Satır Arası

Hayattaki Riskler

11 Ağustos 2023

Yazı: Hayattaki Riskler | Yazan: Yaşam Koçu Nalan Erpolat

Her daim değişen dünyanın, değişken şartları giderek çoğalan riskleri de beraberinde getiriyor. Bu riskler, özellikle iş dünyasında sürekli öngörülmeye çalışılıyor. Bu öngörülere göre tedbirler alınıyor. Her türlü ihtimale karşı kriz planları yapılıyor ve bertaraf edilmesi çok zor olan risk ihtimallerine göre bile planlar yapılıp yol haritaları çiziliyor.

İş dünyasında kurumsal riskler için yapılan çalışmalar, bireysel riskler için de yapılıyor aslında. Hemen hemen her birey, ömrünün sonuna kadar kendine yetebilecek finansal yeterliliği olsun istiyor. Yaş aldığı yıllarda bile sağlıklı kalabilmek adına, beslenmesine, fiziksel egzersizlerine dikkat ediyor. Yani maddi ve fiziksel riskler daha somut olduğu için, herkes bunlar için kendine göre bazı yatırımlar yapıyor. Fakat hayatın içindeki, ruhsal riskler için herkes aynı çabayı gösteremeyebiliyor ve hayatın ilerleyen yıllarında psikolojik olarak çok yıpranmış, içten içe sürekli kendiyle savaş halinde olan bireyler çoğalıyor.

Ruhsal Riskler

Gençlik yıllarında, ruhsal olarak dayanıklılık çok yüksek olabildiği için risk gibi görülmeyen pek çok unsur, bireylerin içinde biriktikçe iç huzurları için birer tehdit haline gelebilir.

Çok fazla şeyi görmezden gelip sürekli içinde tutmak, yakın çevrelerindeki insanların arasında hep tampon olmaya çalışıp bunu bir vazife haline getirmek bu risklerden en önemlisi. Bu durum, yaşarken çok rahatsızlık vermemekle birlikte, bir noktada patlama haline dönüşebiliyor. Bu sebeple, böyle bir vazife üstlenmeden önce uzun vadeli düşünmek ve gelecek 5-10 yıl içerisinde bu davranışın kendine neye mal olacağını aynı bir risk analisti gibi değerlendirmek gerekir. Çünkü şu bir gerçektir ki görmezden gelinen ya da sürekli alttan alınan hiçbir yanlış davranış, uygulayıcısı tarafından değişmez. Alttan alan kişi, hep alttan almak zorunda kalır. Hatta zaman geçtikçe, alttan alınan yanlış davranışlar daha da sertleşir, daha da çoğalır. Alttan alan, sürekli idare eden, sürekli sınanır ve psikolojik olarak hep zarar görür. Tabii ki bu, kimsenin hiçbir şeyini hoş görmemek gerekir demek değildir. Kişisel sınırları içerisinde, herkesin kişiliğine saygı duymak ve onu olduğu gibi kabul etmek gerekir. Fakat, herhangi bir kişinin olduğu gibi olan hali, başka birinin hayatını olumsuz etkiliyorsa bu uzun vadede kendini acı bir şekilde gösterecek ruhsal bir risktir ve hayatın içerisinde bu riski almaya değmez.

Diğer bir ruhsal risk de her daim güven içerisinde olmaktır. Güvenmeden yaşanamaz fakat bilişsel olarak güvenmekle duygusal olarak güvenmeyi birbirinden ayırmak gerekir. Bilişsel olarak güvenmek, bireyin yetkinliklerine güvenmektir. Herhangi bir beceride yetkin olan, daha önce benzer alanlarda becerisini ortaya koymuş olan bireyin bilgi, beceri ve tecrübelerine güvenilir. Fakat duygusal güven için her birey, karşısındakini tanımak için kendine biraz zaman vermelidir. Yeterli zaman vermeden güvenmek hayal kırıklığıdır ve bu hayal kırıklıklarının birikmesi, hayatın bütününü çok kötü etkileyecek bir ruhsal risktir.

Kendini Risklerden Korumak

Ruhsal riskler, görünür olmadığı için, bireyleri bu konuda koruyacak kimse olmaz. Bu risklerden korunmak, sadece ve sadece bireyin kendi elindedir. Bu yapabilmek için de birey her türlü duygusunu tanımayı öğrenmelidir.
 
 
Nalan Erpolat
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan