Çocuk Psikolojisi & Ebeveynlik

Doğal Ebeveynlik

12 Ekim 2021

Kitap: Doğal Ebeveynlik | Yazar: Adem Güneş | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Doğal Ebeveynlik | Adem Güneş

Kitap büyük puntolarla yazılmış, cümlelerin yapısı da anlamı da basit, bam bam bam, böyle yaparsan böyle olur. Neden sonuç ilişkisini gayet iyi açıklıyor. Gerçi ben nezaket dilini severim, bu yazar benim nazarımda kaba ama neyse. Çocuk resimleri de var sayfalarda. Gereksiz ama hadi buna da neyse.

Doğal Ebeveynlik | İrade Eğitimi

Çocuklara davranış eğitimi değil, irade eğitimi vermeyi öneriyor yazar. Baskı ve zorlama ile gerçekleşen davranışlar çocuğun gerçek davranışları değil çünkü.

Düzgün dur, düzgün otur, erken yat…

Böyle komut verilirse çocuk kendi gibi olma isteğini kaybedermiş.

Çocuktaki merak duygusu ve taklit hevesi yaşatılmalı, yoksa küçücük çocuk tükenmişlik sendromu yaşar. Çocuğa “Ona dokunma. Sesini çıkarma. Çok soru sorma. Otur otur, kalk kalk…” dersen ondan sonra; “Benim çocuğum niye içine kapanık oldu, niye agresif oldu, niye okulda başarısız?”

Acaba niye? Merak hissini, dolayısıyla öğrenme hevesini öldürdünüz çocuğun, katiller! Kendi tükenmişliğinizin bedelini yavrucağa ödetiyorsunuz.

Kimi ebeveyn de çocukla inatlaşıyor. Çocuk 3-4 yaşında artık kendi var olma halini yansıtmaya çalışıyor. Örneğin annesinin verdiği giysi yerine kendi istediğini giymek istiyor.

“Onu giymeyeceksin, bunu giyeceksin. Onu yapmayacaksın. Uslu dur, söz dinle…”

Diye küçücük çocukla inatlaşıyor kocaman insanlar. Çocuğun yemek istediği ve istemediği yemeklere bile kendisinin karar vermesine izin yok. Sonra çocuğum niye obez oldu? Ya da niye yemek yemiyor? Hele bir de televizyon/ekran karşısına oturtulup ağzına yemek tıkıştırılan çocuklar. Çocuk ne yediğini bile bilmiyor. Çocuk zaten isteseniz de istemeseniz de acıkacak ve yiyecek. Bir müsaade edin.

Doğal Ebeveynlik | Taklit

Çocuk ebeveynini taklit ederek öğreniyor. Ebeveyn sigara içiyorsa çocuk da taklit edecek. “Ben içiyorum ama sen içme, çok zararlı” gibi ahmakça bir lafı çocuk tabii ki anlamaz.

Doğal Ebeveynlik | Ebeveynin Çocukluğu

Kitapta çocukluğunu anlatan ebeveyn örnekleri var, nasıl acı, bağrıma basasım geldi hepsinin çocukluğunu.

Biri mesela topluluk önünde donakalıyormuş. Anlaşılıyor ki çocukken annesi ve öğretmeni ona odun gibisin demiş.

Güleryüz gösterememekten yakınan bir kadının çocukluğunu dinliyorlar, anlaşılıyor ki küçükken ona “Gülmek, hafif kadınların ahlâkıdır” denmiş. Yavrucak da o yüzden hiç gülmezmiş, büyüyünce de gülememiş bu yüzden.

Çamur ağızlı ebeveynler.

Kitap hem bu tip örnekler hem de üslubu nedeniyle öfke ve nefret uyandırdı bende.

Doğal Ebeveynlik | Muhafazakâr Dil

Yazarı hiç görmedim, duymadım, tanımıyorum ama muhafazakar olduğu izlenimi aldım kitaptan.

– Çocuklara okullarda cinsellik eğitimi verilmesine karşı olması,

– Çocuklara örnek şahsiyetlerin hayatlarının anlatılmasının öneminden bahsederken örnek olarak Fatih Sultan Mehmet ve Mevlana’yı göstermesi (Türkiye’de örnek şahsiyet için Atatürk gibi bir örnek varken)

– Uyur gibi kılınan namazın yok hükmünde olduğunu söylemesi (namaz ve genel olarak ibadetler hakkında yok hükmündedir, Allah kabul etmez gibi söylemlerde bulunmak çok dinci ağzı)

gibi sebeplerden muhafazakar olduğunu düşünüyorum.

Verdiği örnekler de bu bakış açısını yansıtıyor. Örneğin;

– Arkadaşları ile oturup kalkmaktan zevk aldığı için ev işlerini yapmakta zorlanan bir kadından bahsetmesi ve: “Kayınvalidesi ile anlaşamayan bir gelin, onunla anlaşmak için eşi ile işbirliği yapmak, alternatif çözümler üretmek yerine kayınvalidesinin yüzüne gülerken arkadaşlarıyla oturduğunda da kayınvalidesi hakkında ileri geri konuşmayı ihmal etmez” gibi gelin-kaynana içerikli açıklaması,

– “Annenin otorite olduğu ailelerde sağlıklı ruha sahip bir çocukla karşılaşmadım şimdiye kadar” şeklindeki tespiti. (Babaların otorite olduğu aileler çiçek gibi çünkü.)

– Fıtrî, fıtrat, sekine, hayret makamı… gibi kelimeler kullanması bende muhafazakar olduğu izlenimi uyandırdı. (Gerçi yayınevinin Timaş olmasında da belli aslında.)

Muhafazakâr dili ve edebiyatı var satır aralarında, bunları görmezden gelirsem genel olarak anlattıklarını doğru buldum. Üslubu bana uygun değil ama yurdumuz ebeveynlerine böyle dan dun ve dinci ağız etkili olabilir sanırım. Profesyonel ve nazik bir üslup çok tutmaz diye düşünüyorum.
 
 

Not:

Çocuklar üzerine okuduğum diğer kitaplara, Biraz Kitap köşemin altındaki Çocuk Psikolojisi & Ebeveynlik bölümünden ulaşabilirsiniz.
 
 
Saygılar,
Hülya Erarslan

 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan