Ramazan'da Sağlıklı Beslenme

Ramazan’ın Vazgeçilmez Meyvesi: Hurma

29 Mayıs 2018

Ramazan’ın Vazgeçilmez Meyvesi: Hurma

Bugün sizlere Ramazan aylarında iftar sofralarının vazgeçilmez bir besini olan ve vücudumuz için birçok faydası bulunan hurmadan bahsedeceğim. Peki hurmanın yararları nelerdir? Gelin beraber bakalım.

Hurma & Yararları

Hurma dekoratif yapraklı bir palmiye türünün meyvesidir. Tropikal, ılıman ve çöl ikliminin görüldüğü sıcak yerlerde yetişir. Ülkemizde de Akdeniz iklimi görülen bölgelerde yetişmektedir.

Hurma, besin içeriği en zengin meyvelerden biridir. Kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, potasyum, kükürt, klor, fosfor mineralleri, B grubu vitaminleri, A vitamini, C vitamini ve beta-karoten yönünden zengindir. Zengin vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra yüksek amino asit ve yüksek posa içeriğine sahiptir.
Yüksek posa içeriği sayesinde mide ve bağırsak sistemini temizler, kalın barsağın düzgün çalışmasını sağlar. Ayrıca, kolit oluşumunu ve hemoroit oluşumu riskini azaltır.

Hurma içerisindeki antioksidan özellik gösteren karotenoidler ve antosiyonin gibi fenolik bileşikler sayesinde başta kolon kanseri olmak üzere tüm kanser türlerine karşı da koruyucudur.

İçerisindeki folik asit hamilelikte bebeğin beyin-sinir gelişimini sağlayarak, nöral tüp defektlerini önler. Hurmadaki magnezyum gebelik kramplarını azaltır. Ancak, gebelik diyabeti olan kişiler hurmayı kontrollü tüketmelidirler. Ayrıca hurmanın içersindeki oksitosin hormonu benzeri bir madde rahim kaslarını uyarıcı etkide olduğu için düşük ve erken doğum riskinde tüketilmemelidir. Riskli hamileliklerde doktorlarına danışarak yemelidirler.

Yorgunluğa ve halsizliğe karşı, demir depolarının dolmasına yardımcı olur.

Hurma birçok besin öğesi içeriği bakımından zengin olduğu için bebek ve çocuklarda da sağlıklı büyüme ve gelişmeyi sağlar.

Zengin beta karotenden içeriği sayesinde göz sağlığı için önemlidir ve düzenli tüketildiğinde özellikle gece körlüğüne faydalıdır.

Alkol tüketen kişilerde karaciğer yağlanmasını önler ve toksik maddelerin atımını hızlandırır.

B vitaminlerinden ve magnezyum mineralinden zengin olması nedeniyle depresyona, sinir hastalıklarına karşı koruyucudur. B6 vitamini sayesinde zihin gelişimine yardımcı olmaktadır. İçerisindeki potasyum sayesinde kalbin düzgün çalışmasını ve tansiyonun düşmesini sağlar. İçerisindeki magnezyum sayesinde ise iltihap gelişimini önler, kalp krizi riskini azaltır, tansiyonu dengeler, LDL seviyesini düşürür.

Kardiyovasküler rahatsızlıklar, artrit, Alzheimer ve diğer iltihabi rahatsızlıkların gelişme riskini azaltır.

1 adet (10 g) hurma 28,1 kalori içermektedir. Ara öğünlerinizde 2-3 hurma yanında 1 bardak süt veya 2 tam ceviz tüketebilirsiniz.

Ayrıca kabızlık problemi yaşayan kişiler sabahları kahvaltıdan 15-20 dakika önce 2 bardak ılık suyla birlikte 2-3 hurma tüketebilirler.

Not: Geçen hafta Ramazan’da ve normal zamanda da tüketebileceğiniz fit tatlı tariflerimin de ilginizi çekebileceğini düşünerek linkini buraya ekliyorum: Ramazan’a Özel Fit Tatlı Tarifleri

Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Ilgın Cenkçiler 29 Mayıs 2018 at 17:47

    Çok sevdiğim bir meyve, her zaman tüketiyorum. Yer vermenize çok sevindim 🤗

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan