Portakal Çiçeği

Eee Hani Doğuramazdı Mükremin?

15 Haziran 2022

Mükremin Gezgin | TikTok Fenomeni

Birkaç gün önce sosyal medyada uzun süredir devam eden bir “oyun” ya da “senaryo” diyebileceğimiz şey son buldu. Mükremin Gezgin doğurduğunu gösteren bir videoyu Tiktok’a yükledi.

Sonrasında verilen tepkiler de gerekçeleri de bana sorarsanız yersizdi. Kimi yüzü bile görünmeyen, kucağındaki bebek için endişelendi, kimi ahlâkı kötü yönde etkilediğini, çocukların ve gençlerin kötü örnek aldığını söyleyenler bile oldu.

Peki tam dokuz ay boyunca bu insan hamile olduğunu iddia ederken neler yaşandı?

Özetleyeyim hemen.

Çoğu takip eden bir erkeğin hamile kalmasının imkansız olduğunu bildiğinden olaya tam da Mükremin Gezgin’in yaklaştığı gibi yaklaştı. O bir senaryo sunuyordu, insanlar da bunun gerçek olmadığını bildiği halde dalga geçmek için bile olsa ses çıkarmadan takip ettiler.

Herkes işin sonunda, gerçekten doğurmadığında ne olacak diye bekledi aslında. Gittiği hastane gibi yerin de, onu kontrol eden insanların da sahte olduğunun bilincindeydiler. Kimse zaten inanmadı ona, sadece oynadığı oyunu ne kadar ileri taşıyacak, bunu merak ettiler. Bunun için de takip etmeye, olumlu ya da olumsuz etkileşim vermeye devam ettiler. Süreç boyunca paylaştıklarını özellikle takip ettiler.

Hatta Rihanna hamileliğini duyurduğunda önce hangisi doğuracak diye espri konusu bile oldu bu konu. Çoğunluğun algısı, bunun sonunda ya bebeği düşürdüğünü söyleyecek ya da öldü diyecek beklentisiydi. Her iki tarafta her şeyin farkındaydı.

Ancak işler beklendiği gibi gitmedi.

Sonu başından beri malum olanın ilanı gelmedi. Onun aksine senaryo yazarı, her türlü etkileşim aldığını gördü ve vites arttırdı, bir bebeği kucağına alıp başına kırmızı kurdeleyi takıp “doğurdum” dedi.

Kadının kutsalına dokunmuş, erkeklikle dalga geçmiş, bebeği mağdur etmiş gibi bir sürü yorumun da ardı arkası kesilmedi.

Burada bir suçlu arayamayız ki. Linçler ediliyor, olumsuzluklar konuşuluyor evet ancak kimse “Daha en başından bunları yapmasına neden olacak, onu motive edecek ilgi ve etkileşim neden verildi?” diye sormuyor. Bu insan kendini bu şekilde görünür kıldı, takipçi kazandı, gelir elde etti. Yazdığı son herkesin beklediğinden katbekat farklı çıkınca mı kötü oldu?

Burada oturaklı veya mantıklı olması gereken kişi/ler varsa bu o içerikleri üretip sunan değildir. Bu içeriğin gerçek olmayacağını bildiği hâlde peşini bırakmayan, gerekli etkileşim de bulunanlardır.

Merak etmeyin hiçbir erkek onu görüp hamile kalmak istemedi. Küçük çocuklar etkilenmedi çünkü onlar bile etkilendiklerini düşünen ailelerinden daha geniş bakış açılarına sahipler. Herkes, her şeyin, en başından beri farkında.

Umarım, sosyal medya altında üretilen ve takip ettiğiniz içerikleri filtreleyebilir, etkiniz, etkileşiminiz ne anlama gelebileceğini öngörür ve daha bilinçli kullanıcılar olabiliriz.
 
 
Sıla Malik
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan