukluk yılları arkadaşlarla daha güzeldir. Kimi zaman oyuncak kavgaları olur, kimi zaman birlikte oynanır, kimi zaman aynı mekanda ayrı ayrı oyunlar oynanır ama hep arkadaş aranır. Bireyin kişiliğindeki liderlik ruhu bile bu yaşlarda arkadaş ilişkileri sayesinde ortaya çıkar.

İlkokul çağlarında sosyalleşme akran kabulü ile baş gösterir ve bu çabayla ileriki yılların olumlu sosyal ilişkilerinin temelleri atılır. Bu dönemde ebeveynlerin çocukların arkadaş ilişkilerini desteklemeleri çocukların benlik kabulü, özgüveni için çok önemlidir.

Daha sonra arkadaşların çok daha fazla önem kazandığı bir dönem gelir.

Ergenlik Dönemi

Sağlıklı bir ergenlik için olmazsa olmazdır arkadaşlar. Kendisiyle aynı değişimleri yaşayan, benzer duyguları paylaşan insanların varlığı ergenleri büyük ölçüde rahatlatır. Çoğu zaman arkadaşlardan onay almak, aileden onay almaktan çok daha önemlidir. Bu dönemde, ergenlerle arkadaşları hakkında olumsuz konuşmak belki de aile büyüklerin yapacağı en yanlış şeydir. Bu tutum aile ilişkilerini kopma noktasına getirebilir.

Tabii ailelerin endişeleri de son derece doğaldır. Etkileşimin bu denli güçlü olduğu yaş döneminde, yanlış tercih ihtimali vardır fakat buna engel olmanın yolu arkadaşları kötülemek değil, ergenin kendisini kontrol etmesini destekleyecek güvene dayalı sohbetler gerçekleştirmektir.

Yetişkinlik Dönemi

Yetişkinlik döneminde, iş hayatına girmekle, mecburi arkadaşlıklar başlar. Bazen çok güzel dostluklar doğar, bazen de çok yüzeysel sürdürülen ilişkiler olur. Fakat acıtan arkadaşlık da en çok bu yaşlarda gelir insanın başına. Çok özveriyle arkadaşlığına devam eden bir kişi, karşı taraftan aynı özeni görmediği zaman incinir. Aslında bu da hayatın kazandırdığı olgunluklardandır. Hayata daha temkinli yaklaşmayı öğrenmek, özveri sınırını çizebilmek, gerektiğinde insanlara hayır diyebilmek adına güzel bir tecrübedir.

Derken ileri yaşlar gelir.

Bu yaşlarda da yeni sosyal çevreler yerine eski arkadaşlar, tam anlamıyla dost olmuş insanlar çok önemlidir. Tüm bilimsel araştırmalar, ileri yaşlarda arkadaş ilişkileri iyi olan bireylerin ruh ve beden sağlıklarının daha iyi olduğunu gösterir. Yine kendi yaşadıklarının benzerini yaşayanların varlığı iyi gelir hatta çoğu zaman iyileştirir insanı.

İnsana Yatırım

Bu hayatta en önemli ve en gerçek yatırım insana olan yatırımdır. Bunun yolu da güzel ilişkiler, güzel sözler, gülümseyen yüzlerdir yani güzel arkadaşlıklardır. Tabii önemli olan doğru insanlarla güzel ilişkiler kurmaktır. Kayıtsız şartsız her insana aynı karşılık verilmemelidir hiçbir zaman. Dozunda seçicilik çok önemlidir, bunun dozu da aslında insanın içinin söylediğidir. Birlikte vakit geçirdikten sonra insanın hissettiğidir. Huzursuz ve negatif bakış açısı olanlar, ilişki içinde olduğu herkesi olumsuz etkiler. Bu etkilerden uzak durmak en sağlıklı olanıdır.

Güzel insanlarla, yüzeysel olmayan, güzel arkadaşlıklar sevginin, iyi hissetmenin, güzel bir yaşamın ilk unsuru ve en güzel halidir.

Eskilerin anlam dolu cümlesi vardır ya:

“Hayatta yolunuz hep iyi insanlarla kesişsin.”

Nalan Erpolat

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Cem Albayrakoğlu 24 Temmuz 2020 at 07:20

    Selam Nalan;
    Evet bence de arkadaşlık dostluk çok ama çok önemli, hele ki bu zamanda. Beni bıraksan sabaha kadar yazabilirim bu konu hakkında. Çok şükür dost konusunda çok şanslıyım, Allah yüzüme güldü, çok güzel dostluklar edindim. Allah herkese kendisini yarı yolda bırakmayacak arkadaş, dost, hayat arkadaşı versin.
     
    Kalemine sağlık

    • Yanıtla Nalan Erpolat 24 Temmuz 2020 at 14:03

      Bu konuda şanslı olmak gerçekten büyük ikramiye hayatta Cem. Ne mutlu sana. Herkes bu kadar şanslı olmuyor bu yüzden seçici olmayı öğrenmek gerek.
      Yorum için çok teşekkürler.
      Sevgiler

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan