Portakal Çiçeği Sinema

Bir Perde Bir Film | Sen Hiç Ateş Böceği Gördün Mü?

19 Nisan 2021

Yazı: Sen Hiç Ateş Böceği Gördün Mü? | Film Yorumu | Sıla Malik

Selamlar sevgili SenVeBen ailem;

Bu hafta sizlerle geçen hafta seyirciyle buluşan bir film hakkında konuşmak istiyorum.

Sen Hiç Ateş Böceği Gördün Mü?

Filmin adının ilk yarattığı etkiye hemen cevap vereyim. Ben gördüğümü maalesef hatırlamıyorum. Anne ve babam ise eskiden oturdukları evlerinin bahçelerinde görmüşler.

Biz filmi ailecek bir cumartesi etkinliği olarak izledik. Ben duygusal yapımdan mıdır bilinmez çok sevdim filmi.

Daha sonra sevdiğim diğer tüm şeyler gibi detaylıca bir araştırmaya girdim. Yıllar önce sahnelenen bir tiyatro oyunu olduğunu biliyordum ancak insanların bu kadar film ve oyun arasında karşılaştırma yapacaklarını düşünmemiştim. Zira bu tür olguları zamanına ve zamanın şartlarına göre değerlendirmenin daha önemli olduğunu düşünmekteyim.

Tabii bu araştırmalarımda oyun versiyonunun bir kaydını bulamadım. Etkilendiği şeyleri tekrar izleyemeyen biri olarak çok ümitlenmiştim. Farklı oyunculuklardan böyle bir hikayeyi deneyimleme fikri heyecanlanmamı sağlamıştı ama olmadı. Fakat onu ararken hatrı sayılır derecede yoruma denk geldim…

Oyununu izlediğim yıllara ihanet ettim dercesine yeren yorumlardı. Gülseren karakterini canlandıran iki kadın oyuncu karşılaştırması da bolca vardı. Demet Akbağ ve Ecem Erkek.

Sahi buna gerek var mıydı?

Gülseren, Demet Akbağ’dır benim için diyen de var, Demet Akbağ’dan sonra Ecem Erkek hiç olmuş mu diyen de.

İlk cümleyi kuranlara hak veriyorum bir noktada. Ben de izlediğim, okuduğum şeylerle fazla duygusal bağlar kurduğumdan bir şeyin ilk etkisini bir oyuncuya performansından vurulmanın ne demek olduğunu anlayabiliyorum ama gel gelelim ikinci tarzdaki yorumlara.

Bu oyun 1999 yapımı. Yani benim gibiler için ya doğdukları yıl ya birkaç yıl önce hadi bilemediniz biraz sonra. Herkes bayılarak izlemiş o zamanlar. Bir milyonun üstündeymiş seyircisi. O bir milyon seyirci çok güzel izledi de bir şey sormak istiyorum sizlere:

Böyle yapımları bizler gibiler ve o bir milyon seyirciden biri olmamış insanlar izlemesin mi?

Güzel şeylerin geçmişte kalmasından yakınıp güncele uyarlanınca niye bu kadar karşı çıkılır bu duruma?

Film dokusu ve tiyatronun birincil öncülleri farklıdır. Tiyatro oyunculukları ön planda tutarak anlatır çoğu zaman hikayesini. Ancak filmlerde mekan, dekor, oyunculuklar, yönetmenin çekimi gibi katmanlar iç içedir. Farklı olacaktır, kaldı ki olmak zorundadır. Çünkü çağımız her gün 15 saniyeliğine herkesin ünlü olabildiği, arkamızdan ordu kovalarcasına hızla hareket ettiğimiz bir çağdır. Kalıcılık, seyircinin dikkatini çekebilme kaygısı elbet olacaktır ki senaryoda gördüğümüz kadarıyla birkaç ufak tefek ayarlamalar yapılmış.

Biliyorum çok farklı gözlerle izlendi bu film. Hepimiz bir fabrikadan çıkmış gibi aynı düşünceleri paylaşamayız. Ancak bazen daha objektif olabiliriz. Daha iyisini izlediğinizi söylüyorsanız ne mutlu size, görme şansını elde edebilmişsiniz. Fakat ben yıllar sonra tekrar, izlemem için karşıma koyulan, tiyatrosunu keşke izleyebilseydim diyerek yarım buruk olduğum bu filmi çok sevdim.

Belki böyle tatlı-acı hikayeleri sevdiğimden belki hiç ateş böceği görmediğimden ya da aksiyonu bol, zamanı hızlı günümüz yapımları arasında bir nefes almak iyi geldiğinden.

Hiçbiri olmasa bile böyle bir hayat hikayesini anlattıracak sohbetlere olan hayranlığım ve isteğimdendir belki de.

Onu bunu boşver şimdi. Sen hiç ateş böceği gördün mü? Onu anlat bana.

Sıla Malik

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Nimet Canbayraktar 21 Nisan 2021 at 16:24

    Merhaba,
     
    Ben ateş böcekleri gördüm çocukluğumda, çok güzeldi. NetFlix’de filmi görünce, pek ilgimi çekmedi ve seyretmedim ama sonra senin yazını okudum ve ancak bugün izleyebildim ve bayıldım. Demet Hanım’ın oynadığı oyunu da seyretmiştim. Ama filmi daha çok beğendim. İlgimi çekmesine yazın sebep oldu ve teşekkür etmek istedim.
     
    Sevgilerimle

    • Yanıtla Sıla Malik 23 Nisan 2021 at 23:07

      Ah sizin yorumlarınızı özlemişim, isminizi görünce nasıl mutlu oldum anlatamam.
       
      Keşke ben de oyunu izleyebilseydim, aşık olacağımdan eminim ancak filmi beğenmenize nasıl sevindim anlatamam. Asıl ben görüşlerimi dikkate alıp filme bir şans verdiğiniz için teşekkür ederim.
       
      Sevgilerimle 💜🍀

  • Yanıtla İrem Savaş 26 Nisan 2021 at 11:31

    Sıla kalemine sağlık, izlememiştim konusu beni sürüklemez diye düşünüp ama anlatımından sonra izlemeye karar verdim 🙂
     
    İzledikten sonra yeniden bir yorum bırakacağım.
     
    Sevgiler

    • Yanıtla Sıla Malik 9 Ağustos 2021 at 15:03

      Sabah, geç oldu dönüşüm ancak muazzam mutlu etti bu yorum beni. Umarım aynı duyguları paylaşırsınız, hatta kendi eşsiz deneyiminizi yaşarsınız izlerken.
       
      Yorumunuzu merakla bekliyor olacağım 😍😍
       
      Sevgiler

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan