Sağlıklı Beslenme & Diyet

Güz Tarifleri

23 Kasım 2022

Yazı: Güz Tarifleri | Yazan: Dyt. Fatma Nur Erdoğan

Herkese merhabalar. Bu hafta bilgilendirici yazılarıma lezzetli bir ara verelim istedim. Sizlere birbirinden lezzetli ve sağlıklı güz tarifleri hazırladım. Hadi gelin tariflere geçelim.

1. Güz Truff’ü

Çayın veya kahvenin yanına tatlı ve sağlıklı bir ara öğün alternatifi olabilecek bir tarif kendisi.

Bize ne lazım:

  • 1 ince ay dilim bal kabağı
  • 1 çay bardağı yulaf unu
  • 1 avuç ceviz içi
  • 1 paket beyaz çikolata

 
Yapılışı:

Bal kabaklarını buharda haşlayalım. Daha sonra yulaf unu ve ceviz içi ile birlikte bal kabaklarını blenderde püre haline getirelim. Elde ettiğimiz karışımı bir saat buzlukta dinlendirelim. Ardından minik toplar yapıp erittiğimiz beyaz çikolataya bulayalım. Çikolata donunca afiyetle tüketebiliriz.

Porsiyon miktarı iki adettir. İki adedi, iki tatlı kaşığı yağ ve yarım dilim ekmeğe eş değerdir.


2. Pırasa Mücveri

Bu tarifi ister pazar kahvaltılarında ister hafif bir akşam yemeği mezesi olarak çok severek tüketeceğinizi düşündüm. Nitekim, pırasaya karşı ön yargılı olanların dahi severek tüketeceği bir tarif oldu bence.

Bize ne lazım:

  • 5-6 adet pırasa
  • 1 çay bardağı haşlanmış mısır
  • 1 su bardağı tam buğday unu
  • 1 çay bardağı mısır unu
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı zerdeçal (daha sarı bir renk elde etmek için)

 

Yapılışı

Pırasalar’ı ince ince doğrayalım. Daha sonra bir kapta tüm malzemeleri güzelce karıştıralım. Akabinde ister az yağlı tavada birer kaşık porsiyonlanmış şekilde ister fırında tepsiye yayarak börek gibi pişirelim. Fırında pişirmek için 180 derecede 30 dakika yeterli olacaktır.

Porsiyon miktarı dört adettir. Dört adedi, 2 dilim ekmek ve 1 porsiyon sebzeye eş değerdir.


3. Elmalı Tarçınlı Yulaf Lapası

Özellikle kış aylarında sabahları çok sık tükettiğim bu tarifimi umarım sizler de severek denersiniz.

Bize ne lazım:

  • 3 yemek kaşığı yulaf unu
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 orta boy elma
  • 1 çay kaşığı ucuyla tarçın
  • 1 çay kaşığı bal

 
Yapılışı:

Yulaf unu ile sütü bir tencereye koyup karıştırarak kıvam alıp lapa olana kadar pişirelim. Sonra bir kaseye koyalım. Üzerin’e küp küp doğranmış elmaları ekleyelim. Elmalar’ın üzerine ise balı gezdirip tarçın serperek afiyetle tüketelim.

Bir kasesi 1 dilim ekmek, ½ porsiyon süt, 1.5 porsiyon meyveye eş değerdir.


4. Bağışıklık Güçlendirici Marmelat

Grip ve soğuk algınlığının fazlaca arttığı güz ayları için bağışıklık sisteminizi demir gibi yapacak bir marmelat tarifim var. Her sabah bir çay kaşığı tükettiğinizde etkisini göreceksiniz.

Bize ne lazım:

  • 1 parmak taze zencefil
  • 2 dolu yemek kaşığı bal
  • 1 adet limon
  • 1 adet çubuk tarçın

 
Yapılışı:

Bir kaşık yardımı ile zencefilin kabuklarını soyup ince ince doğrayalım. Limonlar’ı da halka halka dilimleyelim. Tarçın çubuğunun üzerine derin çizikler atalım (özütü iyice çıksın diye). Daha sonra hepsini bir kavanozda birleştirelim. Buzdolabı’nda bir haftaya kadar bozulmadan muhafaza edebiliriz. Sabahlar’ı veya akşamları bir çay kaşığı marmelatı çayın içerisine ilave ederek veya tek başına tüketebiliriz. Şimdiden şifa olsun.

Hazır güz dönemindeyken, hem kendi mutfağımda çok sık yaptığım hem de danışanlarımın beslenme planlarına eklediğim tariflerden bazılarını sizlerle de paylaşmak istedim. Umarım dener ve memnun kalırsınız. Eğer denerseniz benimle de paylaşmayı unutmayın.

Sevgiler.
 
 
Dyt. Fatma Nur Erdoğan
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Burak Süalp 23 Kasım 2022 at 13:35

    Sevgili Fatma Nur, istikrarlı ve disiplinli yazma azmini gönülden tebrik ediyorum. Hepimize sağlıkla ve sevgiyle beslendiğimiz güzel günler diliyorum. Kalemine sağlık!

  • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 4 Aralık 2022 at 14:34

    Fatma Hanım, gerçekten bu sağlıklı ve lezzetli tarifleri benim için yaptığınızı düşünüyorum.
     
    Gönlünüze, kaleminize sağlık 🌸

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan