Pilates

Bir Skolyoz Hikayesi Benimkisi…

16 Haziran 2017

Skolyoz, bel ağrısı çeken bir kadın

Çok sevgili dostum Didem’in isteği doğrultusunda, ben de tecrübelerimi sizlerle paylaşacağım bundan sonra Sen ve Ben sitesinde. Umarım keyifli, bilgilendirici ve paylaşımcı bir süreç olur hepimiz için. İlk yazımda ise sizinle skolyoz rahatsızlığımdan pilatese uzanan hikayemi paylaşmak istiyorum.

2003 yılında ilk çocuğum, sevgili kızımın doğumu sonrasında çok şiddetli bel ağrıları yaşamaya başladım. Başlangıçta bunun çok ciddi bir rahatsızlığın sinyalleri olabileceğini düşünmemiştim. Normal doğum sonrası zorlanmaya bağlı sıkıntılar olduğunu varsaymıştım. Sonrasında da bu ağrılar geçti. Doğumdan dört yıl sonra eşim, lumbar (bel) bölgemde bir çıkıntıyı (dengesizliği) fark edene kadar yeni bir sıkıntı da yaşamadım doğrusu belimden kaynaklı.

Skolyoz Teşhisi

Ne olduğunu anlamaya çalışsak da başaramadık ve bir kaç gün içinde bir ortopedist uzmandan randevu aldık. Muayeneler sonucunda öğrendik ki skolyoz rahatsızlığım varmış. Derecesinin de 36 derece olduğunu söylediler çekilen röntgenlere istinaden. Böylece bir anda skolyoz ile ilk tanışmamız gerçekleşmiş oldu.

Skolyoz bir omurga rahatsızlığı maalesef. Postürü normal olan bir kişinin omurgasına yandan bakıldığında; boyun ve bel bölgelerinde çukurluk (lordoz), sırt bölgesinde ise hafif kamburluk (kifoz) bulunur. Bu yaradılışımız ile alakalı bir durumdur. Arkadan bakıldığında ise tamamen düz olması gerekir. Omurgamızın sağa veya sola eğriliklerinin bulunmasının genel adı skolyozdur. Kendi içinde çeşitlere ayrılır ama bunlara bir sonraki yazımda yer verip, detaylandıracağım sizler için. Benim skolyozum “Ideopatik Skolyoz”. Yani, genetik bir durum. Ayrıca Nöromuskuler ve Konjenital çeşitleri ile beraber bazı özel durumlara dayalı da oluşabiliyor.

Skolyoz için tedavi yöntemleri

Skolyozum ile tanışır tanışmaz, tabi ki tedavi yöntemlerini araştırmaya başladım. Nereden başlayacağımı bilmiyordum ve hemen internette aramaya, araştırmaya karar verdim. “Skolyoz, ameliyat edilmeden düzelir mi?”yi araştırdım aslına bakarsanız. Doktorların fikirlerini aldım. Bu arada skolyoz cerrahisi videoları izleyip, gözümün korkmasına da sebep oldum. Aynı dönemde fizik tedavi yöntemleri ile belimi ve sırt bölgemi etkisi altına alan ve her ne yapılırsa yapılsın şiddetlenen ağrılarımla 7/24 birlikte yaşamayı sürdürüyordum.

Yüzme

Yüzmeye gene bu dönemde başladım doktorumun tavsiyesi üzerine. Stil yüzmek gerektiğinden özel ders alarak bu konuda kendimi geliştirdim. Ayrıca kasları güçlendirmek kadar esnetmek de gerektiğinden yine yüzmenin ertesi günlerinde profesyonel masaj yaptırıyordum. Bu şekilde skolyozuma karşı bir savaş başlatmıştım.

Veee, Merhaba Pilates

Daha etkili ve sürdürülebilir çözümler de aramıyor değildim aslında ve sonunda kasları hem esneten hem de güçlendiren pilates hakkında bilgiler bulmaya başlayınca, Bursa’da bireysel dersler alabileceğim yerleri araştırmaya başladım. Fakat gördüm ki pilates büyük fitness salonlarında, ya grup dersleri şeklinde top, lastik ve çember kombinasyonları ile ya da salonun atıl bir köşesine konmuş bir yada iki reformer ile üyelere sunulan ek bir hizmet olarak görülüyordu. Rahatsızlığım sebebiyle bireysel dersleri seçtim fakat 3 paket sonunda skolyozumu geçtim, normal çalışan kaslarımı bile geliştiremediğimi gözlemledim.

Reformer ile Tanışma

Tam da pilatesten vazgeçmek üzereyken, yine internet ortamında değerli eğitmen Taha Erpulat ve stüdyosunu keşfettim. Pilatesin bu kadar basit yorumlanmasına inanmayıp bu işi çok daha üst düzeyde yapanların olduğunu araştırmalarımdan biliyordum ve bize ilham olacak eğitmeni bulmuştum. Evime bir reformer alıp sonrada hemen eğitime gitme fikrimi eşim de destekledi ve Taha Erpulat’ın kurmuş olduğu stüdyolarından biri olan Body Art Pilates Studio (BAPS) nun Erenköy’deki stüdyosuna gittik. Burada Melih Çatalyürek hocamız ile tanıştık. Bursa’da bir pilates stüdyosu açma fikrini aklımızın bir köşesine yerleştirip bizi Bursa’ya uğurlayan da kendisidir.

Pilates Stüdyosu Açma Fikri

İstanbul’a pilates eğitimini kendim doğru bir şekilde yapabilmek amacıyla gitmiştim fakat Bursa’ya, eksikliği duyulan butik pilates stüdyosu açma fikriyle dönmüştük. Ama öncesinde eğitim almamız şarttı ve hemen eğitim girişimlerimiz başladı. Bu vesile ile 2009 yılında başlayan pilates maceram 2010 yılında ilk seviye aldığım Balance Body University eğitimi ile birlikte aldığım anatomi eğitimi sonrasında başlamış oldu. 2010 yılı Mayıs ayında FSM Bulvarındaki ilk stüdyomuzu açarak Bursa’da ilk butik pilates stüdyosunu açmış ders vermeye başlayan bir pilates eğitmeni olmuştum.

Skolyoz & Pilates

Pilatesi öğrendikçe, hareket mantığını anladıkça skolyozum ile daha doğru şekillerde savaşabileceğim bilgiler edinmeye başlamıştım. Balanced Body eğitimlerimi, bir dönem doktorum olan Isık Akgöl’ün kurduğu İstanbul merkezli “Serotonin Akademi”den aldığım birçok eğitim takip etti. Pilates konusunda kendi branşlarında uzman, bana ilham veren yerli yabancı bir çok eğitmenle de çalışma fırsatları buldum.

Murphy yakamı bırakmayınca…

Ancak Murphy Yasalarından “ters gidebilecek her şey ters gider” yasası devreye girmişti. Pilatesle dolu 5 yıl sonunda bile, bir terslik olduğunu hissediyordum. Sonuç olarak 2015 yılında Prof.Dr.Şevki Erdem ile tanıştım ve maalesef ilerlemenin benim skolyozumda durmayacağını, 3 yönlü skolyozlarda (omuruganın hem sağa ve sola eğrilmesi, hem kendi ekseni etrafında dönmesi, hem de kifoz olması) kireçlenmenin bana özel olan skolyozumla her geçen zaman daha da artıyor olmasına bağlı olarak, cerrahi operasyon kararı aldık.

Operasyon

10 Şubat 2016 tarihinde 6,5 saat süren bir operasyon sonrasında 12 omuruma 23 tane platin vida takılarak bu 12 omurum tek omurmuş gibi yaşamaya başladım. Operasyondan çıktıktan 13 saat sonra yürümeye başladım. Zor olduğunu okuduğum her şey gerçekten de zor geçti. Kolay bir operasyon değil gerçekten ancak her gün yaşadığım şiddetli sırt ve bel ağrılarımdan pilates yaparak da kurtulamaz olmuştum. Omurgamın sürekli dönmesi, kifozumun ve skolyoz derecelerimin artması gelecek için bende büyük kaygı yarattı ve böylece bu zor süreci yaşamayı göze aldım. Yeniden yürümeyi öğrendim, ağrısız gece uykularına alıştım ve artık biliyorum ki omurgam dönmeyecek, kifoz ve skolyoz derecelerim artmayacak.

Operasyon sonrası ayağa kalkma süreci

Şükrediyorum ki pilates eğitmeni olmuşum ve kendi üzerimde deneyimleme fırsatını bulmuşum. Zira oldukça zor ve ağrılı bir operasyonu bu kadar rahat atlatmam mümkün olamayacaktı. Zihin ve beden kontrolünü geliştiren pilates sayesinde normal hayatıma çok daha çabuk dönebildim ve yeniden pilates eğitmenliği yapabiliyorum.

Nedret, pilates eğitimi verirken

Sen ve Ben’de sizlerle deneyimlerimi, gözlemlerimi, bildiklerimi ve hissettiklerimi paylaşabilecek olmanın sevinci ile bir sonraki yazıma kadar hoşçakalın, sevgiyle kalın…

Nedret İpekler

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

14 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 16 Haziran 2017 at 08:54

    Canım benim yaşadığın rahatsızlığı detaylıca biliyor olmama rağmen yazını okurken yeniden çok etkilendim başarından, ağrısız bir yaşam için çabalamandan, işe yarayan bir çözümü herkesle paylaşmak istemenden ve pilatesle ilgili eksik gördüğün herşeyi kendi stüdyonda tamamlamandan. Tebrikler güzelliğim 👏🏼👏🏼👏🏼 Ve elbette sırada her ilk yazının altındaki cümlem var 😉 Sen ve Ben ailesine hoş geldin canım. Umarım bizimle çıktığın bu yolculuk bana verdiği kadar sana da haz verir canım 😘😘😘

    • Yanıtla Nedret İpekler 16 Haziran 2017 at 15:06

      Canım Arkadaşım,
      Güzel dileklerin için çok tesekkurler. Kişinin yaşadıklarını ve hissettiklerini kaleme alıp buradan paylaşması hiç de zannedildiği gibi kolay bir şey değil. Ancak senin gibi yüreklendiren, motive eden dostları olunca kolaylaşmıyor belki ama başarıyor insan. Desteğin için de ayrıca teşekkür ederim. Samimi yazılarımla burada olmaya devam etmek istiyorum, yaşadıklarını ve bildiklerimi paylaşabilmek adına. Paylaşmanın keyfini ise hep birlikte çıkarmak dileğiyle. Sevgiler.

      • Yanıtla Dilek İpeker 18 Eylül 2018 at 18:41

        Sevgili Nedret İPEKLER hanımefendi aynı sorun bende de var ve plates yapmak çok isterim ama maddi manevi sıkıntılarım çok, bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
         
        Gelip gorusmek isterim sizinle…
        Şayet kabul ederseniz…

  • Yanıtla Fatma Çakmak 16 Haziran 2017 at 20:36

    Gercekten yazını okurken o kadar etkilendim ki hafif bir bel ağrısı yaşamadım değil 🙄 Zor çok zor şeyler yaşamışsın gelmiş geçmiş olsun Nedretcim🙏🏻 Ama her güçlü insan gibi, şerden hayır çıkarmış, yaşadığın olumsuzlukla güçlenmiş, kendine ve ayrıca biz Bursalılara sağlık ile birlikte gerçek bir pilates salonu kazandırmışsın 🙏🏻 Tembel bir okurun olarak🙄 pilates yazılarını merakla takip edeceğim 🙋 Daim olsun tum başarıların 🍀✌🏻👏🏻

    • Yanıtla Nedret İpekler 16 Haziran 2017 at 21:42

      Fatmacım teşekkür ederim yazımı okudugun ve güzel yorumların için. Her şey biz insanlar için malesef. Zorluklar karşısında, durumu kabullenmek yerine mücadele etmeliyiz hepimiz. Her şey önce bir fikir olarak zihnimizde başlıyor. Yeter ki fikri yeşertmek için üzerimize düşeni yapalım. Sabırsızlıkla yeni bir paylaşım yapmayı bekliyorum. Desteğin için de ayrıca çok teşekkür ederim. Sevgiler.😘😘😘

  • Yanıtla Dilek Mutfakta 18 Haziran 2017 at 00:41

    Bursalılara kazandırmış olduğunuz bu salonlar ne kadar guzel. Bilinçsizce yapılan sporun, faydadan cok zarar verdiği bir gerçek.. Takipteyim…

    • Yanıtla Nedret İpekler 18 Haziran 2017 at 20:13

      Merhaba. Öncelikle çok teşekkürler, yazımı okuyup takibe de aldığınız için.😗
       
      Joseph Pilates “Doğru yapılan bir egzersiz, yanlış yapılan beş egzersizden daha faydalıdır.” demiş. Bedenimize fayda sağlamak için yaptığımız spor veya egzersizlerin bilinçli eğitmenler eşliğinde olmasına özen göstermeliyiz.
       
      Geleceğimize bir yatırım gibi hayatımıza mutlaka egzersizi sokmalıyız. Tekrar görüşmek üzere. Sevgiler…

  • Yanıtla Elif 8 Ekim 2017 at 17:49

    Merhaba Nedret Hanım, yaklaşık 30 derece skolyozu olan 13 yaşında bir kız kardeşim var. Kayropraktik tedaviyle ilerlemeyi kontrol altına almaya çalışıyoruz. Doktorumuz anatomi bilen bir plates hocasıyla platese de başlamamızı tavsiye etti. İstanbul’da sizin tanıdığınız, bildiğiniz skolyozlu hastalara plates yaptırabilecek bir plates hocası var mıdır?

    • Yanıtla Nedret İpekler 9 Ekim 2017 at 18:08

      Merhabalar
       
      Body Arts Pilates Studio (baps) olarak bünyesinde çok iyi hocalar vardır. Bebek, Anadolu Hisarı ve Bağdat Caddesinde stüdyoları mevcut. Ayrıca sahil yolunda Serotonin Pilates vardır büyük kulüp yanında. Nişantaşında ise Luce pilates var. Tavsiye edebileceğimiz son olarak Fnb Pilates mevcut Maçka Yokuşu’nda. Bilgilerinize sunarız.

  • Yanıtla Büşra Demirci 27 Ekim 2017 at 20:26

    Merhabalar Nedret Hanım;
     
    yazınızı soluksuz okudum çünkü aynı şeyleri yaşıyorum. Şu an 40 derece skolyozum ve şiddetli ağrılarım var. Pilatese başladım 2 ay oldu ama ağrılar aynı şekilde devam ediyor. Tesadüf o ki benim doktorum da Şevki Erdem. Bana ısrarla ameliyat öneriyor fakat ben ameliyattan çok korkuyorum. Bu konuda sizden destek alabilir miyim?

    • Yanıtla Nedret İpekler 4 Kasım 2017 at 05:27

      Merhabalar Büşra ,
       
      Öncelikle cok geçmiş olsun size de.
       
      Operasyon kararı almak tabi ki kolay değil. Ben bir çok şeyi tartmak durumunda kaldım bu kararı alırken. Öncesinde tüm detayları değerlendirdim. Pilates ile ilgili de, 2 ay icinde ağrılarına iyi gelmemesiyle ilgili de görüşebiliriz.
       
      Müsait olduğunuzda beni stüdyomuzun mobil telefonundan arayabilirsiniz.
       
      Hafta içi 10:00 ~ 19:00
      ▶️ 0 501 207 2506 ◀️
       
      Sevgiler
      Nedret

  • Yanıtla Berkay Gürağaç 19 Nisan 2018 at 14:03

    Nedret Hanım Merhaba,
     
    Ben 2 ay once 25 derece skolyoz ve 85 derece kifoz ameliyatı oldum. Ameliyatım başarılı geçti. Yaşımın 32 olması sebebiyle ağrılarım hala devam ediyor.Bu aşamada reformer yapabilir miyim? Nasıl birşey önerirsiniz?

  • Yanıtla Nedret İpekler 3 Mayıs 2018 at 13:39

    Merhaba; ben ameliyat geçirdikten sonra cok cabuk toparlandım. Vücudumun yeni haline degisen kas yapısına alışmam biraz zaman aldı tabi ki. Yeni vücudum 2 yıl olmasına rağmen bazen beni şaşırtmıyor degil🤔 ilk ameliyatımdan 4-5 ay sonra pilates yapmaya basladım (cok riskli egzersizler yapmadan) (aynı zamanda yüzüyordum da)…Rotlar ile ilgi bir sorun oluşup da 2.defa ameliyat olunca bir 6 ay yine pilatese ara verdim… Doktorum hersey yolunda, der demez basladım ve devam ediyorum… Benim de ağrılarım oluyor ve pilates yaptığımda iyi oluyorum… Doktorunuz izin verdiği zaman işinin ehli hocalarla gönül rahatlığıyla pilates yapabilirsiniz ✌😇

  • Yanıtla Kadriye Toptaş 30 Ağustos 2019 at 15:02

    Merhabalar,
    Ben kızım hakkında soru sormak istiyorum. Kızım 4 yaşında, bugün banyo yaptırırken belinin sağ bölgesinde çukurluk sol bölgesinde ise çıkıntı fark ettim. Bu arada kızım 27 haftalıkken dünyaya geldi ve 60 gün kuvezde kaldı. Ben ise cok korkuyorum şu an ne yapacagimi bilemiyorum. Anne olarak kızıma nasil yardimci olabilirim? Ne yaparsam ve bu hastalık benim kızımda da varsa kızıma faydam dokunur? Bana fikir verebilir misiniz…

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan