Sağlıklı Beslenme & Diyet

Güzellik Vitamini Biotin

22 Haziran 2022

Yazı: Güzellik Vitamini Biotin | Yazan: Dyt. Fatma Nur Erdoğan

Herkese selamlarr!!!

Umarım görüşmeyeli çok iyisinizdir. Bu hafta sizler için günümüzde takviye olarak çok sık kullanılan Biotin’den bahsetmek istiyorum.

Öncelikle nedir bu Biotin?

Gelin beraber önce buna bir bakalım. Biotin, B grubu vitaminlerinin yedincisi. Diğer adıyla güzellik vitamini. Özellikle saç ve tırnak üzerine olan olumlu etkileri sebebiyle kozmetik sektöründe oldukça sık kullanıldığı için günümüzde güzellik vitamini olarak da anılıyor.

Biotin, tırnak ve saçlar için gerekli bir vitamin olmasının yanı sıra, karbonhidrat başta olmak üzere protein ve yağ metabolizmalarının düzenlenmesinde görev alan enzimlere yardımcı bir vitamin. Enerji metabolizması için gerekli.

Bu denli önemli bir vitamini üretme görevini de ince bağırsaklarımızda bulunan yararlı bakteriler üstlenmiş. Bağırsak bakterilerimizin üretiminin yanı sıra et ve yumurta da da bolca biotin bulunuyor. (Yılmaz, 2018)

Biotin Eksiklikleri

B7 Vitaminin Olduğu BesinlerBiotin vitamininden ve vücudumuz için olan öneminden bahsettik. Peki ya biotin eksikliği yaşanan durumlarda neler olur, bir de buna bakalım.

Yetişkin bireylerde, özel durumlarda, vitamin eksiklikleri meydana gelebiliyor. Bu özel durumlar ise; dünyaya yeni bir birey getirilen hamilelik dönemi, yeni gelen bireyin beslendiği emzirme dönemi ve malnütrisyon (klinik olarak yetersiz beslenme) dönemleridir.

Yetişkinlerdeki biotin eksiklikleri genelde tırnak kırılması ve bozulması, saç dökülmesi veya ağız içi yaraları ile kendini gösterebiliyor. Daha ileri tablolarda ise; kas ağrısı, halsizlik, solgun yüz ile karakterize olabiliyor.

Yetişkin bireylerde biotin eksikliği çok büyük bir soruna yol açmıyor diyebiliriz. Ancak bebek ve çocuklar için eksikliği büyük önem arz ediyor. Bebek ve çocukların büyüme ve gelişmeleri, sinir sistemi ve kemik iliği gelişimi için biotin oldukça gerekli bir vitamin. (Yılmaz, 2018)

Biotin eksikliklerinde yetişkinlerde önemli semptomlar olmasa da maalesef bebek ve çocuklarda durum böyle değil.

Özellikle bebeklerdeki biotin eksiklikleri; işitme kaybı, görmede sorunlar, gelişim geriliği, cilt lezyonları şeklinde kendisini gösterebiliyor. Tedavi edilse dahi ne yazık ki işitme ve görme sorunları kalıcı hâle gelebiliyor. Neyse ki günümüzde yeni doğan taramalarındaki işitme testleriyle bunun önüne geçilebiliyor. Özellikle yeni doğanlarda gözlenen biotinidaz enzim eksikliğinden kaynaklı biotin eksikliği denilen genetik bir hastalık ortaya çıkabiliyor. Bu durum ülkemizde de çok yaygın olan akraba evliliklerinden doğan çocuklarda çok daha sık rastlanıyor. (Yılmaz, 2018), (Samur, 2008)

Çocuklarda ve yetişkinlerde ortaya çıkan biotin eksikliklerinin bir sebebi de sağlıklı olduğu gerekçesi ile içilen çiğ yumurta. (Kesinlikle sağlıklı değil. Salmonella ve çeşitli bakteri riski mevcut.) Çiğ yumurtada bulunan avadin biotine bağlanarak emilmesini engelliyor. Sürekli olarak çiğ yumurta içmek bu yüzden biotin eksikliklerine sebep olabiliyor. Tabii bu durum sadece çiğ yumurta için geçerli. Avadin ısıya duyarlı olduğu için pişmiş yumurtada böyle bir tehlike yok. (Samur, 2008)

Biotin Takviyesini Kimler Kullanmalı

Normal şartlarda eksikliği gözlenen bir vitamin değil. Ancak bazı durumlarda takviye olarak kullanılması önerilir. Bu bazı durumlara gelin biraz daha yakından bakalım.

  1. Hamilelik ve emzirme dönemindeki annelerin vücudundaki birçok mineral ve vitamin bebek için kullanılıyor. Doğal olarak annede çeşitli eksiklikler gözlenebiliyor. Bunların en önemlilerinden biri de biotin eksikliği. Bu yüzden hekim kontrolünce gebe ve emzikli anneler biotin takviyesi kullanabilir (Yılmaz, 2018)
  2. Yapılan bazı araştırmalarda biotinin vücutta yağ metabolizmasını düzenlediği için karaciğer yağlanmasının önüne geçtiği tespit edilmiş. Yüksek kan trigliserit seviyesine ve yüksek LDL kolesterole sahip bireylerin biotini takviye olarak alması önerilmiş.
  3. Kan glikoz seviyesi yüksek bireylere, kandaki glikozun hücrelere taşınmasını kolaylaştırmasından ve enerji metabolizmasının ilerleyişini teşvik etmesinden dolayı biotin takviyesi öneriliyor.
  4. Nedeni bilinmeyen tırnak bozulması ve kırılması yaşayan bireylere verilen biotin takviyesinin %91 oranında başarıya ulaştığı tespit edilmiş. Bu nedenle başka bir vitamin eksikliğine veya kronik hastalığa bağlı olmayan (hekim tarafından muayene sonucu önerilen kan tahlillerini yaptırdıktan sonra herhangi bir rahatsızlığın olmadığı kanaatine varıldığında) tırnak bozulmalarında biotin takviyesi kullanımı önerilmiş.

Tırnak Sağlığı

  1. Saç dökülmesi çok olan (mevsimsel saç dökülmesinin yanı sıra kronik olarak saç dökülmesi) bireylerde biotin takviyesi kullanması öneriliyor. Yapılan çalışmalarda biotinin saç derisinin yağ metabolizmasını düzenlemesinden dolayı saç dökülmesini önlediği tespit edilmiş.
  2. Kemoterapi gören kanser hastalarında bağırsak mikroflorasının bozulmasından veya yetersiz beslenme durumlarından dolayı biotin eksiklikleri gözlenebiliyor. Bu durumda alınan kemoterapinin işe yaraması güçleşebiliyor. Bu yüzden kemoterapi alan kanser hastalarına biotin takviyesi öneriliyor.
  3. Biotin takviyesinin önerildiği bir diğer grup ise aktif spor hayatı olan sporcular. Sporcuların kullandığı biotin takviyesi enerji metabolizmasını teşvik ettiği için sporcuların kendilerini daha enerjik ve zinde hissetmelerine yardımcı oluyor. (Şahin, 2018)
Gelelim herkesin bir furyaya takılıp biotin takviyesi alması konusuna.

Yapılan çalışmalarda biotinin fazla alınması bir soruna yol açmamış ancak sürekli olarak kullanılan (3 ayın üzerinde) biotin takviyesi karaciğerinizi ve böbreklerinizi yoracaktır. Dikkatli olmakta ve mutlaka bir hekime danışmakta fayda var.

Bu haftaki konumuzun sonuna geldik, umarım keyifle okumuşsunuzdur. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle. Herkese sevgiler…
 
 
Dyt. Fatma Nur Erdoğan
 

Kaynakça

  1. Samur, G., 2008. Vitaminler Mineraller ve Sağlığımız. 1. Baskı. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı, Ankara, s: 18-19.
  2. Yılmaz, N., 2018. Anne Diyetindeki Biotin Eksikliğinin Yenidoğan İşitme Yolakları Üzerindeki Etkisi: Hayvan Modeli. T.C. KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Konya.
  3. https://www.birbes.com/biotin-nedir-etkileri-nelerdir-hangi-besinlerde-bulunur. Erişim tarihi: 13.06.22.

 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan