Fizik ve Ben

Perseverance & Mars

3 Mart 2021

Yazı: Perseverance & Mars | Yazan: Çiğdem Mertoğlu

Son zamanlarda tüm gözler Mars’a çevrilmiş durumda. Küresel güçler Mars’ı keşfetmek için birbirleriyle kıyasıya bir yarış halindeler. Bu yarışın meyveleri olarak da neredeyse her güne Mars ile ilgili yeni keşif haberleriyle uyanmaktayız. Çünkü bu güçler, dünyanın sonunun yaklaştığını çok iyi biliyorlar. Her şeyin farkındalar ve kendilerine çok değer veriyorlar. Yüce varlıklarının huzurlu ve güvende yaşayabileceği bir yeni dünya arayışı içerisindeler.

Artık Dünya, güvenle yaşanabilecek bir yer olmaktan çıktı, biz insanların evi olmak istemiyor. Bunu istemekte de çok haklı. Çünkü kendimize değer verdiğimiz kadar ona hiç değer vermedik, ona hep kötü davrandık ve pervasızca kaynaklarını tükettik. Tüketirken de bir minnet duygusu yaşamaksızın ona daha da hor davrandık. Onu sonsuz bir meta gibi gördük, sömürdük de sömürdük. Bize hayat veren Dünya, öyle bir duruma geldi ki nereye dönsek payımıza hep felaket verir oldu. Biz bunu hak ettik ama yine de o kadar canımız tatlı ki cezamızın kefaretini ödemeyi aklımızdan geçirmeksizin yeni dünya arayışına girdik.

Yeni Dünyamız olarak “Mars”ı Seçtik

Artan nüfus sayısı, iklim değişikliği ve hastalıklar artık gezegenimizi yaşanmak için cazip kılmıyor. Biz de dünyaya alternatif bir gezegen arayışı içerisindeyiz. Gezegenler içerisinde Mars, Dünya’ya benzerliği en fazla olduğundan yeni yaşam alanı olarak Mars’ı seçtik. Bu nedenle onu daha yakından tanımak istiyoruz. Henüz, insan yaşamı için Mars uygun bir yer değil. Bunu için Mars üzerinde araştırmalar yapılmaktadır. Bununla ilgili detaylı bilgi edinmek isterseniz daha önce yazmış olduğum Mars ve Her Geçen Gün Artan Popülaritesi yazımı okuyabilirsiniz.

Perseverance Uzay Aracı, Mars’ta

Nasa, Perseverance adlı uzay aracını Mars’a gönderdi. Gelişen teknolojiyle birlikte bu uzay aracı Nasa’ya düzenli olarak çözünürlüğü yüksek Mars fotoğrafları göndermektedir. Bu fotoğraflar da Nasa çalışanlarını fazlasıyla heyecanladırıyor. Çünkü çözünürlük, daha önce gönderilen uzay araçlarından farklı olarak çok yüksek. Bu da gelişen teknolojinin hayatımıza getirdiği standartları gözler önüne sermektedir. Gelişen teknoloji ve elde edilen bilgilerle birlikte kim bilir daha hangi kapalı kapıları aralayıp hangi bilinmeyen sırları gün yüzüne çıkaracağız.

Muhteşem Şeylere Cesaret Et!

Perseverance, Mars gezegezinde yol alırken tüm insanlar senkronize bir şekilde onun yolculuğuna tanıklık edebilmektedir. Nasa’nın sitesinde Perseverance’ın gönderdiği fotoğrafları görebilir, sesleri dinleyebilir ve yolculuğunun koordinatlarını inceleyebiliriz. Nasa, tüm verilerini siteden şeffaf bir şekilde paylaşmaktadır. Daha önce bunu Elon Musk da yapmıştı. Sanırım Nasa çalışanları bu davranışı, Musk’dan ilham aldılar.

Perseverance uzay aracı, 20 kamera, bir tane de mini helikoptere sahip. Ayrıca Perseverance’nin kırmızı-beyaz tasarımlı bir paraşütü var. Bazı izleyiciler bu kırmızı-beyaz tasarımın nedenini merak ettiler. Araştırmalar sonucunda bilgisayar dilinde bu kırmızı ve beyazın 0 ile 1 kodunu temsil ettiğini buldular.

Bu renk kombinasyonu çözülünce de ortaya şu mesaj çıktı;
“Muhteşem Şeylere Cesaret Et!”

Ne anlamlı bir mesaj.

Evet onlar muhteşem şeyleri yapmaya cesaret ettiler ve uzay araçlarını Mars’a son teknolojileriyle gönderdiler. Onlar cesaret ettiler ve bu sahnede onlar rol aldılar. Biz ise cesaret edemedik ve bu sahneyi seyreden olduk. Neden biz de “bilim ve teknoloji yarışı” sahnesinde artık rol almıyoruz? Neden biz hep seyreden taraf oluyoruz?

Sevgili gençler;

“Muhtaç olduğunuz kudret, damarlarınızdaki asil kanda mevcuttur! Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, muvaffakiyet için en hakiki mürşit ilimdir, fendir.”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün bu sözlerini hiçbir zaman unutmayınız.
 
 
Çiğdem Mertoğlu
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan