Biraz Kitap

FRIENDS Hakkında Bir Kitap

12 Nisan 2022

Kitap: FRIENDS Hakkında Bir Kitap | Yazar: Kelsey Miller | Yorumlayan: Hülya Erarslan


FRIENDS Hakkında Bir Kitap | Kelsey Miller

Friends dizisini izlediniz mi? 1994-2004 yılları arasında yayımlanmış, bölüm süresi 20-25 dakika olan, 10 sezon ve 236 bölüm yayımlanmış bir durum komedisi dizisi.

Ben üç defa baştan sona izledim. Yine izleyebilirim, hiç azalmadı sevgim.

Sevdiğim dizilerin kamera arkasını, çekim hatalarını, oyuncuları hakkındaki magazini de merak ederim. Bu kitap da bu merakıma iyi geldi.

Friends | New York’ta Yaşayan Altı Arkadaş

New York’ta yaşayan Rachel, Monica, Phoebe, Ross, Chandler ve Joe adlı altı arkadaşın dostluğunu konu alıyor dizi. Kitaptaki tanımla:

“Şov arkadaşlık hakkındadır.
Çünkü şehirde gençseniz ve tekseniz, arkadaşlarınız sizin ailenizdir.”

Dizinin yaratıcıları üniversiteden arkadaş olan Marta Kauffmann ve David Crane. Birkaç başarılı/başarısız projenin ardından bu işi kurgulamışlar. Bir kafenin önünden geçerken akıllarına gelmiş bu dizi projesi. Dizinin ismi bu kafeden kaynaklı “Insomnia Cafe” olacakmış önce, sonra “Friends Like Us” olmuş adı, daha sonra “Six of One” derken “Friends” son kararları olmuş.

Friends | Mantık Hataları

Diziyi izleyenlerin belki aklına gelmiştir, düşününce dizide aslında pek çok mantık hatası var. Mesela ilk bölümde kendi düğününden kaçan Rachel, uzun zamandır görmediği lise arkadaşı Monica’yı bulmaya geliyor.

Neden?
Monica bir aşçı. Ama nasıl oluyor da akşam yemeği saatlerinde evde olabiliyor?
Phoebe gibi biri nasıl bu insanlarla takılıyor?

Daha bir sürü soru akla gelebilir. Yazar da bunlara değiniyor ve mantık hatalarına takılmayın, diyor. Çünkü dizinin pilot bölümü hazırlanırken derin düşünülmemiş. Dizinin yaratıcılarının daha önce başarısız projeleri olmuş. Bu da başarısız olur, çöpe gider diye düşünüp fazla üzerinde durmamışlar. On yıl boyunca bu iş üzerine çalışacaklarını nereden bilsinler?

Friends | Oyuncular

Diziye alınan ilk oyuncu “Ross” rolünde David Schwimmer’mış. Başta kabul etmemiş. Tiyatroyu daha çok seviyormuş ve daha önce yaptığı TV işleri onu tatmin etmemiş. Ama teklif sevdiği bir yönetmenden gelince kabul etmiş.

Friends’e oyuncu seçmeleri yapılırken Matthew Perry‘nin uzaylı bir dizide rolü varmış. Ama dizi tutmayınca “Chandler” rolünde Friends’e geçmiş. Matthew Perry, Kanada başkanı Justin Trudeau ile ilkokul arkadaşıymış.

“Phoebe” rolündeki Lisa Kudrow biyoloji alanında çalışacakken oyuncu olmaya karar vermiş. Bir programda küçük bir roldeymiş. Sonra Friends teklifi gelmiş.

“Monica” rolündeki Courtney Cox içlerinde en ünlüsüymüş, Jim Carrey ile “Ace Ventura: Pet Detective” (Budala Dedektif) filminde oynadığı için. Bu ününü dizideki arkadaşlarıyla “Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için” demek için kullanmış. Ona önce Rachel rolü için teklif gitmiş. Ama o Monica’yı kendine daha uygun bulmuş.

“Joey” rolündeki Matt LeBlanc daha çok reklamlarda oynuyormuş. Dizilerde aldığı küçük roller İtalyan-Amerikan maço tiplermiş. Yine öyle bir rol Friends’deki rolü. Ama seçmelerde karaktere saflık ve masumluk kattığı için kabul edilmiş.

“Rachel” rolündeki Jennifer Aniston daha önce durum komedilerinde oynamış, başarısız olmuş. Ona önce Monica rolü için teklif gitmiş. O, Rachel’i istemiş. Özendiği, hayâlini kurduğu bir hayatmış Rachel’ınki.

Friends | Eleştiriler

Dizinin ilk bölümünde Monica bir adamla yatıyor. Adam meğer her kadınla yatmak içim kullandığı bir yalanla Monica ile yatmış. Dizi için yetkili bir kişi bu durumdan rahatsız olup Monica’nın fahişe olduğunu söylemiş. Neyse ki yapılan ankette izleyiciler öyle düşünmemiş.

Dizi eşcinsel şakaları nedeniyle eleştirilmiş ama dizideki lezbiyen düğünü beğenilmiş. Beğenilme sebebi bu düğünün “ölçülü” olmasıymış. Evlenen çift öpüşmediği için ölçülü sayılmış.

Dizide siyahi oyuncu olmamasını ilk eleştiren Oprah Winfrey olmuş. Üstelik oyuncularla yaptığı canlı yayında dile getirmiş bunu. Ama fazla üzerlerine gitmemiş.

Kusurları var muhakkak. Yayımlandığı dönemin ruhuna göre değerlendirmek lazım. Bugünkü zihniyetimizle bakınca pek çok tatsız, can sıkıcı, yanlış nokta bulmak mümkün.

11 Eylül dönemi diziyi de etkilemiş. Sonuçta stüdyoda da olsa New York’ta geçen bir dizi. Bu olaya dizide yer verilsin mi, verilmesin mi diye epey düşünülmüş. Sonunda insanlar bu diziyle mutlu oluyorlar diye bu olaya yer vermemeyi uygun görmüşler ama dizideki tişörtlerde, aksesuarlarda bayraklar göstererek bir saygı duruşu sergilemişler.

Dizide önce Joey-Monica aşkı düşünülmüş. En seksapeller onlar diye. Sonra vazgeçilmiş bu karardan. İyi ki de vazgeçilmiş.

Dokuzuncu sezon son sezon diye çekilmiş. Onuncu sezon uzatma olmuş ama çok güzel olmuş, çok da iyi olmuş.

Friends | Taciz Davası

Dizinin yazar odasındaki cinsel içerikli konuşmalar yüzünden o dönem yazar ekibinden bir kadın dava açmış. Ama kaybetmiş. Mahkeme, erkek yazarların cinsel içerikli konuşmalarını ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmiş.

Hatırlarsınız, bir ara “Mee To Hareketi” olmuştu. Kadın ünlüler çalıştıkları sektörde cinsel tacize uğradıklarını söylemeye başlamışlardı. İşte bu yazarın davası o zaman olsaydı, yine kaybeder miydi? Sanmam.

Friends | Friends Hakkında Bir Kitap

Diziyi sevenlerin kitabı ilgiyle okuyacaklarını düşünüyorum. Gerçi kitaptaki bilgilerin çoğu internete de düştü. Hayranların belki zaten bildikleri şeylerdir. Bana arkadaşım hediye etmişti, sağ olsun.

1994’te yayımlanmaya başlamış, 2004’de bitmiş bir dizinin 2022 itibariyle hâlâ izleniyor olması müthiş bir başarı değil mi?
 
 
Saygılar,
Hülya Erarslan
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 12 Nisan 2022 at 11:31

    98’de Amerika’da okurken seyrediyordum Friends’i 😁 Çok da seviyordum fakat beni o dönem Friends’ten daha çok büyüleyen HBO’nun “Sex and the City”si olmuştu. Şimdi geriye baktığımda o dizinin 22 yaşındaki beni nasıl şekillendirdiğini görebiliyorum. Bu kış oturup tüm sezonları, ardından da iki filmini yeniden seyrettim ve bir kez daha o dönem için -Amerika için bile- ne kadar radikal bir iş çıkarmış olduklarını takdirle onayladım 👌🏻👏🏻
     
    Bu yazını hazırlarken de Friends’i yeniden izlemeye başladım. Vesile olduğun için çoook teşekkür ediyorum canım. Bu arada 13 yaşındaki kızım da tüm bölümleri 3 kere baştan sona izlemiş :))) Evde bir Friends hayranımız daha var anlayacağın.
     
    2022 sanırım benim için 98, 99 yıllarına dönüş yapacağım seneymiş. Yıl bitmeden Matrix, Şeytanın Avukatı ve Altıncı His‘si de izlersem o dönem beni oldukça etkileyen tüm yapımları yeniden izlemiş olurum 🙃
     
    Seni kocaman öpüyorum ❤️😘

    • Yanıtla Hülya Erarslan 13 Nisan 2022 at 17:53

      Sex and the City‘i izlemedim. İzlemek aklımda ama.
       
      Matrix ve Şeytanın Avukatı‘nı daha yakın zamanda yeniden izledim. Şimdi izlemenin tadı bambaşka. Altıncı His‘i zamanında sinemada izlemiştim, korkmuştum 🙂 Yeniden izlemeye merakım yok.
       
      Friends‘i bir defa izleyen, iki defa da izler, üç defa da izler. Ben de üçledim. Bakayım, belki bir dördüncü turu da yaparım. Eser aynı ama yıldan yıla insanın bakış açısı değişiyor.
       
      Ben de öperim. :*

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan