Doğa & İnsan

Evde Uygulanabilir Doğal Yaşam Önerileri

16 Ağustos 2017

Herkese iyi haftalar,

Tarih, yemek, gezi vb. konularda gittiğim, gördüğüm, deneyimlediklerimi sizlerle paylaşıyorum. Şimdi de evimde yaptığım ufak ama fayda sağlayıcı uygulamaları aktarmak istiyorum.

Hayatımızda o kadar çok katkılı, koruyuculu ve kimyasal içerikli ürün var ki; insan diyor ki hiçbir şey yemeyelim, içmeyelim, kullanmayalım. Durum bu olunca önerilerimden bazıları bile akılda kalsa sağlıklı yaşam için fayda sağlayacaktır.

Bu konuda küçük ama sihirli yardımcılarım temel olarak karbonat, beyaz sirke, arap sabunu. Beyaz sirke çünkü rengi yok ve kokusu az. Her markette bulunuyor. Büyük şişelerde de satılıyor. Kendim de meyve kabuklarından temizlikte kullanmak için ev sirkesini arada yapıyorum. Karbonatı aktarlardan kilo ile alabilirsiniz. Arap sabununun da sıvı olanını tercih ediyorum.

İlk olarak çamaşırlardan başlayalım. Çamaşır deterjanı renkli ve beyaz olarak fosfat içermeyen yerli bir deterjan markasını kullanıyorum. (Yaptığım her alışverişte kaliteli yerli ürün varsa öncelik onundur). Beyaz çamaşırlar için sabun tozunu da tercih edebiliyorum. Yumuşatıcı olarak beyaz sirke içine birkaç damla lavanta yağı yada doğal içerikli yumuşatıcıları önerebilirim. Yerli, bor içeren deterjan markasını da denedim ama lekeler iyi çıkmadı ve de kumaş yüzeyinde beyaz birikimler yaptı. Bu yorumu pek çok kişinin yaptığını da okudum ve duydum. Şirket yeni tarihli üretilen ürünlerinde bu sorunu çözdüklerini açıkladı ama henüz denemedim. Leke çıkarıcı olarak eczaneden aldığım oksijenli su ve beyaz sirkeyi karıştırıp kullanıyorum. Makinanın genel temizliğini yapmak için karbonat, boraks ve sirke karışımını deterjan bölmesine koyup yüksek ısıda çalıştırıyorum. Karbonatlı-sirkeli su karışımı ile kapak ve lastik kısmını siliyorum. Deterjan artıkları özellikle lastik arasında birikim yapabiliyor.

Yer silmede arap sabunu, karbonat, sirke karışımı hazırlayıp; içerisine kokulu yağ damlatabilirsiniz. Parkelerde de arap sabununu kullanabilirsiniz. Bu karışımı yapmak istemezseniz doğal içerikli yer silme deterjanları da mevcut. Bu ürünler doğada da rahatlıkla çözülebiliyor.

Mutfakta da sihirli üçlümüz yer silme, dolap kapakları, buzdolabı temizliği vb. işlerde kullanılabilir. Buzdolabınızda koku oluştuysa küçük bir kabın içerisine konulan karbonat sorunu çözer. Mermer tezgah yüzeyini arap sabunu parlatarak, zarar vermeden temizler. Tıkanan lavabolar için kesinlikle lavabo aç kullanmayın. O da çamaşır suyu gibi çok zararlı. Sıcak suyla da birleşip soluduğumuzda zararı büyük. Onun yerine ne yapıyoruz? İlk karbonatı sonra sirkeyi döküp bekliyoruz. Üzerine kaynar suyu boşalttıktan sonra bol soğuk su akıtıp ardından arap sabunuyla temizliği bitiriyoruz.

Diğer önerileri başka bir yazımda aktaracağım.

Selamlar, sevgiler…

Nihan Deveci

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 16 Ağustos 2017 at 10:05

    Nihancım bayıldım bu uygulamalara. Kesinlikle deneyeceğim 👌🏼

  • Yanıtla Nihan Deveci 16 Ağustos 2017 at 12:00

    Devamı gelecek. Birkaçı bile uygulansa fayda sağlar. Teşekkürler canım 🙋😍

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan