Portakal Çiçeği

Sılaminko’un YouTube Kanal Önerileri

5 Ekim 2020

Yazı: Sılaminko’un YouTube Kanal Önerileri | Yazan: Sıla Malik

Herkese selam.

Öykülerimi yayınladığım Yıldız Tozu köşemde yazıyordum uzun bir süredir. Portakal Çiçeği‘nde kaleme aldığım köşe yazılarımı özlemişim. Bu hafta bu köşeden size seslenmekten mutluyum. Açıkçası bu yazının konusu için de oldukça heyecanlıyım.
Bu hafta size sosyal medyada takip etmeyi sevdiğim hesaplardan bahsetmek istiyorum. Aslında bu Youtube için. Biraz cadı kazanı kıvamında ancak hepsini severek takip ediyorum ve Youtube’daki birçok “Umarım kimse keşfedip kaliteyi bozmaz” izleyicisindense güzel şeylerin paylaştıkça çoğalacağına inanıyorum.

Sözü daha fazla uzatmadan ilk kanal ile başlıyorum.

Cep Hikayeleri

Bu kanalı sanırım 2-3 yıldır takip ediyorum ve çok ama çok seviyorum. Yolda görsek göz göze bile gelmeyeceğimiz ve aslında hayat hengamesi içinde “sıradan” diye adlandıracağımız, içimizden insanların apayrı hikayelerini anlatıyorlar bize. Bazen bir başarıya, bir değişime ya da bambaşka yollara ayrılmış uzun yolculuklara çıkarıyor videolar bizi. Ne kadar farklı olabileceğimizi ama bir o kadar da birbirimize benzediğimizi kanıtlıyor.

Kendi küçük dünyamızda bir şeyler yaparken anlatılması gereken hikayelerimizi görmezden gelebiliyoruz. Dışardan hayretle baktığımız kurgu dolu üretimleri okurken, izlerken veya dinlerken onlardan etkilenip hayattan ilham alındığını unutuyoruz ve bu YouTube kanalı bana bir şeyleri yapmak için “seçilmiş” kişi olmayı değil de “bir yolu seçmiş” kişi olmanın gerekliliğini hatırlatıyor, her seferinde hem de.

Lütfen siz de beş dakikalığına da olsa bir şans verin, pişman olmayacaksınız.

Hasanoğlan Köy Enstitüsü AkifTanrıkulu

Benim gibi tarih düşkünleri toplanın, yaşadık!

Bu kanal yıllar önce çekilmiş videoları restore ederek tekrar bizimle buluşturan ve her gün itinayla video paylaşan bir hazine. Ülkemizin yüz küsür sene önceki halini net şekilde görebildiğimiz, ne insanlar geçmiş diyebildiğimiz videolarla dolu. Ayrıca isinde geçen köy enstitü Türkiye’nin 15. köy enstitüsü ve Ankara’da kurulmuş. Kanalda da kuruluş belgeseli yer almakta.

Yitip giden değerleri anlatan, Cumhuriyet dönemi ve öncesindeki Türkiye’yi gözler önüne seren muazzam bir YouTube kanalı. Teknolojinin gelişmişliğinin en güzel nimetlerinden biri. Bir göz atıp eskileri ziyaret etmeyi, Ata’mızın videolarını özellikle izlemeyi unutmayın.

Tarih ile ilgili birkaç kanal önerim daha var ancak öncesinde birazcık farklı şeylerden konuşalım istiyorum.

Ben günlük çekilen videolar izlemeyi genelde seviyorum ancak tabii ki eline her kamera alanın çekip attığı videolardan değil. Daha çok bana ne katabilir? Nasıl ilham alabilirim? Noktasında beğendiğim kanallar var.

Deemd

Bu kanalı boş vaktimi güzel değerlendirmek, keyifli bir şeyler izlemek ve farklı hayatları gözlemek amacıyla takip ediyor ve beğeniyorum. Ayrıca kanal sahibi ablamızın Koreli oluşu da bir tık önemli benim için. Hemen “Nedir bu Kore sevdası?” demeden önce ben açıklayayım. Evet, kanal sahibi Koreli ancak videoları yüzünü gösterek çekmektense yaptığı şeyleri çekiyor ve anlatacaklarını altyazı olarak ekliyor. Uluslararası alanda da izlenebilmek için İngilizce altyazılarda ekliyor. Ben de dilimi geliştirmek adına bu tarz videoları izlemeyi tercih ediyorum.

Bunun dışında dediğim gibi farklı bir kültüre sahip birinin günlerini nasıl harcadığı ve neler yaptığı bazen ilham verici ve ufuk açıcı olabiliyor. Siz de benim gibi farklı kültür, dil ve aile yapılarını merak ediyorsanız bu tarz kanalları takip edebilirsiniz.

Joana Ceddia

Şimdi geldik benim en sevdiklerimden bir tanesine. Joana benden bir yaş büyük (19) ve ailesiyle beraber Kanada’da yaşamakta. Onu benim için ayrı ve güzel kılan ise karakteri ve kanalı arasındaki tezat aslında. Videolarını izlerseniz sizin de fark edeceğiniz üzere sosyal hayatında pek arkadaşı olmayan, bununla mutlu olan ve pek de arkadaş istemeyen bir karakter kendileri. Ancak videolardaki konuşma tarzı, bariz yetenekleri – ok iyi resim yapıyor- ve anne babasıyla kurduğu ilişki sizin onu izlemenizi sağlıyor.

Rastgele konulardan oluşan Youtube videolarında genelde elindeki küçük mikrofonu ile bıcır bıcır durmadan konuşan ve espri anlayışıyla beni içine çeken bir kız o. Çılgın, zeki, komik, özgür, eğlenceli ve hep bir günü beraber geçirmeyi dileten güzel Youtuber.

Geekyapar!

Onlara sadece bir Youtube kanalı diyemeyiz aslında. İnternetin erişebildiği her mecrada aktifler. Kendi web siteleri bile var. Az sayıda yazarları ancak konuşabilecek çok şeyleri var.

Ben Geekyapar! ile 4 senedir tanışıyorum. Kendileri dizi, film, edebiyat, güncel ve gündemden konularla hayatın her alanından konuşabilen koca bir ekipler.

Youtube kanallarında Sinema Günlükleri ile filmleri tanıtıp eleştirdikleri, Sen Ne Diyon? ile izleyicilerin belirlediği konularla onların hikayelerini dinledikleri (ancak bunlar hep en absürt ve komik durumlar belirteyim) Dedeler Sofrası ile 30’larındaki 4 adamın bir masa etrafında her hafta gündemi yorumladıkları, hepsinin tiyatro geçmişi olan çok güzel bir ekip.

Onları biraz daha erken tanımayı isterdim.

Herkese göre bir içerikleri mutlaka vardır. Göz atın bence.

Mesut Süre İle İlişki Testi

Bir komedyen ve bir çift yan yana gelince gülmemek elde değil. Her hafta farklı çiftlerin nasıl tanıştıklarından en sevmedikleri huya kadar konuştukları, bol kahkahalı ve içten bir program. Televizyon kanallarının dikkat çekmeyen programlarına bin basacak kapasitede. Her pazar kanala yeni video yükleniyor ancak gösteri biçiminde yapılan çekimlere önceden bilet satın alarak da gidebiliyorsunuz.

Güldüren, eğlendiren, tatlı bir pazar geçirmenizi sağlayan, bölümlerinde bol bol gerçekli ve samimiyet olan harika bir içerik aslında.

Umarım uzun soluklu olur.

İbrahim Akgün

Evet, dayanamadım tarihe geri dönüyoruz. Ancak bu biraz farklı.

Siz de bazen gezerken penceleri sıkı sıkıya kapalı, üzerine kilit vurulmuş ve yıllardır dokunulmamış yerleri görüp içini merak ettiniz mi hiç? Ya da şu tarihi semtlerdeki artık kullanılmayan konakların içlerini?

Bu YouTube kanalı tam da bu sorulara cevap veriyor. Terk edilmiş ev, konak, köşk, hastane, okul fark etmeksizin içini gezip tarihi olanlarla ilgili bilgiler veriyor. Güzel olan ise görüntüler fon müziği eşliğinde sunulurken bilgiler altyazı şeklinde akıyor. Kendinizi müzik ve görüntüyle bambaşka duygularla baş başa buluyorsunuz.

Merak gidermek ve bilgilenmek adına çok güzel bir kanal. İlgililerine duyurulur.

Hadi biraz tarz değiştirelim.

Restoration of Everything

Adından da anlaşılacağı üzere her şeyi restore eden bir kanal. Eski ve işlevsiz olması yetiyor. Olabilecek tüm ürünleri yeniden canlandırıyor ve izlemesi bana aşırı keyif veriyor. Ayrıca bir eşyayı atmak için ne kadar eski olması gerektiğini bir kez daha düşündürüyor insana.

Umarım ülkemizde de böyle yeniden hayat verenler çoğalır da tüketmekten ziyade miras bırakabiliriz bazı değerleri.

Evet değerli okurlar, son iki öneriye geldik. Bunlar müzikle ilgili.

Ambition

Ruh halinize göre oynatma listesi seçebileceğiniz, bir şeye odaklanmanız gerektiğinde acayip yardımcı olan müziklerle dolu bir kanal.

Ders çalışırken, rahatlamak istediğimde tatlı fotoğraflı bir sürü videoyu başa sara sara dinlemiştim. Sizin de hoşunuza gidebileceğini düşündüm. Rahat ve hafif melodiler arıyorsa ruhunuz, tam yeri diyebilirim.

Son olarak;

Vinheteiro

Sanatsal bir kapanış yapayım dedim. Bu kanalın sahibi bir piyanist. Videoları ise klasik müzikle alakalı ve eğlenceli içerikler üretmeyi başarıyor. Piyano ile rahatlamak ancak aynı zamanda da eğlenmek istiyorsanız birebir diyebilirim. Bir de bol bol piyano çalma isteğinizi uyandırıyor, benden söylemesi.

Uzun bir aradan sonra bence keyifli bir yazıyla döndüm canım ailem. Sizden ricam yukarıdakiler gibi veya daha farklı konseptleri olan sevdiğiniz sayfalar, kanallar varsa bana önerir misiniz yorumlarda? Yeni keşifler çekiyor da canım.

Sıla Malik

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan