Ay Işığı Yolcusu

Ana Yıldızım

8 Şubat 2022

Yazı: Ana Yıldızım | Yazan: Atakan Balcı

Yolları taştan döşeyen Arnavut bir usta, İstanbul’un, Selânik’in her köşesini bilir belki. Özümde akan yolların tozunu bilmek için nasıl bir ustalık gerekir peki?

Kurmaca düşler gündüz görülür, göz kapakları açık veya kapalı. Ya gece düşleri, her süreç için bilincin ötesinde mi?

Dil bir renktir, her renk güzeldir içinde taşıyana. Anadilim güzel, anadilim leziz bir renktir ülkemde, yer yüzünde! Gözlerimin parıldayışı sonsuz karanlıkları aydınlatır. Işığımın kaynağını içimde taşırım, güzelliklerin kaynağı, ana yıldızım!

Kendini yüksek olasılıkla “entelektüel” olarak gören biri, bir paylaşımında “Kürtçe bir renk değil, gerçektir” demiş. Usa sığmaz, büyük bir imge/hayâl kırıklığı. Bunu nasıl söyleyebilir, nasıl düşünebilir sözde “aydınlık” bir soluğun iyesi? Biri benim ana dilim için böyle bir söz söylese, “Türkçe Türkiye’nin bir rengi değildir, gerçektir” diye, ne denli kızar, üzülürdüm kim bilir?

Renkler gerçek değil mi? İmgeler/hayâller öcü müdür gerçeklik için, umacı mı?

Arjantin asıllı devrimci Che “Gerçekçi ol, olanaksızı iste” derken, size göre, iblisçe(!) bir söz mü etmiştir? Size göre belki öyledir ama iyi ki imgeleri, renkleri, gerçekleri… tümünü olduğu gibi görebilen, gerçekçi olup imgeleri için tozlu yollarda yürüyebilenler var.

Kızgınım, şu anda da kızgınım! Ülkemin bir dilini sözde savunmak adına o dil aslında aşağılanmaya çalışıldığı için, ülkemin dilleri birbirine düşürülmeye çalışıldığı için, kişilerin tabusuz, ön yargısız konuşması, dinlemesi, birbirlerini anlamaya çalışması engellenmek istendiği için kızgınım. Ancak kinli değilim. Kin; dinlemeyi, anlamayı, çözmeyi engeller. Kızgınım, geçer ama kinli değilim!

Yollar türlü türlüdür ve yol tektir elbette aynı süreçte. Lao Tsu’nun sözcükleriyle de söylenmiştir eski sanılan bir süreçte gerçekliğin çokluktaki tekliği. Karanlıkların yığın yığın kalabalığına karşı küçücük sanılan ışık tânesi nasıl da gönül genişliği verir, nasıl sıcak, nasıl ışıl ışıldır; elbette görebilene yine de.

Mahatma Gandhi ne demişti:

“Bir kişiyi, ancak gerçekten uyuyorsa uyandırmak olanaklıdır. Ama eğer uyumuyor da uyku taklidinde bulunuyorsa, dünyânın bütün uğraşlarını sarfetseniz, boşunadır.”

Ve elbette bir film adı gibidir onlar için, bilen bilir yığınları, “Gözler sımsıkı kapalı”! Dinlemeye kapalı kulaklara söz söylenmez, görmeye kapalı gözlere yol gösterilmez, haklı olmaktan başka bir olguya kapalı algılara fener tutulmaz. Yine de, vazgeçmek değil işimiz bizlerin.

Sevi ve ışık ile!…
 
 
Atakan Balcı
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 11 Şubat 2022 at 23:12

    Ay Işığının aydınlığı bir başka oluyor.
     
    Teşekkürler.

    • Yanıtla Atakan Balcı 12 Şubat 2022 at 20:58

      Kesinlikle katılıyorum, sevgiyle aydınlatır. Teşekkür ederim.

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan