Sağlıklı Beslenme & Diyet

Bromelain | Ananastaki Mucize

16 Ağustos 2023

Yazı: Bromelain | Ananastaki Mucize | Yazan: Fatma Nur Erdoğan

Herkese selamlar. Bu hafta sizlerle takviye olarak çok sık kullanılan bir bileşen olan “Bromelaini” konuşalım istiyorum.

Ananas Meyvesi

Her şeyden önce Bromelain’den bahsedeceksek ananasa yakından bakalım.

Ananas, Ananasgiller (Bromeliaceae) ailesine ait çok yıllık otsu bir bitkidir. Birçok ülkede ismi ananas olarak bilinir. Aslında “Anana” amazon dilinde “en güzel meyve” anlamına gelir. Ancak İngilizceye “Pineapple” olarak yerleşmiştir. Bunun sebebi şu: “Pine” İngilizce kozalak anlamına gelir. Nitekim, ananasın dış yapısı kozalak gibi sert ve kalın olduğundan pine ön ismini almış. Meyve anlamını katması için ise “apple” ikinci ismini alarak “Pineapple” olarak ingilizceye geçmiş.

Ananasın yaklaşık 1300-2000 arasında türü bulunuyor. Örneğin Kıyı kesimlerde ve tropik bölgelerde yetişiyor. En çok yetiştiriciliği yapılan ülkeler ise Endonezya, Hawai, Brezilya, Tayland ve Filipinler’dir. Ananas, Amerika kıtasının keşfinden sonra tüm kıyı kesimlerine yayılım gösterdi.

Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) yaptığı analizler sonucunda 2011 yılında 21.9 milyon ton ananas üretildiğini saptadı. Muzdan sonra en çok üretimi yapılan meyve ananas olarak kayıtlara geçti.

Ananası meyve olarak tüketmenin yanı sıra çeşitli kozmetik ürünlerinin ve ilaçların içeriğinde de kullanıyoruz. Birçok eski uygarlıkta olduğu gibi, günümüzde de bromelainin yararlı etkilerinden ötürü ananas meyvesine şifalı meyve olarak bakılıyor.

Bromelain Nedir?

Bromelain, ananas meyvesinin meyve ve yaprak kısımlarında bulunan protein parçalayıcı bir enzimdir. Çeşitli ilaçların ve takviyelerin içerisine eklenir. Tek başına takviye edici gıda olarak da eczanelerde satılmaktadır. 1875 yılında ilk olarak ilaç sanayisinde kullanılmaya başlanmıştır.

Bromelain elde etmek için genellikle ananasın kendisi yerine sap kısmını kullanıyoruz. Bunun sebebi ise daha az maliyetli olması ve atık miktarının azalmasıdır. Bromelain elde etmek için ananası daha gölge yerlerde yetiştiririz. Böylece meyve kısmı küçük kalırken sap ve yaprak kısmı daha iyi gelişim gösterir.

Bromelain’in Sağlık Üzerine Olan Olumlu Etkileri

Bromelain enzimi bağırsaklardan etkisini kaybetmeden rahatça emilerek kana karışabilir. Ananas meyvesinin tükettiğimizde veya takviye olarak aldığımızda bromelainden tam verim sağlayabiliriz.

Yapılan bilimsel çalışmalar doğrultusunda bromelainin şu özelliklere sahip olduğu tespit edilmiş:

  • Ödem attırıcı
  • İltihap giderici
  • Kanseri önleyici
  • Dna koruyucu
  • Dokuları yenileyici
  • Ağrı kesici
  • Tümör hücrelerini küçültücü
  • Hücre hasarını tamir edici

Hazır bu kadar ananas ve bromelain üzerinde konuştuysak hem sıfır atığa katkıda bulunan hem ödem attırıcı hem de yaz sıcaklarında içinizi ferahlatacak bir tarif vermek isterim.

Bize ne lazım:
  • 1 adet ananasın kabuk kısmı
  • 1-2 poşet yeşil çay
  • 1 dilim limon
  • 1 çubuk tarçın
  • Bolca buz

Yapılışı:
Ananas meyvemizi afiyetle yiyor kabuklarını ise bu tarif için ayırıyoruz. Bir tencereye ananas kabukları, limon, tarçın ve yeşil çayları alıp üzerine yaklaşık 1 litre su ekleyip kaynayana kadar bekliyoruz. Kaynadıktan sonra 3-5 dakika daha bekleyip ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz. Ilınınca süzüp bardaklara alıyor üzerne ise bolca buz ekleyerek afiyetle tüketiyoruz.

Bu haftalık benden bu kadar umarım bu haftaki konumdan ve yazımdan memnun kalmışsınızdır. Bir sonraki yazımda görüşünceye dek kendinize çok iyi bakın.

Sevgiler.
 
 
Dyt. Fatma Nur Erdoğan
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan