Satır Arası

Seçimlerimiz

24 Aralık 2021

Yazı: Seçimlerimiz | Yazan: Nalan Erpolat

Yine bir yılın daha son haftasına giriyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da herkes ister istemez geçmiş olan yılı şöyle bir gözünün önünden geçiriyor. Neler yaşadı, neler kazandı, neler kaybetti, ne ummuştu, bulduğu umduğunla uyuştu mu??? Benzeri bir çok düşünce herkesin zihninde dolaşıyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da olanlar var, olamayanlar var. Kazanılanlar var, kaybedilenler var. Bazen ne olursa olsun, ne yapılırsa yapılsın, bazı olumsuzluklara engel olunamıyor. Bu durumlar bazen hayatın cilvesi olarak dönüşüyor dilimize, bazen de hayatın gerçeği. Ama adını ne koyarsak koyalım, yaşanılan kötü olaylar insanları acıtıyor ve büyümek zorunda bırakıyor.

Bir de farklı yaşanması mümkün olanlar var. Yani sadece seçimlerimizden dolayı sonuca ulaşanlar. Bazen kabul etmesi çok zor olsa da hayatın iskeletini bireyin kendi seçtikleri oluşturuyor. Bazı sorumlulukları kendi seçimiyle üstleniyor birey. “Şu sorumluluklarım var, o yüzden kendime vakit ayıramıyorum, spor yapamıyorum, yeterince okuyamıyorum, işimi genişletemiyorum” gibi cümlelerin satır arasında hep kendi seçtiği sorumluluklar var. Bazen direkt seçtiği, bazen de çevresi tarafından seçtirilmek istendiği ama günün sonunda dolaylı da olsa yine kendi seçmiş oldukları.

Seçimler ve Hayat

Hayat yolunda, seçimler, sorumlulukları beraberinde getirir. Sorumluluklar da bazı bilgi ve becerilerin kazanılmasını ya da geliştirilmesini gerektirir. Bunlar da bireyin zamanının yani hayatının büyük bir bölümünü kaplar. Bu yüzden, bireyin seçimleri, hayatında yapmak istediği şeyle ne kadar örtüşüyorsa, birey o kadar mutlu olur.
Hayâlinde yapmak istediğine engel teşkil edecek sorumlulukları gerektiren tüm seçimler bireyi hayâllerinden uzaklaştırır. Çünkü hayâller ve tutkular için zaman ve enerji gerekir. Hayâlleri olan ve hayâllerine ulaşmak isteyen her birey şu soruları kendine sormalı ve dürüstçe cevap vermelidir.

Zamanımı en çok neye harcıyorum?
Enerjimi en çok neye harcıyorum?
İstediğim şeyi yapabilmek için ne kadar zamana ve enerjiye ihtiyacım var?
Harcadıklarımdan sonra kalanlar, ihtiyacımı karşılıyor mu?
Karşılamıyorsa ne yapmam gerekir?

Hayat için uygun seçimler ancak bu yol takip edilerek yapılabilir. Bu soruların cevaplarında her bireyin yüzleşeceği gerçekler vardır. Harcadığı enerjinin ve zamanının neden hayâllerinden uzak noktalara kaydığını keşfettiği an, sınırlarını belirler, önceliklerini planlar ve hayatını daha mutlu olacağı şekilde yaşamanın yolunu bulmuş olur.

Eğer Doğru Yol Bulunamazsa

Birey eğer kendi seçimlerine doğru giden yolu bulamazsa, sürekli huzursuz olur ve huzursuzluk da bireyi sevgisizliğe götürür. Hayatı ve hayatındaki insanları gerektiği gibi sevemez. Sürekli şikayet eden bir insan hâline dönüşür. Öyle ki hayatında bir seçim şansı olduğunu bile unutur zamanla. Kendi seçimlerini yapamadığı için de çevresindeki insanların da kendi seçimlerini yapmasından, çoğu zaman farkında olmadan, rahatsız olur ve onları da mecburiyetler zincirine dahil etmek ister. Belki de çevresindekileri kırmamak niyetiyle kendi seçimlerini yapmamıştır ama kendi istediklerini yapamadan hayat geçip gidiyordur.

Her şeye rağmen, hayat bitmeden seçimler bitmez.

Bu yılın son haftasında, yıl boyu seçtiklerimizi biraz gözden geçirerek yeni seçeceklerimiz için bir temel oluşturalım.
 
 
Nalan Erpolat
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan