İremushka’nın Panosu

“Aman Kucağa Alışmasın!” | Bebekler ve Uyku

25 Mayıs 2023

Yazı: Aman Kucağa Alışmasın! | Bebekler ve Uyku

Merhaba;

Ülkemiz insanlarının bir türlü başa çıkamadığı ama artık sinirden ağladığı konuya bir nokta koymak, anneleri ve anne adaylarını da rahatlatmak istedim.

Birçok bilgi duyuyoruz çevremizden her gün. Bu durum, bilgiye ulaşmanın oldukça kolay olduğu teknoloji çağında daha da arttı ve insanlar da okuduklarını, gördüklerini aktarmak ihtiyacı hissediyorlar, anlayabiliyorum. Ancak her zaman doğru bilgiye mi ulaşıyoruz çok da emin değilim.

Örneğin öğretmenlik yaptığım yıllarda velilerimin ballandıra ballandıra uyku eğitimini anlattıklarına şahit olurdum. Yok şöyle rahatlık yok böyle konforlu şeklinde…

Ancak anne olunca dedim ki “Bebeğim 1 saat ağlarken kafamı başka yöne çevirip göz temasından kaçınarak ona travma yaşatmamın neresi eğitim oluyor pardon?”

Oğlum üzerinden sizlerle empati kurarak ilerleyeceğim bu yazıya. Böylece içim daha rahat ve kendi düşüncelerimle hareket etmiş olacağım.

Gözlerimizi bi’ kapatalım ve hayal etmeye başlayalım. Bir akşam canınızın fena sıkılmış, öfkeli veya üzgün olduğunuzu hissedelim. Eşiniz, sevgiliniz, anneniz veya o an yanınızda kimin olduğunu hayal ediyorsanız o. Bir odaya kapanmış ağlıyorsunuz ve kendisi kapıdan size bakıyor geri gidiyor. Ya da yanınızda oturuyor ve yüzünüze bakmıyor. Şimdi gözlerimizi açalım ve o an ne hissettiğimizi şöyle bir kaleme alalım. İşte bu hisler yaşamak istemeyeceğiniz, hayalinin bile yaralayıcı olduğu ama uyku eğitimi sırasında bebeğinize yaşattığınız korkunç hisler.

Bir bebek annesini özlediği için uykudan uyanabilir, tuvaletini bezine yaparken uyanabilir, (tuvalet iletişimi ile bu maddeyi rahatlıkla ortadan kaldırabilirsiniz) ya da emziren bir anne iseniz bebeğiniz teninize teması özlemiş olabilir ve uyanabilir.

Uyumayı bilmediğinden değil. Ancak uyumasına engel olan etmenleri çözmek yerine ona öğrenilmiş çaresizlik ile uykuya mahkum etmeyi tercih etmiş olmak ister misiniz? Bence cevaplar hayır.

Poyraz 14.08.2022’de doğduğunda kucağımıza verildi ve eşimle onu bütün gece omzumuzda uyuttuk. Kalbimizin sesini dinleyerek, tenimize temas ederek uyudu. Sıcaklığımızı hissetti ve böylece güvende olduğunu bildi. Şu an tarih 12.05.2023 ve oğlumuz 8,5 aylık. Yaklaşık 4 ay öncesine kadar da aynı doğduğunda yaptığımız gibi omzumuzda, göğsümde uyuyordu. Neden uyku şekli beni rahatsız etsin ki eğer bebeğim mutluysa?

Şu anda da bazen kuçağımda sarılarak uyutmak istiyorum ama artık büyüdü ve daha özgür uyumayı tercih ediyor. Keşke gün 30 saat olsaydı da hergün bi’ 6 saat daha ekstradan sarılarak uyuyabilseydik.

Şunu dediğinizi de duyar gibiyim: “Biz her yolu deniyoruz ama uyumuyor.”

O zaman hep beraber bebeğimizin uyuyamamasına sebep olan maddeleri inceleyelim:

1️⃣ Rahat nefes alamama. (Oda sıcaklığının 23 dereceden fazla olması nefes alıp verme kalitesini düşürür.)

2️⃣ Kalın giysilerle uyutmaya çalışmak. 23 derece bir oda için ince bir uyku tulumu yeterlidir.

3️⃣ Bebeğin üstünü örtmek. (Müslin, battaniye, çarşaf vb. farketmez) Öncelikle bebeğin üstünü örtmek tehlike oluşturmaktır. Bebek uykuda hareket halinde olduğu sırada yüzünü çarşafa doladığında nefessiz kalma ihtimali vardır.

4️⃣ Tuvalet iletişimini gerçekleştirmemiş olmanız. (Bu konuda destek alabileceğiniz birçok profil ve yazar mevcut. Benim en güvendiğim kaynak ise Prema Sundari. Kitabına D&R’dan ulaşabilirsiniz.)

5️⃣ Annenin ya da babanın evde o uyuduktan sonra güvende olmadığını bilmesi. (Çocukların olduğu çatı altında tartışmak, hakaret söylemleri, şiddet…)

6️⃣ Uyku öncesi rutini oluşturmadan direkt uykuya geçirmeye çalışmak. (Benim bebeğim için uyguladığım rutin şu şekilde: Banyo, kitap okuma, anne ve babaya sarılma, bazen kitap saati yerine aile bireylerinden biri ile 5-6 dakikalık sakin bir oyun oynama ve yatış.)

Bebekler ve çocuklar sandığımızdan daha iyi gözlem gücüne sahiptir. Bazen bir yetişkinden daha hisli ve dikkatli olabilirler. Enerjimiz ile hareket ettikleri için de yüzümüze sahte bir gülüş taksak bile onlar kalbimizdeki çığlıkları hissedebilir.

Bebeğimizi tanımalı ve bir şeylerin gerçekten yolunda gittiğinden emin olmalıyız. Biz mutluysak onlar da mutlu.

Yorumlarınız ve görüşleriniz benim için değerli, aşağıdaki bölümde benimle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Sizler ne gibi zorluklar yaşadınız ya da keşkeleriniz oldu mu?
 
 
Hayat renkli, günler şeker 🍭
İrem Savaş Sakin
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan