Satır Arası

Çalışmak, Kazanmak ve Harcamak

1 Nisan 2022

Yazı: Çalışmak, Kazanmak ve Harcamak | Yazan: Yaşam Koçu Nalan Erpolat

Çalışmak, birçok insanın yaşamak için mecbur olduğu eylemdir. Bireylerin sevdiği alanda çalışması çok önemli olsa da herkesin hayat şartları bu duruma izin vermiyor. Bazı insanlar çok mecbur oldukları için, sevmedikleri işleri de yapmak durumunda kalabiliyorlar. Bu şekilde emek harcamanın, sabrederek hayat mücadelesi vermenin ve bunu belki de o sevilmeyen işlerin içinde sevilecek bir nokta bulabilmek için bakış açısını zorlayarak yapmanın bireyin hayat dayanıklılığını arttırmasında çok büyük bir payı var. Çünkü mecburiyetten de olsa orada kalabilmenin yolu sevilmeyen işlerin içinde sevilecek bir nokta bulabilmek için bakış açısının sınırlarını zorlamaktır.

Bir de bu durumun tersine, bazı bireylerin çalışmaya ihtiyacı olmadığı halde sadece hayatta yapmak istediklerine dair hayâlleri vardır. Bu hayâllere ulaşmak için çalışırlar. Genellikle de bu hayallere ulaşmak maddi-manevi yatırım gerektirir. Tabii ki yaşamsal ihtiyaçları için çalışmaya mecbur olmayan ve yatırım yapabilecek bir kaynağı olan bireyler bu şekilde çalışabilirler. Ama her şeyi eleştirmeye açık olan başkaları tarafından eleştirilirler.

“Ne uğraşıyorsun bu işlerle!”
“Sanki çalışmaya ihtiyacın mı var?!”
“Boşuna yoruluyorsun!”

Gibi iyi niyet maskesi altında yargılamalar çokça çıkar bu bireylerin karşısına. Bazıları her şeye rağmen yoluna devam etmek ister, bazıları ise belli bir zaman sonra vazgeçer. Vazgeçme nedeni bazen bu yargılamalar olur, bazen de söz konusu iş için ayırabileceği maddi kaynağın tükenmesi. Maddi kaynağın tükenmesi elbette önemli ve mücbir bir sebeptir. Fakat konu hakkında konuşmaya hakkı olmayan insanların yargılamaları, hayâlindeki işi yapmak için çaba harcamaya niyetli olan insan için çok moral bozucu ve motivasyon düşürücüdür. Burada birey, başkalarının düşüncelerine ve sözlerine müdahale edemeyeceğini ama bunların çok da önemli olmadığını fark edip, yolunda yürüyebildiği kadar uzun yürümeye gayret etmelidir.

Başkalarının Düşünceleri Neden Önemsenmemeli?

Eleştirme hatta yargılama tadında konuşan insanların düşünceleri ciddiye alınacak düşünceler olmamalıdır. Onlar, düşüncelerini tek yönlü şekilde dile getirirler. Sadece yapılacak işin ya da projenin olamayacağını ya da gereksiz olduğunu söylerler. Ne bir gerekçe verirler ne de alternatif bir düşünce dile getirirler. “Girme o işlere” şeklinde kestirip atarlar ya da en fazla “Ne gerek var, boşuna o kadar para dökeceksin, keyfine bak o parayla” gibi bir tavsiye verirler.

Ne kadar paraya ihtiyacı yok gibi gözükse de her insanın kendine göre paraya ihtiyacı vardır. Hayâlleri için yatırım yapan insanların da yine kendilerine göre kıstıkları masrafları vardır. Belki de “o parayla keyfine bak” sözünün tam da karşılığı hayâline yatırım yapmaktır onlar için. Üretmektir, üretmek yolunda yürümektir. Gerçek anlamda gusto sahibi olmaktır ve geliştirmektir.

Gusto

Her ne kadar “gusto” sözcüğü zenginlik ve lüksle bir arada anılmakta ve şık yerlerde nasıl davranmak gerektiğini bilmek ile özdeşleşse de, İtalyanca’dan gelen bu sözcüğün anlamı “beğeni, zevk”tir.

Gusto sahibi bir birey olmak da beğeni ve zevk sahibi birey olmak demektir. Bu da sanıldığı gibi belli markalardaki ya da belli pahalılıktaki metalarla ya da gösterişli mekanlarla sınırlı olamaz. Tam tersine tuzağa düşerek zevkleri sadece bu kavramlar içerisinde bırakmak gelişimi engeller. Bireyleri sadece harcamaya ve tekdüzeliğe iter. Yani gusto sahibi olmayı engeller.

Gusto sahibi olabilmek, gelişimle mümkündür. Geliştikçe üreten, ürettikçe gelişen bireylerin hayat görüşleri genişler. Tanıdıkları her insandan bir şeyler öğrenir; yaşadıkları her an, bakış açılarını genişletirler. Bu uğurda ödedikleri her kuruş onların yaşam kültürlerine ve gustolarına katkıda bulunur.

Hayâlleri için yatırım yapan her birey, gelişmek için, sürekli olarak öğrenmek için atarlar adımlarını. Başardıkları da başaramadıkları da kardır onlar için çünkü hepsinden bir şeyler öğreniyorlardır. Ve ne kadar zaman alırsa alsın, sonunda kazanacaklardır.

Hedefi sadece para kazanmak olan insanlar bir şekilde para kazanırlar. Fakat para getirmeyecek olan gelişim olanaklarından uzak dururlarsa, asla gusto sahibi bireyler olamazlar.

Gusto sahibi olmak para kazanırken çok önemli olmayabilir ama harcarken önemlidir. Gusto sahibi bireyler sadece lükse ve gösterişe değil, gerçek zevklere harcama yaparlar.

Hayatta her tadın bir sonu vardır. Bir tek gelişimden alınan tadın sonu yoktur. Bu yüzden gelişim için çalışmak hatta bunun için para harcamak hayatın gerçek tadına varmaktır.
 
 
Nalan Erpolat
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 4 Nisan 2022 at 08:44

    Çok tanıdık geldi buradaki karakterlerden bazıları 😁 Ve bir nevi öğüt gibi okudum her bir satırı. Elimden geldiğince de uygulamaya gayret edeceğim. Zaten yazılarının ardından daima bir aydınlanma yaşıyorum. Bunda da öyle oldu. iyi ki varsın, iyi ki yazıyorsun ama en çok da iyi ki burada yazıyorsun 😁
     
    Öpüyorum güzelliğim kocaman kocaman ❤️😘

  • Yanıtla Hande S. Sinan 4 Nisan 2022 at 22:02

    👌👌👌

  • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 5 Nisan 2022 at 23:05

    Üretmek doğa yasalarına göre de sosyal olarak da bir ihtiyaç gibi gösterilse de en büyük zevk ve eğlencemiz de aslında. Sorumluluk duymak mı, arzu hissetmek m, sebep olur üretmeye? Ben arzu duymadan, sırf sorumluluk duygusunun etkisiyle bir süre çalıştım. Devam edebilmek ve onu geliştirmek ise ancak ona “arzumu” katınca oldu.

  • Yanıtla Burak Süalp 7 Nisan 2022 at 13:19

    Sevgili Nalan, madem söz verdik, takip edeceğiz artık bu güzel yazıları. Öncelikle konu seçimlerini ve doğrudan ifade tarzını çok beğenerek okuyorum, belirtmek isterim.
     
    “Çalışma” konusu gerçekten derya deniz. Ama haklısın, insan kesinlikle ya severek çalışmalı ya yaptığı işin içinde sevecek yan bulmalı ya da tamamen değiştirmeli. Değiştirme konusunda doktora yapmış 🙂 bir insan olarak söylüyorum :)) Başkalarının düşünceleri konusunda yöntemim dinlemek, işime yarayacak kadarını almak, sonra da yoluma bakmak. Pek pragmatist bir yöntem değil mi?
     
    Kalemine sağlık sevgili yazar arkadaşım!

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan