Biraz Kitap

Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş

6 Haziran 2023

Kitap: Nagasaki’nin Çanları | Yazar: Takaşi Nagai | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş | José Saramago

Öyle bir ülke ki kimse ölmüyor. Korkunç!

Ölmek zannedildiği kadar kötü bir şey olmayabilir. Yeri gelince ölelim. Çünkü hem yaşlanıp hastalanacaksak ve hem de ölmeyeceksek bu korkunç değil mi? Ölümsüzlük hep genç kalmak anlamına gelecekse tamam. Ama yaşlanmaya devam ederek ölümsüz olmak… Yo dostum, yooo!

Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş | Ölüm Olmazsa

Romandaki ülkede son yirmi dört saattir kimsenin ölmediği fark ediliyor ve bu durum fark edilince herkes teyakkuza geçiyor.

Televizyondaki tartışma programlarında büyücüler ve falcılar bu durumu açıklamaya girişiyor.
Politikacılar ölüm olmamasında endişe edecek bir şey olmadığı şeklinde açıklamalar yapıyor.
Din adamları da tedirgin. Ölüm yoksa diriliş olmaz, diriliş umudu ortadan kalktığında da kilise yok olur diye.

Bir kadın, ölmeyecek olmanın mutluluğuyla balkona bayrak asıyor. Sonra bu hareket dalga dalga yayılıyor, bayrak asmayan yaşam düşmanı sayılıyor.

Cenaze işiyle uğraşanlar iflasın eşiğine geliyor. Hükümetten talepte bulunuyorlar, bari ev hayvanlarının cenaze işlemleri için yasal zorunluluk çıksın diye.

Hastanelerde sorunlar çıkıyor. Çünkü hasta ve yaralı insanlar gelmeye devam ediyor ama kimse ölmediği için yer boşalmıyor. Ölümcül olan ama ölmeyenlerin eve gönderilmesi talep ediliyor.
İnsanlar, sigorta şirketlerinden hayat sigortalarının iptalini istiyor. Sigorta şirketleri buna karşılık şöyle bir teklif sunuyor: Seksen yıllık sigorta, ardından temsili bir ölüm, kişi dilerse ikinci seksen yıllık sigortalama.

Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş | Ölüm Mafyası

Ölümler duruyor ama bazı insanlar için ölmek bir kurtuluş anlamına geliyor. Hastalık ve yaşlılıktan ötürü zaten yaşadığı hayat hayat olmayan insanlar çareyi ölümün olduğu ülkelere gitmekte buluyorlar. Gizlice komşu ülkelere gidişler başlıyor. Devlet bunu durdurmak ister gibi görünüyor ama durdurma konusunda çok gönüllü değil çünkü nüfus artışına bir çözüm oluyor insanların bu kaçışları. Ve işin içine mafya giriyor. İsterseniz ölmenizi sağlarız mafyası.

Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş | Ölmek veya Ölmemek

Ölüm kimisi için korku verici bir konu olabilir ama görülüyor ki ölmemek de bir o kadar korku verici. Ben ölümü korku ekseninde düşünmüyorum. Ölmek doğal bir son. Mesele bunun zamanı. Ve o zaman gelinceye kadar geçirilen hayatın niteliği. İşin aslı ölümü de çok düşünmüyorum. Hayatı düşünmek, ölümü düşünmekten daha rantabl geliyor bana. Çünkü ölüm, engelleyebileceğimiz ya da üzerine karar verebileceğimiz bir şey değil. Kararlarımızla etkileyebileceğimiz şey mevcut hayatımız.

Bu konularla ilgili olarak

Yaşamı güzelleştirmenin ve uzun yaşamanın sırları için Bkz: İkigai
Ölümün kişisel gelişim boyutunda değerlendirmesi için Bkz: Ölmeden Önce Ölünüz
Ölüme ve yaşama felsefi bir bakış için Bkz: Mutlu Yaşam Üzerine-Hayatın Kısalığı Üzerine
İşin fantastik kurgu tarafını anlatan bir roman için Bkz: Zamanı Durdurmanın Yolları
 
 
Saygılar,
Hülya Erarslan
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan