Doğa & İnsan

Pırıltının Arkasındaki Gerçek

23 Eylül 2017

Alışveriş için gittiğimiz pazarda, markette meyve ve sebzeler daha parlak, daha renkli ve daha albenili oldu. Pırıl pırıl meyveler nasıl da parlıyor ve bizi tezgaha çekiyor. Bu tabii ki optimist hayat felsefemizden, distopya karşıtlığımızdan falan kaynaklanmıyor.

Kullanımı giderek artan koruyucu kaplama maddelerine bu hafta kısaca değinmek istiyorum.

Havayla temas eden ve hasat edilmiş olan tüm sebze ve meyveler solunum yapmaya devam ederler ve doğada bulunan tüm patojen ve bakterilere karşı açık ve savunmasız hale gelirler. Bu nedenle hızlı bir şekilde doku bozulmaları meydana gelir. Bunu önlemek ve ürünlerin raf ömrünü uzatmak için yenilebilir nitelikteki kaplama maddeleri kullanılır. Meyve ve sebzeleri korumak için gıda üreticileri ve toptancıları tarafından sıkça kullanılan bir yöntem. Peki genel olarak “Mumlama” olarak adlandırılan bu yöntem sağlımızı tehdit ediyor mu?

Büyük gıda firmaları kullandıkları mumlama malzemelerinin yenilebilir nitelikte olduğunu ifade ediyorlar. Basında da sık sık haber haline getirilip kamuoyu ile paylaşılıyor. Örnek olarak da elmaların üzerindeki mumsu tabaka ve insan sağlığı üzerine olumsuz etkileri gösteriliyor. Kullanılan tüm koruyucu kaplamaların zararlı olduğu ifade edilerek organik ürünlere yönelmemiz için vurgu yapılıyor. Ancak organik ürünler daha kısa sürede bozulurlar ve bu nedenle organik ürünleri doğanın acımasız yaşlandırıcı etkisinden korumak için bu mumsu tabaka ile kaplamak zaman zaman zorunlu hale gelebiliyor. Örneğin mumsu kaplama malzemelerinin içeriğinde Brezilya’da yetişen Caroboa ağacının reçinesi gibi doğal materyaller de kullanılıyor. Ancak iş merdiven altı işletmelere gelince zararlı kimyasallara denk gelme ihtimali artıyor. Haberlere konu olan kaplama malzemelerinden en önemlisi de bir petrol türevi olan Parafin’dir.

Basına konu olan meyve ve sebzelerdeki “Mumlama” işlemi aslında yenilebilir kaplama maddeleri; çeşitli süt ürünleri, diğer tarım ürünleri, su ürünleri, et ve et ürünlerinde bir çeşit ambalaj materyali olarak kullanılırlar.

Ülkemizde halen gıda terörünün önüne geçilebilmiş değil. Gıda denetimleri aralıksız sürse de merdiven altı üretimlerle mücadele etmek oldukça zorlu bir süreç. Yenilebilir nitelikte olmayan endüstriyel ürünler için kullanılması gereken parafin bazlı malzemeler gıdalarda kullanıldığında sağlığımızı tehdit etmeye devam ediyor. Gıdalarla vücudumuza giren bu maddelerin sindirim yoluyla atımının da son derece zor olduğu uzmanlar tarafından ifade ediliyor.

Güzellik malzemelerindeki bu maddelerin zararlı etkilerini biliyor ve kullanmamaya özen gösteriyoruz. Örneğin günlük olarak kullanılan “Ruj” gibi..

O zaman evlerimizde de zararlı olup olmadığından emin olamadığımız meyve ve sebzelerimizi tüketmeden önce en azından bir kabın içinde Soda ve Limon karışımında kısa bir süre bekletip elle ovalamak bu kaplamalardan bir nebze de olsa kurtulmamıza olanak sağlayacaktır.

Sağlıkla ve Huzurla kalın..

Erdem Karauz

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan