Herkese merhabalar!
Umarım görüşmeyeli çok iyisinizdir. Bir önceki yazımda yulaf ve sağlık üzerine olan olumlu etkilerinden bahsetmiştik. Umuyorum ki sizler için yararlı olmuş ve yulafa daha sıcak bakmanızı sağlamıştır. Bu hafta ise yulafı sevmeyenlerinizin bile seveceğini düşündüğüm, kendim de sıkça yaptığım yulaflı tarifleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
-
Yulaflı Tuzlu Kraker:
-
Yer Fıstıklı Çikolatalı Granola:
-
Yulaflı, Çikolatalı Kurabiye
-
Vişneli, Bademli Yulaf Lapası
-
Yulaflı Smoothie Kasesi
Bize ne lazım?
◦ 1 yemek kaşığı yoğurt
◦ 1 adet yumurta
◦ ½ çay bardağı sıvı yağ
◦ 1 su bardağı yulaf unu
◦ 1 su bardağı tam buğday unu
◦ 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Sıvı malzemeleri karıştıralım. Ardından kuru malzemeleri de ilave edip yoğuralım. İki yağlı kağıt arasında hamuru ince bir halde açalım. Ardından 1 parmak boyutunda dikdörtgenler kesip fırın tepsisine dizelim. Üzerlerine çatalla delikler açalım (kraker formunda olması için bu gerekli) 180 derece fırında 20 dakika pişirelim. Kavanozlayıp buzdolabında 1 hafta bayatlamadan saklayabilirsiniz. Ya da pişirmeden buzlukta muhafaza edip dilediğiniz zaman fırınlaya bilirsiniz.
Dipnot:
1 porsiyon miktarı 3 adettir. 1 dilim ekmeğe eş değerdir.
Bize ne lazım?
◦ 1 paket bitter çikolata veya isteğe göre 1 çay bardağı kuru meyve (hurma, kuru üzüm kuru kayısı karışımı)
◦ 2 su bardağı yulaf (tercihe göre ince öğütülmüş)
◦ 1 orta boy olgun muz
◦ 1 çay bardağı yer fıstığı veya fındık, ceviz, badem
◦ 1 yemek kaşığı yağ
Yapılışı:
Muzumuzu çatalla püre haline gelene kadar ezelim, çikolatalarımızı bıçakla ince ince kıyalım, sonra tüm malzemeleri ekleyip karıştıralım. (İsteğe göre fıstıkları bütün veya hafif dövülmüşte ekleyebilirsiniz.) Yağlı kağıt serili tepsiye ince bir tabaka hâlinde yayalım. Pişerken her beş dakikada bir karıştıralım ki tabaka hâlinde kalmasın. Yulaflar hafif kahverengiye dönünce pişmiş demektir.
Fırından çıkınca soğumaya bırakalım, soğuyunca kavanozlayıp serin bir yerde bekletebiliriz. (Yaz aylarında bozulmaması için buzdolabında tutmak daha mantıklı olacaktır.)
Dipnot:
1 porsiyon ölçüsü 3 yemek kaşığıdır. 1 porsiyonu 1 dilim ekmek ve 1 tatlı kaşığı yağa eş değerdir.
Bize ne lazım?
◦ 1 su bardağı yulaf unu
◦ 1 su bardağı tam buğday unu
◦ ½ çay bardağı pekmez
◦ 2 yemek kaşığı tereyağ
◦ 5-6 kare bitter çikolata
◦ 1 yemek kaşığı toz hindistan cevizi
Yapılışı:
Tereyağ, pekmez ve un karışımını yoğuralım ardından parmak şeklini verip tepsiye dizelim. 180 derece fırında 25-30 dakika pişirelim.
Piştikten sonra önce erittiğimiz bitter çikolataya ardından hindistan cevizine bulayıp soğumaya bırakalım.
Dipnot:
1 porsiyon ölçüsü 2 adettir.
1 porsiyon kurabiye ise 1 dilim ekmek,
1 tatlı kaşığı yağa eş değerdir.
Bize ne lazım?
◦ 3 yemek kaşığı yulaf unu
◦ 1 çay bardağı süt
◦ 8-10 adet donmuş vişne
◦ 1 tatlı kaşığı vişne reçeli
◦ 4-5 adet çiğ badem
Yapılışı:
Süt ve yulaf ununu bir tencerede kıvam alana kadar pişirelim. Ardından blenderda püre hâline getirdiğimiz donmuş vişneleri ekleyip karıştıralım. Bir kaseye alalım, üzerini kıyılmış çiğ bademler ve vişne reçeli ile süsleyelim.
Dipnot:
1 kase vişneli, bademli yulaf lapası güzel ve doyurucu bir kahvaltı olabilir. 1 porsiyonu ise 1 dilim ekmek, ½ porsiyon süt, 1 tatlı kaşığı yağ, 1.5 porsiyon meyveye eş değerdir.
Bize ne lazım?
◦ 3 yemek kaşığı yoğurt
◦ 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
◦ Yarım armut
◦ 4-5 adet badem
◦ 1 çay kaşığı tarçın
Yapılışı:
Armutu ince ince dilimleyip tavaya koyalım üzerine tarçın ve kıyılmış bademlerimizde ekleyip biraz pişirelim. Yulafımızı da başka bir tavada hafif rengi koyulaşana kadar kavuralım. (“Çiğ yulaf tüketemem” diyenler için.) Bir kaseye yoğurdumuzu, ardından armutlu karışımı, en üste ise yulafımızı ekleyelim. Afiyetle ara öğün veya öğlen yemeğinde tüketebiliriz.
Dipnot:
Yulaflı smoothie kasesinin 1 porsiyonu 1 porsiyon süt, 1 tatlı kaşığı yağ, 1 dilim ekmek, ½ porsiyon meyveye eş değerdir.
Umarım tüm tarifleri dener ve mutfağınızda sık sık yer verirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşünceye kadar kendinize çok iyi bakın. Sağlıkla kalın.
Sevgiler,
Dyt. Fatma Nur Erdoğan
No Comments