Satır Arası

2024’e Girerken

29 Aralık 2023

Yazı: 2024'e Girerken | Yazan: Yaşam Koçu Nalan Erpolat

Bir yılın daha sonuna geldik. Bu, benim Sen ve Ben dergisi için yazdığım altıncı yılbaşı yazısı. 2018 yılının kasım ayında burada yazmaya başladım ve o zamandan beri Satır Arası köşesinde sizlerleyim.

Her yıl sonunda da yaşanan yılı kendimce değerlendirdim ve paylaştım. Geçtiğimiz yıllarda, pandemi, hayata dair büyük belirsizlikler, ülkece hepimizin içini yakan kadın cinayetleri gibi konularda, birçok yazı yazdım. 2023 yılı da büyük acılarla dolu bir yıl oldu maalesef. Şubat ayında, ülkemizde yaşanan deprem felaketi, başta deprem bölgesinde yaşayanlar olmak üzere hepimizin hayatını ve hayata bakış açısını oldukça etkiledi.

Yılın bir diğer küresel büyük acısı da savaş kisvesi altında yapılan ve hâlâ bitmemiş olan soykırım oldu.

Gerek yurt içinde gerekse küresel olan bu acılar için bireysel olarak yapılabilecek şeyleri herkes yapmaya çalışsa da çoğu zaman bireysel olarak bir şey yapılamayan, çaresiz kalınan durumlar çoğunluktaydı. Benim de herkes gibi çaresiz hissettiğim anlarım oldu. Farkettim ki böyle zamanlarda, çalışmak, üretmek, öğrenmek, yazmak benim için panzehirdi.

2024’ten Beklentiler

Tabii ki 2024 yılında da umutlarımız tükenmemeli. Güzel şeylerin olmasını, kötülüklerin değil iyiliklerin bizleri bulmasını elbette temenni etmeliyiz. “Geçen senelerde de hep iyilikler diledim hiç olmadı, artık dilemeyeceğim” tavrında olmak ümitsizliktir, hayattan vazgeçme halidir ve bu duruma hiç düşmemek gerekir. Öte yandan “Bu sene çok güzel şeyler olacağına eminim” diye hayatı tamamen toz pembe beklemek de tam olarak doğru bir tavır olmayabilir. Bu tavırda, en ufak bir zorlukta hemen pes etme ihtimâli çoktur çünkü. Bu sebeple güzellikleri temenni etmekle beraber her türlü ihtimâlin mümkün olduğunu da bilmek gerekir. Hayatın zorluklarında her şekilde ayakta kalabilmenin de kendine ve başkalarına iyi gelmekle olabileceğini idrak etmek önemlidir.

Neler Yapıyorum?

Kendine ve başkalarına iyi gelmek demek, iyi ve faydalı olan şeylerle meşgul olmak demektir. Bu sebeple, her insan yaptıklarını bir gözden geçirmelidir.

“Nasıl faydalı olmak istiyorum?”
“Zamanımı verdiğim şeylerin bu hedefime faydası nedir?”
“Hangi meşgaleler, beni faydalı olmak için yapmak istediklerimden alıkoyuyor?”
“Bu meşgalelerden vazgeçme ihtimalim var mı?”
“Hedefim için gereksiz, hayat için gerekli olan meşgalelere ayırdığım zamanı nasıl en etkili şekilde kullanabilirim?”

Gibi sorularla, hayatlarımızı planlayabilir ve yeni yılı bu şekilde yaşamaya niyet edebiliriz.

Kabul etmemiz gerekiyor ki teknolojinin hızla büyümesi ve yapay zekanın, yavaş yavaş insanın önüne geçmesinin sonucu olarak hayat git gide zorlaşıyor. Ama her zorluğa rağmen bizler devam etmek zorundayız. Devam etmek için de üretmek zorundayız. Aynı zamanda, tüm kalbimizle, yeni yıldan güzellikler beklemek de zorundayız.

Sağlıklı, huzurlu, bereketli bir yıl diliyorum.
 
 
Nalan Erpolat
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Metin Çoban 30 Aralık 2023 at 10:15

    Sevgili Nalan; 2023 son değerlemesi için güzel bir yazı.
     
    Ben 2024 yılı için önerilerinden; “Hedefim için gereksiz, hayat için gerekli olan meşgalelere ayırdığım zamanı nasıl en etkili şekilde kullanabilirim?” önerini gerçekleştirmeye çalışacağım. Malum yaş gereği artık hedeflerden çok, hayat için gerekli olan meşgalelere vakit ayıracağım. Tabii ki sadece kendi hayatım değil, elimin dokunabildiği her insan için bunu yapmaya gayret edeceğim.
     
    2024 yılı sana en iyi şeyleri versin, en güzel şeyleri yaşatsın.
     
    Sevgilerimle ❤️

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan