Sağlıklı Beslenme & Diyet

Portakal Kokulu Tarifler

18 Ocak 2023

Yazı: Portakal Kokulu Tarifler | Yazan: Dyt. Fatma Nur Erdoğan

Herkese selamlar! Bu hafta kışın en gözde meyvelerinden portakal ile evinizde kolayca yapabileceğiniz birbirinden leziz tarifler ile karşınızdayım. Mis kokusuyla baş döndüren bu meyvenin aynı zamanda C vitamini deposu olduğunu bilmeyeniniz yoktur. Hadi tariflere geçelim!

Çikolatalı Puding

Portakallı Çikolatalı Puding

Gluten hassasiyeti olan bireylerin de rahatlıkla tüketebileceği, rafine şeker içermeyen, bol çikolatalı ve mis kokulu bir puding tarifi kendisi.

Bize ne lazım:

  • 1 adet orta boy portakal
  • 1 paket bitter çikolata (60gr)
  • 1 dolu yemek kaşığı mısır unu
  • 2 su bardağı süt veya badem sütü (inek sütüne alerjisi olanlar için)

Yapılışı:
Bir sos tenceresinin içerisine portakalın kabuklarını rendeleyelim. Ardından portakalın suyunu da sıkıp ilave edelim. Daha sonra sırasıyla süt, bitter çikolata ve mısır ununu ekleyip topaklanmaması için sürekli karıştırarak kısık ateşte pişirelim. Kıvam alıp fokurdamaya başlayınca kaselere paylaştırıp buzdolabında soğuyana kadar dinlendirelim. Daha sonra keyifle tüketebilirsiniz!

Portakallı Anne Kurabiyesi

Bu tarifle sizi çocukluğunuza götürmeye geldim. Eskiden annelerimizin, anneannelerimizin yaptığı üstü şekerli, mis kokulu, portakallı kurabiyelerden yapıyoruz.

Bize ne lazım:
Portakallı Kurabiye

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 100 gram tereyağı
  • 1 orta boy portakal
  • ½ çay bardağı sıvı yağ
  • ½ çay bardağı nişasta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un

Yapılışı:
Bir kâsenin içerisine portakalların kabuklarını rendeleyelim. Üzerine toz şekeri ekleyip biraz ovalım. Bunu yapma sebebimiz portakal kabuklarının aromasını iyice çıkartmak. Ardından portakalın suyunu, yumurtaları, tereyağını ve sıvı yağı ekleyip güzelce yoğuralım. Elde ettiğimiz karışıma kuru malzemeleri de katıp güzelce yoğuralım. Sonrasında hamurdan minik yuvarlaklar yapıp üzerlerini toz şekerine bulayıp yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizelim. Ortalama 150 derecede 25 dakika pişirelim. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Portakallı Bağışıklık Güçlendirici Shot

Özellikle içinde bulunduğumuz mevsim dolayısıyla çok sık hastalanan bir bünyeye sahipseniz biraz daha yaklaşın. Bu tarif tam size göre. Her sabah yarım çay bardağı Portakallı Bağışıklık Güçlendirici Shot ile hastalıklara güle güle diyoruz.

Bize ne lazım:
Portakal Suyu

  • 1 adet portakal
  • 1 adet limon
  • 1 parmak zencefil
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1 su bardağı su

Yapılışı:
Portakal ve limonun kabuklarını soyalım ki acılık vermesin. Tüm malzemeleri blenderin içerisine alalım ve bir güzel parçalayalım. Ardından tel süzgeçten geçirip bir sürahiye dolduralım.

Ağzını kapatıp buzdolabında 1 haftaya kadar muhafaza edebiliriz. Her sabah yarım çay bardağı tüketmeyi de ihmal etmeyelim. Eğer mide hassasiyetiniz var ise kahvaltı ettikten sonra tüketmenizi tavsiye ederim.

Pişmeyen Portakallı Yulaf Lapası:

Klasik kahvaltılardan sıkılan, farklı tatlar denemek isteyenler buraya. Süper bir tarifim var.

Bize ne lazım:

  • 1 adet portakal
  • 3 yemek kaşığı yulaf unu
  • 4 kare beyaz çikolata
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi rendesi

Yulaf Lapası

Yapılışı:
Portakalın kabuklarını rendeleyelim. Bir kâsenin içerisine rendelediğimiz portakal kabuğunu, yulaf ununu, yoğurt ve hindistan cevizi rendesini alıp karıştıralım. Kaşık yardımıyla üzerini düzleyelim. 2 yemek kaşığı süt ile benmari usulü beyaz çikolatamızı eritelim. Süt çikolatanın yanmasını engelleyecektir. Yulaflı karışımın üzerine döküp soğumaya bırakalım. En son üzerine 1 ince dilim portakal ve taze fesleğen yapraklarıyla servis edebiliriz.

Bu hafta sizler için bilgilendirici yazılara lezzetli bir ara verelim istedim. Tariflerimi denerseniz benimle de paylaşmayı unutmayın. Hepinize sevgiler.
 
 
Dyt. Fatma Nur Erdoğan
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan