Retorik Sorular

Bir Kere Aldatsan Olur mu?

21 Mart 2023

Yazı: Bir Kere Aldatsan Olur mu? | Yazan: Metin Çoban

“Bir defa aldatan kişiyi affedersen, seni yine kullanır.
Çünkü ihanet bir ruh hâli değil, karakterin dökülüş biçimidir.”
– Paul Auster

Erkek kadın romantik ilişkilerinde, hatta tüm insan ilişkilerinde “aldatmak” bir davranış biçimi, karakter ve ruh hâli olarak karşımıza çıkar.

Birçok yazar aldatmak üzere kitaplar yazdı; Paulo Cohello, Ahmet Altan, Edgar Alan Poe ve diğer yazarlar. Genelde okuyucuyu çeken konu da aldatmak, aldatılmak. Füsun Erbulak, eşi Altan Erbulak’ı oyuncu Ahmet Uğurlu ile aldattığını anlatan 60 Günlük Bir Şey adlı kitabı, o günkü Türkiye’yi ayağa kaldırmıştı.

“Vay vay vay, elin evli barklı kadını, kaç yıllık kocasını aldatıyor, bir de kitabını yazıyor.”

Aldatmak için her ne kadar, erkek kadına göre daha çok aldatır diye görünse de işte Füsun Erbulak, Truva Savaşı’nın ana kaynağı, Sparta Kralı Melenaos‘un karısı güzeller güzeli Helen, benim idolüm Anthony Bourdain’i aldatan ve sevgili Anthony’nin intiharına sürükleyen Asia Argento. (Halen içim acımakta) sayabildiğim kadınlar. Yani kadınlar da erkekler de, gay ve lezbiyenler de birbirlerini aldatırlar. Bu belki de testosteron, belki toplumda statü kazanmak, belki heyecan hissetmek gibi insana özgü sebepler.

Bağlanma Sorunu Yaşayanlar Aldatır

Günümüzde sosyal medyada birbirlerini sanal aldatanlar oldukça fazlalaştı. En nihayetinde, sosyal medya aldatması günümüz aile mahkemelerinde boşanma sebebi sayılıyor. Cinsel aldatmalar ise genellikle, kendilerine daha çok değer veren insana yönelme şeklinde başlar. İnsan, diğer insanlar tarafından beğenilmek, sevilmek ister. Partnerinde bu davranışlar azaldığında, karşındaki kişiye karşı değersizmiş gibi davranırsa o kişiyi aldatmaya yöneltir.
Kişiler, terk edilme duygusu içine girdikleri zaman, aşağılandığı, önemsiz görüldüğü zaman bağlanma duygusunu kaybediyor. Bağlanma sorunu yaşayan kimse, daha çok çocuk yaşlarda yaşadığı travmalar neticesinde, karşısındaki insana karşı devamlı temkinli, güvensiz davranıyor. Onun yanında da çok kalmayıp daha çok değer veren, daha çok ilgili kişiye yöneliyor.

İnsanlar ne kadar ilişkilerinde bağlanma sorunu yaşasa da spor takımları ve siyasi parti taraftarlığında bağlanma sorununu aşıyor. Bir erkek Fenerbahçeli veya Beşiktaşlı oldu mu onu kesseniz başka takımı tutmuyor. Bu genelleme kadınlar için de yapılabilir. Veya siyasi parti taraftarı olmak, bu insanların vazgeçemediği bir tutku. Eğer AKP’liysen ondan bir türlü vazgeçemiyorsun, Eğer CHP’li bir seçmensen ondan vazgeçemiyorsun.

Aldatan Seni Yine Kullanır

İktidar 21 yıllık ilişkinde sana ne vaatler vermişti bu bağlanma başladığında; eşitlik, adaletli olmak, şeffaf olmak, her zaman seni sevmek, seni muhtaç bırakmamak, seni güvende tutmak? Ne kadar güzel bir ilişki vaadi. Ama öyle devam etmedi, sana verdiği hiçbir sözü tutmadı.

İş istedin liyakata bakmadı, nepotik* davrandı, kendi aile efradını senin işine yerleştirdi. Alevi’yi, Kürd’ü, Ermeni’yi ve Ezidi’yi, aşağıladı. Irkçılık, ayrımcılık yaptı, kendisi ile aynı görüşte olmayanı terörist ilan etti

Mahkemelerde kendi hakim ve savcıları ile iddianamen hazırlanmadan aylarca, yıllarca hapiste tuttu, mahkemeye bile çıkamadın. Avrupa Mahkemeleri, Anayasa Mahkemesi “Hak İhlali“ var dedi. Onları tanımıyorum dedi.

Hiçbir ihale ve harcamalar şeffaf olmadı, sayıştay raporlarında bulunan yolsuzluklar, ihale de kayırmalar, meclise taşınmadı, incelensin diye önerge verildi, küçük ortakla anında reddedildi.

Bakanlar kendi aile şirketlerine ihaleler düzenledi; üstü kapatıldı, konuşulmadı. Konuşma yasağı getirildi.

Seni sevmek mi?

Onu unut artık. Sana ananı da al git buralardan denildi.

Hastalık geldi, 5 tane maskeyi sana bedava veremedi, dağıtımını bile yapamadı. Deprem oldu, sel oldu, afet yerine geç geldi, geldi, bu sefer de hizmet etmedi, çadırı, suyu, kahvaltıyı sana para ile sattı. Sana hain, terörist, sürtük dedi.

Seni sosyal yardım adı altında, 3 torba makarna, bir çuval patatese muhtaç etti, kuyruklar geçmişin sorunu dedi, yardım alabilmek için insanlar kilometrelerce kuyruk bekledi. Eskiden emekli olunca, kafanı sokacak bir yuvan olurdu, şimdilerde bir daire almak artık ufak çaplı fabrikan bile olsa o daireye para ayırabilmek için yıllarca çalışman gerekir. Artık et ve diğer pahalı yiyecekleri satın almayı sana hayal eder hâle getirdi.

Ülkenin başına İŞİD gibi, Hizbullah gibi terör örgütlerini bela ettiği yetmemiş gibi, Nusra’cı Suriyelileri mülteci etti, hem de bu mülteciler için senin hakkın olan parayı onlara verdi. Hiçbir komşu ile barışçıl düzeyde ilişki bırakmadı. Herkesi sana düşman etti.

Ve sen hâlâ, bu kadar aldatılmaya rağmen onu tekrar kendine iktidar olsun diye isteyemezsin. Aldatan seni yine kullanır. Bu sefer bağlanma duygunu bırak, bir kere aldatsan çok şey olacak, o artık seni sevmiyor, seni değersiz ve küçük görüyor. Aldatma sırası sende artık, intikamını alma zamanı geldi.

14 Mayıs’ta önüne konan sandıkta, yapacağın seçimle, hakkını arama, nafakanı arama sırası sende; bunu, çocukların için, gençlerin için, köydeki, şehirdeki yurttaşların için, haksız yere hapishanelerde yatan yoldaşların için yapmalısın; intikam alma zamanı şimdi.

Öyle takım tutar gibi tutma partini, “Yenilsen de yensen de taraftarın senle” deme. “Artık bizi yenemeyeceksiniz, biz halkız, biz ne istersek o olur!” de.

Eğer bunları demezsen seçim hakkını düzgün kullanmazsan, seni yine aldatacak, seni yine kullanacak.
 
 

Metin Çoban

 
 

Açıklamalar:

*Nepotizm: Akraba kayırma veya adam kayırma, öznel ve adil olmayan şekilde yapılan ayrımcılık.
 
Nepotizm kavramının Latince’de “Nepot” sözcüğünden geldiği, İngilizcede ise “Nephew” (yeğen) olduğu değişik çalışmalarda ifade edilmiştir. Nepotizm, kamu örgütlerinde ve iş örgütlerinde karşılaşılan önemli sorunlar arasındadır. Türk Dil Kurumu bu kavramı arkadaş veya akraba kayırma” şeklinde açıklanmıştır. Türkçede nepotizm anlamında iltimas, torpil, dayıcılık ve kohumbazlık sözleri de bulunmaktadır. – Vikipedi    ⇡⇡⇡

 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

9 YORUMLAR

  • Yanıtla Canan Kanmaz 22 Mart 2023 at 08:52

    Metin Bey kaleminize, yureğinize saglık. Maalesef gunumuz insani celladina asık olmayi kurtulmaya tercih ediyor. Onlari hicbir aldatilma degistiremedi. Aldatan gitse de altatilanlarin zihniyeti degismeyecek. Umalim da degisip biraz akil kullansinlar! Dovuyor ama seviyor da! Aldatiyor ama eve bakiyor da! Aliskanlik! Sebep ne olursa olsun, insan ezenin yanindan cok nadir ayriliyor. Terk etmek terk edilmekten zor geliyor. Halbuki azmettireni terk ediyorsun, yine de kendinde o cesareti bulamayabiliyorlar. Insanin da, sehirlerin de, ulkelerin de hayatlari kisa. Bir zelzeleye, bir savasa, bir felakete bakiyor; yol yakinken donmek, kendini sevmek hepimize nasip olsun diyelim.

    • Yanıtla Metin Çoban 22 Mart 2023 at 13:07

      Aldatan kişiyi affetmek, bir kere bile aldatsa affetmek, aldatılanın kullanılmasına sebep olacaktır. İhanet eden kötü karakterli biridir, bu insanların zihniyetini değiştirme gününün geldiğini söylüyorum zaten.
       
      Bırakın aldatan kişileri, iktidarları, bırakamazsanız onlar değişmeyecek, sizi kullanmaya devam edecekler. 14 Mayıs Seçimleri, 20 yılı aşkın süredir toplumu aldatan, sömüren iktidara dur deme, seni bırakıyorum deme zamanıdır.
       
      Bunu bu sefer iyi kullanmak lazım. Yoksa en az 5 sene daha kullanılmaya razı geleceğiz demek.
       
      Yorum için çok teşekkür ederim.

  • Yanıtla Meryem Yıldırım ( Yıldız) 22 Mart 2023 at 10:50

    Çok güzel bir yazı olmuş arkadaşım 👏🏻👏🏻 İnşallah çok kişiye ulaşır ve okuyup anlarlar. Tebrik ediyorum ☺️

    • Yanıtla Metin Çoban 22 Mart 2023 at 13:10

      Meryem çok teşekkür ederim. Umarım okuyanlar da kendilerini aldatan bu iktidarı bu seçimde bir kere olsun terk ederler.
       
      Yorum için çok teşekkür ederim.

  • Yanıtla Nimet Canbayraktar 23 Mart 2023 at 12:26

    Okudum, ta yürekten katıldım ama yazmadan merakla yazılacak yorumları bekledim. Görüyorum ki ne kadar şikâyet edilse de ses çıkaramıyoruz. Bir şeyler kesinlikle değişmeli, yaşamak ve huzur gittikçe zor olmaya başladı. Dilerim bu sefer gerçekten her şey çok güzel olur.
     
    Ayrıca şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Yazdıklarınızı okumaya başlıyorsunuz merakla ama bir de bakıyorsunuz ki konunun özü bambaşka, alıp götürüyor sizi başka yerlere.
     
    Tebrikler.

    • Yanıtla Metin Çoban 23 Mart 2023 at 21:56

      Nimet Hanım yorumunuz için çok teşekkür ederim. Sizin de fark ettiğiniz üzere, aldatılanlar, uğradıkları tüm haksızlıklara rağmen katlanıyorlar. Bu kadın-erkek romantik ilişkilerinde daha çok rastlanıyor.
       
      Sizin de bahsettiğiniz gibi yazımın ilk bölümünde aldatmanın temel sorunlarından birinin bağlanma sorunu olduğundan bahsettim. Daha sonra, siyasi partilere, futbol takımlarına olan bağlanma tutkusundan bahsettim. Amacım, ilişkilerinde bağlanma sorunu yaşayanların be sefer de partileri içinde yaşamalarını arzu etmem istememdi. Bu istek hepimiz için iyi olacak inanın bana.
       
      Umarım bu sefer insanlar, takım tutar gibi parti tutmazlar. Biraz nefes almaya ihtiyacımız var gerçekten.

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 23 Mart 2023 at 21:23

    Başlığı görünce duygusal ilişki bağlamında bir aldatmadan bahsedeceğinizi sanmıştım 😁 Sevdiğim konular, bilirsiniz 🙈
     
    Yazı gerçekten de öyle başladı. Sonra bambaşka bir yöne döndü konu. İlginç bir bağlam olmuş 👌🏻 Severek okudum. Instagram’da sabahtan akşama kadar hikâye paylaşımlarım aracılığı ile siyasi fikrimi oldukça sert ortaya koyduğumdan burada bir kez tekrarlamayacağım. Fakat yaptığınız betimleme üzerinden açıklayayım düşüncemi. Aldatan kadın ya da erkek terk edilmeyi hak eder fakat ben biraz intikamcıyımdır, karşı tarafa yaşattığını yaşatmadan gitmekten yana değilimdir 😉 Aynı acı çektirilecek. Siyasete bu bakış açısını yansıtırsak, halkı aldatanın yargılanmadan azat edilmesini istemediğimi söyleyebilirisiniz.
     
    “Lale Devri nasıl bittiyse Sülale Devri de bitecek. Hepiniz yargılanacaksınız!” 😁
     
    Siyaset yapmayan hâlim bu kadar oldu 🙈

    • Yanıtla Metin Çoban 23 Mart 2023 at 22:03

      Didem Hanım siyasal bağlamda yıllardır aldatıldığımız için tabii ki aldatan iktidarı, yargılamak hatta hesabını sormak gerekiyor. Bunun olmasını yürekten arzuluyor ve destekliyorum.
       
      İnsanlar aldatıldığı takdirde, intikam almaktan çok katlanmayı seçiyor veya kendilerine zarar veriyor.
       
      Umarım bu seçimlerde intikamı alacağız.
       
      Yorum için çok teşekkür ederim.

  • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 31 Mart 2023 at 21:49

    Eşler arasındaki ilişkileri okumaya niyetlendiğim yazınızda yol siyasete çıkınca şaşırmadım desem yalan olur. En son belediye başkanlarının el değiştirmesi beni çok mutlu etmişti açıkçası. Ben bugünlere birden bire gelmediğimizi, oldukça uzun bir süreçte (1938 den sonra başladığını) bugünlere geldiğimizi düşünüyorum. Tekrar ayağa kalkmak, uyanmak, harekete geçmek için oldukça uzun bir zaman bekledik. Umarım her türlü ayrımcılığa son verecek, birleştirici sosyal projelerin devreye girdiği yeni bir programa hızlıca geçiş yaparız.
     
    Kaleminize sağlık.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan