Biraz Kitap

Üç Cisim Problemi

23 Mayıs 2023

Kitap: Üç Cisim Problemi | Yazar: Cixin Liu | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Üç Cisim Problemi | Cixin Liu

Bilim kurgu sevenler buyursunlar. Ben sevmem ama yine de buyurdum okudum.

İnsanların kötülüğünden bıkan birileri, dünya dışı varlıkları davet ediyor. Ey dünya dışı varlıklar, gelin ve dünyayı işgal edin ve bu kötülük son bulsun, insanlık yok olursa olsun, zira başka türlü dünya düzelmeyecek, diyor.

Burada tabii dünya dışı varlıkların dünyalılardan daha üst düzeyde bir medeniyete sahip olduğu, bizden daha güçlü ve daha gelişmiş oldukları varsayılıyor ama ya öyle değilse?

Üç Cisim Problemi | Gericilik

Ülkede gericilikle mücadele politikası uygulanmaya başlıyor. Kitap bu açılışı yaparak konuya giriyor. Ama bu gericilik bildiğimiz gericilik değil. Einstein’in Görelilik Kanunu’nun bile gerici bulunduğu, bu ve benzeri bilimsel bilgileri aktaran öğretmenlerin cezalandırıldığı bir sistem var. İnsanlar bu sisteme kendilerini o kadar kaptırıyorlar ki birbirlerini ihbar etmeye de başlıyorlar. O kadar ki eşler birbirini, çocuklar anne babalarını, anne babalar çocuklarını… Okudukları kitaplardan, konuştukları konulardan, dile getirdikleri fikirlerden ötürü ihbar edip ceza almalarına sebep oluyorlar ki bu ceza ölüm de olabiliyor. İşte bu dönemde haksızlığa uğrayarak babasını kaybetmiş bir çocuk, büyüyünce bu gidişata dur demeye çalışacak.

Üç Cisim Problemi | Proje

Babasının intikamını almak isteyen küçük çocuk büyüyüp bir bilim insanı oluyor. İnsanların kötülüğüne çokça maruz kalmış ve bundan yılmış başka insanlarla bir araya gelip dünya dışı bir zeka arayışına girişiyorlar ve daha üstün bir medeniyeti dünyaya getirmek istiyorlar. Bu fikirlerini ve kurtarıcı olarak gördükleri dünya dışı medeniyeti tanıtmak için bir bilgisayar oyunu oluşturuyorlar.

Üç Cisim Problemi | Üç Cisim Oyunu

“Üç Cisim” adlı oyunda her oyuncuya kullanıcı adına göre ayrı bir dünya yaratılıyor. Örneğin kullanıcı adı olarak Kopernik’i seçtiniz, oyunda sizin için Papa, Galileo vb yaratılıyor. Dünya’nın ve Güneş’in dönüşü anlatılıyor oyunda ama pek de aşina olduğumuz şekliyle değil. Üç güneş olduğundan bahsediliyor mesela.

“Güneşin hareketlerinin düzensiz görünmesinin sebebi, dünyamızın üç güneşe sahip olmasıdır. Üçünün karşılıklı yerçekimi yüzünden hareketlerini tahmin edemiyoruz. Üç Cisim Problemi… Gezegenimiz istikrarlı bir şekilde güneşlerden birinin etrafındaki yörüngede döndüğü zaman Dengeli Çağ olur. Güneşlerin bir veya birden fazlası belirli bir mesafe içinde hareket ettiği zaman, yerçekimi gücü dünyayı tek güneşin yörüngesinden çıkarıyor ve dünya üç güneşin yer çekimi alanında bir oraya bir buraya salınıyor. Bu da Kaos Çağı’na neden oluyor.”

Karşı çıkıyorlar “Hiç üç güneş gördün mü?” diye.

“Bizim farklı zamanlarda gördüğümüz aynı güneş olmayabilir. Sadece üç güneşten biridir. Diğer ikisi uzakta olduğundan onları uçan yıldızlar gibi görüyorsunuz” diye cevap geliyor.

Üç güneşi aynı anda görmek ölmek demekmiş. Kaçmak ya da hayatta kalmak için şans olmuyormuş, hemen ölünüyormuş. Çünkü her şey ve herkes erirmiş.

Bilgisayar oyunu sevmediğim için bunu da sevmedim.

Üç Cisim Problemi | Üstün Medeniyet

Neden uzaylıların bizden daha gelişmiş, daha üstün, daha zeki, daha daha olduğunu düşünüyoruz acaba? Tam tersi olamaz mı? Ya da aynı lacivertin tonu olamaz mıyız? Başka bir açıdan düşünürsek belki de biz, uzaylı diye adlandırdıklarımız için uzaylıyızdır. Onlar da bize uzaylı diyor olamaz mı? İşte kitapta hem dünyadan yapılan çağrının karşılık bulup bulmayacağı heyecanı hem de farklı bir uzay medeniyeti yorumu var.

Üç kitaplık bir seri bu. İlkini okumuş bulundum. Devamını okur muyum? Öyle bir arzum yok ama bir şekilde kitap elime geçerse okurum. Dizisi de yapılacakmış diyorlar. Muhtemelen izlemem.
 
 
Saygılar,
Hülya Erarslan
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Emine Öztürk 23 Mayıs 2023 at 10:20

    Bilgi kurgu sever miyim ? 🤔Yok ben de sevmem ama ben de yinede buyurdum ve okudum kitap hakkında ki yazınızı. Tam “ehh evet Emine bir dene” diyordum ki serinin diğer kitapları için arzu duymadığınızı okuyunca ben de vazgeçtim. Sevdiğimiz yoldan devam kitaplara.🤗
    Sevgiler..💜

  • Yanıtla Atakan Balcı 23 Mayıs 2023 at 18:10

    Güzel bir imgesel kurgu var romanda bence ancak yayınevinin çevirileri ve genel olarak da Türkçesi sıkıntılı ve bu durum, benim okuduğum çok sayıda romanın tümünde duyumsanıyor. İnceleme için teşekkür ederim, elbette benim okuduğum bir dizi bu roman dizisi ama yine de değerli bir çalışma bu inceleme.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan