İremushka’nın Panosu

Prag | Bebeğimle Baş Başa Yurtdışı Seyahati

17 Nisan 2023

Yazı: Prag | Bebeğimle Baş Başa Yurtdışı Seyahati

Merhabalar 🤗

Hem sizlerin “Bebekle nasıl cesaret ettin yeniden, üstelik bu sefer bir de baş başa yurtdışına çıkmaya?” sorunuza yönelik hem de Prag için öneriler derlediğim bir yazı kaleme aldım.

Aralık ayında eşim, ben ve bebeğimiz bir İtalya seyahatine çıkmıştık hatırlarsanız. Eğer hala İtalya yazımı okumadıysanız hemen şuraya link iliştiriyorum 👉🏻 Bebek ile İtalya Gezisi

Bu sefer de oğlum ile ikimiz baş başa yeni bir maceraya atıldık. Aklımda soru işaretleri yok muydu? Elbette vardı. Ancak Poyraz ile iletişimim doğduğu günden beri günden güne iyileşerek devam etmekte olduğu için cesaret edebildim. En önemli nokta da bu bence. Bebeğinizi tanıyor olmanız evde de olsanız, dışarıda da size birçok avantaj sağlayacaktır. Tabii ki zorlandığımız noktalar oldu ancak ben bunları çok büyütmemeyi tercih ediyorum. Biz yetişkinlerin de bulunduğu ortamdan sıkıldığında kalkıp gittiği oluyor ya da mutsuz göründüğü ancak bebeklerimiz kalkıp gidemiyor. İşte bu noktada devreye, onlara konfor alanları oluşturmak giriyor, her nerede olursak olalım.

Uçak biletlerini aldık ve ilk adım olarak “Uçak içerisinde 2,5-3 saat boyunca ne yapabiliriz? Nasıl eğlenebiliriz?” sorularına yanıt buldum kendimce. Sevdiği bir kitabı çantaya attım, daha önce göstermediğim hareketli bir oyuncağı yanıma aldım. Oğlumun en sevdiği şey kabuk tarçın kemirmek 🤭 Sanırım damaklarını rahatlatıyor çünkü Poyraz bu seyahatte 7 aylıktı hafiften damaklarımız kaşınmaya başlamıştı. Dediğim gibi iletişiminiz, birbirinizi tanıyor olmanız en önemli nokta.

“Birilerini rahatsız eder miyiz acaba?”
“Ya sesten hoşnut olmazlarsa?”
“Ya Poyraz ağlarsa?”

Gibi sorulara çok takılmamaya gayret ttim çünkü unutmamak gerekir ki stresiniz anında bebeğe yansır ve durup dururken olmayacak şeyleri dahi yaşamaya başlarsınız. Ki zaten o bir bebek, her ihtimal gerçekleşebilir ve herkes bir tık anlayışlı olmalıdır.

Prag | Çek Cumhuriyeti

Otel Rezervasyonu

Oteli ayarlarken de şehir merkezine 1 saat uzaklıkta olduğunu da hesaba katarak havaalanı çıkışında Uber kullanma kararı alıp önden rezervasyonumu da yaptırdım. Böylece bebekle dakikalarca taksi de beklememiş oldum. Otele öncesinde bir mail atarak bebekle geleceğimi, çift kişilik bir yatak ve bebek yatağı istediğimi belirttim. Fazlasıyla yardımcı oldular. Çift kişilik yatak isteğimin sebebi ise şu şekilde: Evden uzaklaşmış olacaktık, babasından da. Belki kendini konfor alanının dışında güvende hissetmeyebilirdi. Bu nedenle de benimle uyumak isteyebilir diye düşünüp böyle bir adım attım. Çok da iyi düşünmüşüm tam da anlattığım gibi oldu 😁

Prag, gez gez bitmeyen bir şehir değil ancak görülecek birçok mekan var. Bunların hepsine yetişemeyebiliriz çünkü yanımda küçük bir bebiş olacak. Ben listemi yapmıştım, küçük bir planlama oluşturmuştum. Elbette tahmin etmişsinizdir zaten plansız adım atmayacağımı 🤷🏼‍♀️ Birçoğunu da başarıyla dolaştık, gördük, gezdik.

Sabah uyanış: 06.00

Çünkü Poyraz’ın uyanma saati bu şekilde. Akşam yatış 21:00. Çünkü Poyraz’ın uyku saati de bu şekilde 🤣🤣 Arada kalan zamanda iseeee; BAS GAZA İREEEM 💨

Sabah kahvaltı sonrası ben Poyraz’ın ilk uykusunu otelde yaptırdım her gün. İlk uykusunda yeterince konforlu uyur ve dinlenirse gün içinde o kadar mutlu dolaşır gibi düşündüm. Çünkü bazen bebek arabasında uyumak istemeyip bazen de mışıl mışıl uyuyabiliyorlar.

Beslenme | Neler yedi?

Yanıma mama ve ek gıdasını da aldım. Şimdi soruyorsunuzdur, “Ek gıdayı otelde nasıl hazırladın?” diye. Hemen anlatıyorum:

Birçok yol düşündüm.

Acaba 8 günlük yemek stoğu mu yapsam? Ama ya bozulursa?

Küçük bir araştırma yaptım ve tamamen organik meyve ve sebzelerden üretilen katkısız konserve gıdalar buldum. Çorba, sebze yemeği, meyve püresi vb.

Elbette evde her şeyi kendim hazırlamayı tercih ediyorum. Ancak bu tarz gezilerde her ihtimal düşünülmeli. Türkiye’deki oteller gibi belki mutfağı kullanmanıza sıcak bakmayabileceklerini de göz ardı etmemek gerekiyor. Sonradan çaresiz kalacağımıza önden tedbirli olmakta fayda var.

Valiz Hazırlığı

Valizimizi hazırlarken de hava durumu hep önümde açık oldu. -4°lere kadar gördük. Bebek için yanınıza kar tulumu almak avantaj sağlıyor. İtalya’da hava sıcaklığı daha normalken bile akşamları hemen çantadan tulumu çıkartıp giydirdiğimiz olmuştu. Ve bu sayede acaba üşüyecek mi diye düşünmemiştik.

Yanıma 20 tane bebek önlüğü falan aldım. Fazla salya aktığı için benim en dikkat ettiğim detay buydu. Çok da endişelenmeyin hemen çeşmede yıkayıp kurutup hayatınıza devam edebilirsiniz. Demokrasilerde çare tükenmez ☺️

Tramvay

Şimdi gelelim Prag’ta neler yaptığımıza

 
Benim deneyimlemek istediğim birkaç restoran vardı. Bir iki tanesine gitmeden rezervasyon yaptırmıştım. Kendileri o şekilde belirtmiş riske atmak istemedim.

📍 Cafè Savoy (@cafe.savoy)

Yemekleri ve kokteylleri gercekten cok iyiydi. Tavsiye ederim. Ayrıca yaklaşımları her an çok güler yüzlüydü. Bebekle olduğum için bu benim için ekstra önemliydi. Emzik düştüğünde farkedip hemen yıkamak için kendileri teklifte bulundular. Nazik bir işletme olarak kayıtlara geçti 🙋🏼‍♀️

📍Zem Prague (@zemprague)

Akşamları kalabalık olabilen işletmelerden biri ancak yemeğe uğradığınızda pişman olmazsınız. Lezzetli ve keyifli bir akşam yemeği için tercih edebileceğiniz bir restoran.

Rezervasyon yaptırmanızda fayda var. Bazı işletmeler bu konuda çok net olabiliyor, kapıda sıkıntı yaşamamanız adına önden bir arayın derim.
 

Prag’ta Gezilecek Yerler| Şehir Merkezi

📍Karl Köprüsü

Charles Bridge

Akşam şehrin ışıkları altında çok keyifli bir görsel şölen oluşuyor bu köprüde. Hava bir tık soğuk olsa da özellikle akşam görmeye değer bir yapı.

📍Astronomik Saat Kulesi

Saat vurdukça on iki havariyi gösteren, belediye binasının ön cephesindeki Orta Çağ saati. Benim anlamlandıramadığım ama saat başı çalmaya başladığında etrafına yüzlerce turist toplayan bir yapı.

📍Madame Tussauds Müzesi

Poyraz da, ben de bu müzeden çok keyif aldık. Daha önce Londra’da gezmek istemiştim ancak kapıda epey uzun bir kuyruk vardı, bekleyememiştim 🙂 Buraya kısmetmiş. Star isimlerin mum heykellerinin yer aldığı keyifli bir müze. Birçok fotoğraf çektireceğiniz alan bulunuyor içeride.

📍Franz Kafka Müzesi

Çekyalı yazar Franz Kafka’nın mektupları, günlükleri ve fotoğraflarının yanı sıra 3 boyutlu enstalasyonlar sergilenmektedir. Bebekler için tam uyku yeri 🤭 Benim de bir tık uykum geldi desem yalan olmaz. Yok yok tamamen yorgunluktan 😃

Bizim Prag seyahatimiz bu şekildeydi. Sormak istediğiniz her konuda daima buradayım. Yazının alt bölümündeki yorum kısmına iletebilirsiniz görüşlerinizi ve sorularınızı.

 
Hayat renkli, günler şeker 🍭
İrem Savaş Sakin
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 17 Nisan 2023 at 21:23

    İrem Hanım sizin becerinize, kararlılığınıza ve azminize hayranım. Size ve bebeğinize güzel geziler diliyorum. Umarım bizimle paylaşırsınız. Şu anda 41 yaşında olan kızım, 10 sene önce birlikte Prag’a gitmeyi teklif etmişti. Ben mazeretler uydurmuştum, gitmemiştik. Onu hatırlattı bu yazınız bana. Çok teşekkürler 🙏 Belki biz de bir karar verir gideriz sizin sayenizde.

    • Yanıtla İrem Savaş Sakin 20 Nisan 2023 at 08:53

      Şen Hanım çok mutlu etti beni yorumunuz. İnşallah biz de oğlumla buna vesile olmuşuzdur, sizden de kızınızla bir Prag yazısı geliir 🥰
       
      Çok teşekkür ederiim 🙏🏼

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan