Sağlıklı Beslenme & Diyet

Sağlıklı Yulaf Bar Tarifleri

26 Temmuz 2023

Yazı: Sağlıklı Yulaf Bar Tarifleri | Yazan: Uzm. Dyt. Şeydanur Özpınar

Ara öğünler, bir diyetin hiç şüphesiz en önemli parçasıdır. Ara öğünlerin içeriğinin zenginliği, bireylerin tokluk süresini arttırmakla birlikte damak tatlarına da hitap ettiğinde diyetten maksimum keyif almalarını desteklemektedir.

Ara öğünlerde aranan en önemli özellikler arasında kolay taşınabilir olması yer almaktadır. Genellikle kuru meyveler ara öğün olarak seçilebilmektedir fakat bir müddet sonra meyve yemekten sıkılmak veya doyuruculuğunun az olması sebebiyle diyetteki bireyler yeni lezzetler aramaya başlamaktadır. İşte yulaf barlar bu sebeple senelerdir alternatif arayan danışanlarıma keyifle yazdığım ara öğün seçeneklerinden biri!

Paketli halde satılan yulaf barların çok büyük kısmının şeker içermesi sebebiyle genellikle danışanlarımdan evde kendilerinin hazırlamasını talep ediyorum. Bu şekilde hem içeriklerini istedikleri şekilde ayarlayabildikleri gibi hem de daha sağlıklı bir forma dönüştürebiliyorlar. Danışanlarıma keyifle yazdığım dört yulaf bar tarifini bu hafta sizlerle de paylaşmak için sabırsızlanıyorum. Tarif defterlerimizi ve kalemlerimizi hazırladıysak tariflere göz gezdirmeye başlayalım.


  1. Muzlu Yemişli Yulaf Bar

  2. Malzemeler:
    • 2 su bardağı yulaf
    • 2 adet orta boy olgunlaşmış muz
    • 1 avuç badem
    • 1 avuç ceviz
    • 1 avuç kuru üzüm
    • 3 adet kuru incir
    • 3 adet kuru kayısı
    • 3 yemek kaşığı pekmez
    • 2 yemek kaşığı bal

    Yapılışı:
    Muzları çatalla bir güzel ezip püre haline getiriniz. Ardından kalan tüm malzemeleri ekleyip güzelce karıştırınız. Yağlı kağıt serili tepsiye dilerseniz dikdörtgen, dilerseniz yuvarlak şekil vererek yerleştiriniz. Dilerseniz bir bütün halinde pişirip fırından çıkardıktan hemen sonra da dilimleyebilirsiniz. Dilimlerin iyi pişebilmesi için çok kalın olmamasına dikkat ediniz. 180 derece ısıtılmış fırında 25-30 dakika kadar pişirebilirsiniz. Afiyet olsun!


  3. Hindistan Cevizli Yulaf Bar

  4. Malzemeler:
    • 2 su bardağı ince öğütülmüş yulaf
    • 1 adet yumurta
    • 1,5 çay bardağı kuru üzüm
    • 5 adet Kudüs hurma
    • 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi
    • 2 yemek kaşığı bal
    • 1 avuç ceviz
    • 1 tatlı kaşığı vanilya

    Yapılışı:
    Cevizleri bıçak yardımıyla küçük parçalara ayıralım. Ardından hurma ve üzümleri de minik minik dilimleyelim. Öğütülmüş yulaf ezmesiyle malzemeleri güzelce karıştıralım. Ardından yumurtayı bir kasede biraz çatalla çırpıp yulaflı karışıma ekleyelim. Biraz kaşıkla karıştırdıktan sonra balı ve diğer malzemeleri de ekleyebiliriz. Ardından iyice yoğuralım. İyice yoğurduktan sonra yağlı kağıt serilmiş küçük bir fırın tepsisine karışımı döküp üzerine elimizle bastıralım. Birbirlerine iyice yapışsınlar. Sonra bıçakla dikdörtgenler keselim. 175 derecede ısıttığımız fırında 18 dakika yada 20 dakika pişirelim. Afiyet olsun.


  5. Damla Çikolatalı Yulaf Bar

  6. Malzemeler:
    • 4 su bardağı yulaf ezmesi
    • Yarım su bardağı buğday unu
    • Yarım su bardağı toz Hindistan cevizi
    • 1 su bardağı damla çikolata
    • Yarım çay kaşığı tuz
    • ¼ su bardağı tereyağı
    • 4 yemek kaşığı elma suyu konsantresi

    Yapılışı:
    Bir kaseye yulaf ezmesi, un, Hindistan cevizi tozu, damla çikolatalar ve tuzu ekleyip karıştırın. Bir başka kaseye tereyağı, elma suyu konsantresi ekleyin karıştırıp homojen bir karışım elde edin. Karışımı yulaf ezmeli karışımın üstüne dökün. Kasenin içindeki malzemeleri iyice karıştırın. Bir fırın tepsisine veya kabına yağlı kağıt serin. Hazırladığınız karışımı tepsiye dökün ve üstünden bastırarak hem boşluk bırakmadan malzemeyi sıkıştırın hem de tepsiye düz bir şekilde yayın. Önceden ısınmış 170 derece fırında 30-35 dakika pişirin. Fırından çıktıktan sonra dikdörtgen veya kare bir şekilde kesebilirsiniz. Afiyet olsun.


  7. Chia Tohumlu Yulaf Bar

  8. Malzemeler:
    • 500 gram yulaf ezmesi
    • 80 gram chia tohumu
    • 80 gram kinoa
    • 1 avuç ceviz
    • 1 avuç fındık
    • 150 gram kuru meyve karışımı
    • 4-5 yemek kaşığı elma suyu konsantresi
    • 1 çay kaşığı vanilin
    • 1 tatlı kaşığı tarçın

    Yapılışı:
    Fırınınızı önceden 180 dereceye ayarlayın. Yağsız bir fırın tepsisine yulaf ezmesi, ceviz, kinoa ve chia tohumlarını yayın. Yaklaşık 10 dakika pişirin. Ardından kalan tüm malzemeleri tohum karışımının içerisine ekleyip iyice karıştırın. Ortaya çıkan karışımı yağlı kağıt serdiğiniz fırın kabına aktarın ve eşit şekilde dağıldığından emin olun. Barlarınız hazır oluncaya kadar, yaklaşık 2 saat boyunca soğutun ve dilimleyip servis edin. Afiyet olsun.

 
 
Uzm. Dyt. Şeydanur Özpınar
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan