Biraz Kitap

Genç Werther’in Acıları

20 Ekim 2020

Kitap: Genç Werther’in Acıları | Yazar: Goethe | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Genç Werther’in Acıları | Goethe

Karşılıksız aşka duçar olanların okumasını pek tavsiye etmem. Zira Goethe’nin hislerinize tercüman olduğunu görüp, bu akşam ölürüm beni kimse tutamaz‘laşabilirsiniz. Nitekim kitap yayınlandığı dönemde (1800’ler) intihar salgınına yol açmış.

Acılar

Werther’in, arkadaşı Wilhelm’e yazdığı mektuplardan oluşan bir mektup-roman kitabın türü.

Werther, yıl 1800’ler olmasına rağmen, bugünün “modern insan”ının dertlerine yakalanmış. Hayat boş ve anlamsız triplerinde. Ya da yuoo niye modern insan derdi dedim ki? Sanırım her yüzyılda insanların böyle dertleri olmuş. Sadece şu an daha çok göz önünde.

Aşk

Werther Lotte ile tanışır. Görür görmez de aşık olur. Fakat Lotte nişanlıdır.

Werther, Lotte’yi bir daha görmemesi gerektiği konusunda kendi kendine sözler verir ama tabii ki her aşık gibi bu sözleri tutamaz. “Her yeni gün beni baştan çıkarıyor ve yemin edip kendime söz veriyorum: ‘Yarın bir kez bile uğramayacaksın’ diye. Ama ertesi gün olunca yine karşı konulmaz bir neden buluyorum ve bir bakıyorum ki yanındayım.”

O kadar aşıktır ki, mesela kızı görmeye gitmesi gereken bir gün işi çıktığı için gidemez ve uşağını gönderir. Uşak dönünce acayip mutlu olur. “Lotte’nin gözleri onun yüzünde, yanaklarında, ceket düğmelerinde ve ceketinin yakasında gezinmiş olduğu duygusu delikanlının her şeyini benim için kutsal bir hale getiriyordu” diye ifade eder uşağın onda yarattığı mutluluğu.

Bunun ne kadar hastalıklı ve gülünç olduğunun bilincinde olan Werther, arkadaşına yazdığı mektupta “Sakın gülme bunlara Wilhelm” der. O da farkında yani ama gönül ferman dinlemiyor işte.

Eğer hiç karşılıksız bir aşk yaşamadıysanız Werther’in bu duygularını anlamanız belki mümkün olmaz. Komple kitap da bu nedenle sıkıcı gelir eğer öyleyse. Fakat karşılıksız aşkın ne demek olduğunu biliyorsanız her satırda, her cümlede kendinizi bulursunuz. (Bu arada gerçekten hiç karşılıksız aşk yaşamayan var mı?)

Benim tavsiyem, karşılıksız aşk meşk durumunda basıp gitmek. Gidin, uzaklaşın ondan, görmeyin. Çok uzun süre görmeyin. Başka ufuklara yelken açın. Bir aşkın yarasına ancak başka bir aşk merhem olur. Kafama sıkar giderim, demeyin. Etmeyin, eylemeyin.

Saygılarımla,
Hülya Erarslan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Hüseyin Küçükkelepçe 20 Ekim 2020 at 11:19

    Werther’in, Lotte’yi ziyaretten dönen uşağını seyretmesi, uşağını bu nedenle adeta kutsallaştırmasını “al götür” frekansında yaşayanlar anlayamaz. Zaten böyle aşklar da filmlerde, romanlarda kaldı.
     
    Lise yıllarımda bir kıza âşık olmuştum. Sınıfının tamamı bana sempatik, sevimli geliyordu. Hatta memleketinin ismi bile geçse kimyam değişiyordu. Ellerimiz biri birine değmeden iki yıl geçti. İşte böyle…
     
    Her zaman ki gibi harika üslubunuzu övmeme gerek yok. Selamlar…

    • Yanıtla Hülya Erarslan 20 Ekim 2020 at 19:40

      Teşekkür ederim. 🙂
       
      Bir arkadaşımın söylediğine göre Nietzsche Ağladığında’da şöyle bir cümle varmış:
       
      “Neredeyse hiç kimse aşk acısından kaçamıyor, Goethe bunu biliyordu ve Genç Werther’in Acıları’nın bu kadar etkileyici olmasının nedeni de bu.”

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 21 Ekim 2020 at 11:25

    Genç Werther’in Acıları‘nı okuduğumda Werther’e oldukça sinir olmuştum. Yapıyorum ben bunu 🙈 Karakterlere sinir olabiliyorum 🙃
     
    Kitabı çok detaylı hatırlamıyorum ama Werther’in mıy mıy bir hali vardı gibi anımsıyorum. Bu da beni sinir etmişti. Git konuş, anlat aşkını; karşılığı yoksa da “next” de geç. Hem bir şey yapma hem de hayıflan. Belki de yanlış hatırlıyorumdur. Anlatıyor muydu aşkını sevdiği kıza?
     
    Detayları hatırlamasam da kitabın bende iç sıkıntısına neden olduğunu dün gibi hatırlıyorum 😉
     
    Senin yorum her zamanki gibi efsane. Öperim canım 😘

    • Yanıtla Hülya Erarslan 22 Ekim 2020 at 16:00

      Doğru hatırlıyorsun 🙂
       
      Ben de aşk meşk meselelerini çok büyütmemek lazım diye düşünüyorum, olursa ne ala, olmazsa pekala. Ama Werther de böyle bir insan işte, ne yaparsın?
       
      Tişikkirler, ben de öpüyorum.

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan