Biraz Kitap

Kusursuz Bir Mesafe

13 Nisan 2021

Kitap: Kusursuz Bir Mesafe | Yazar: Utku Yıldırım | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Kusursuz Bir Mesafe | Utku Yıldırım

Modern ilişki çıkmazları ile ilgili bir roman. Gerçi bana göre çıkmaz değil ama… Daha doğrusu ilişkileri çıkmaza sokmak bana anlamlı gelmediği için kitaptaki yakarışlarla da empati kuramadım.

Evlenmek

Kitabın baş karakteri Ufuk, Derin ile evlenecek. Ama bu evlenmenin iyi bir fikir olmadığının farkında. Çünkü Derin’i eskisi kadar sevmiyor. Derin de aynı şekilde bu evliliğin iyi bir fikir olmadığının farkında çünkü o da sevmiyor. O zaman derdiniz ne, değil mi?

Ufuk bu duruma tepki olarak başkalarıyla birlikte oluyor.
Derin de.
Burada da aynısınız.

Benim eş olma haliyle ilgili şöyle bir gözlemim var; insanlar denklerini buluyor. İlişki kurduğun insan aslında bir ayna. Aynadaki görüntünden memnunsan ilişkiyi sürdürüyorsun, bu normal olan. Ama bazen aynadaki görüntünden memnun değilsin fakat düzeltesin de yok. İşte bu anormal olan. Normal insan memnun olmadığı görüntüyü değiştirir, yani ilişkiyi sonlandırır. Ama burada ikisi de adeta kabız gibi davranıyor. İkisinin de hem birlikte olmaya hem ayrılmaya gönlü yok.

İnsanları Değiştirmek

Ufuk, beraber olduğu insanları değiştirebileceğini düşünüyormuş.

“İletişim kurduğum insanları bir şekilde dönüştürebileceğimi düşünüyordum, yeterince önemsediğimi gösterebilirsem elbet değişebilirlerdi.”

Derin de öyle düşünüyormuş. Sık sık Ufuk’un üstünü başını düzeltiyormuş, babası gibi olamadığını söylüyormuş…

Yine çiftlerin birbirini bulduğu tezimi kanıtlayan bir örnek işte. İkisi de birbirini değiştirmek istemiş, sonra da işte nötrlemişler.

Ayrıca bir insanı değiştirme fikri çok cüretkar değil mi? Karşında yetişkin bir insan var. Değiştirmeye çalışmak ne cüret!

Eski Sevgilileri Anlatmak

Bu ikisi birbirlerine eski sevgililerini anlatmış. Derin, Ufuk’a eski sevgilisi “Haluk’la yaşadığı cinselliğin zirve noktasında olduğunu” anlatmış defalarca. Bu hiç iyi bir fikir mi Allah aşkına? Ufuk da tabii kendisi ile kıyaslamış sonra. Aklından çıkaramamış kızın eski sevgililerini.

Arkadaşlar, sevgiliye eski sevgili anlatılmaz. Hatta muhabbet arasında yeri gelirse “bir arkadaş” diye geçiştirilir. Bunun dürüst olup olmamakla ilgisi yok. Al, dürüst oldunuz da ne oldu? Dürüstlük bu değil. Bu patavatsızlık.

Evlenmek Şart mı?

Ufuk “Annem gibi biriyle evlenmem” diye düşünürken bu defa babası gibi biriyle evlendiğini fark etmiş. Annem gibi biriyle evlenmem, babam gibi biriyle evlenmem yerine neden “Evlenmem” bir seçenek olarak düşünülmez acaba?

Kendi anne babasının evliliğindeki sorunları, hatta çevresindeki insanların evliliklerindeki sorunları görüp hâlâ evlenme ve kendi evliliğinin onlar gibi olmayacağı düşünü kurmak çok sefil bir umut.

Bir de klasik evlilik masrafı tartışmaları. Kepazelik bu kısımlar.

Türkiye’de bir Türk kızı/Türk erkeği ile evleniyorsanız onun anne babasıyla da özellikle annesiyle de evleniyorsunuz. Bunu kabul ediyorsanız “Evet!” deyin. Bundan bir nebze kaçınmanın yolu bütün masrafları müstakbel karı-koca olarak sizin üstlenmeniz. Anne babalardan evlilik konusunda para alırsanız onlara söz söyleme hakkı da vermiş olursunuz. İnsanlar bir yere para verince o paranın harcandığı yerle ilgili söz söyleme hakkına sahip olurlar. Anne babanız evliliğinizin masraflarına katkı sağlıyorsa evliliğinize de karışırlar. Karışmalarını istemiyorsanız paralarını almayacaksınız.

En temizi bize yabancı yengeler/enişteler getirin.

Ya Sev Ya Terk Et

Başta dediğim gibi, ilişkiler benim için karmaşık şeyler değil. Bunu bu şekilde karmaşıklaştırmak da anlayabildiğim bir şey değil. Mottom sev ya da terk et. İlişki başlar, biter. Ben bunda dramatik bir şey görmüyorum. Görenlerle de empati yapamıyorum.
 
 
Saygılar,
Hülya Erarslan

 
 

Not:

Yazarın bir başka kitabı için bkz: Asker Daha Fazla Elliott Smith Dinlemek İstemiyor
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan