Ramazan'da Sağlıklı Beslenme

Ramazan İçin Sahur Önerileri

22 Mart 2023

Yazı: Ramazan İçin Sahur Önerileri | Yazan: Uzm. Dyt. Şeydanur Özpınar

11 ayın sultanı Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Ramazan ayında çoğu danışanımız iftardan ziyade sahur menülerinde sıkıntı yaşamaktadır. Her gün aynı şeyleri yemenin çoğunuz için fazlasıyla sıkıcı olabileceğini düşünerek birbirinden lezzetli sahur menülerini sizler için hazırladım.
 

Sahur Menüleri

 

  1. Kuru Domatesli Tost

  2. ◦ Tam buğday veya çavdar ekmeği
    ◦ Kaşar peyniri veya ezine peyniri
    ◦ Kuru domates
    ◦ Ceviz içi
    ◦ Biraz kekik

    Diyetisyenin Önerisi: Yanında tavada yumurta ve haşlanmış yumurtayla birlikte mevsim yeşillikleri de tercih ederseniz gün içerisindeki tokluk sürenizin artacağının garantisini verebiliriz.


  3. Doyurucu Omlet

  4. ◦ Yumurta
    ◦ Peynir
    ◦ Mantar sote
    ◦ Renkli kapya biberler
    ◦ Haşlanmış patates
    ◦ Baharatlar
    ◦ Biraz tam buğday unu

    Diyetisyenin Önerisi: Yanında kızartılmış tam buğday ekmek ve havuç tercih ederseniz gün içerisindeki tokluk sürenizin artacağının garantisini verebiliriz.


    Omlet


  5. Tuzlu Kek

  6. ◦ 3 adet yumurta
    ◦ 1 su bardağı yoğurt
    ◦ 1 su bardağı sıvıyağ
    ◦ 2.5 su bardağı un
    ◦ 1 kâse rendelenmiş peynir
    ◦ Yarım demet maydanoz
    ◦ 1 tatlı kaşığı tuz
    ◦ 1 tatlı kaşığı toz biber
    ◦ Yarım tatlı kaşığı karabiber
    ◦ Susam

    Yumurta ve tuzu köpürene kadar çırpalım ve sonra sıvı malzemeleri ekleyip çırpmaya devam edelim. Peynir maydanoz ve baharatları ekleyip karıştıralım. En son unla birlikte kabartma tozunu ekleyip son bir defa karıştıralım ve yağlanmış fırın tepsisine karışımı dökelim. Üzerine susam serpelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim.

    Diyetisyenin Önerisi: Yanında süt veya ayran ile tükettiğinizde gün içerisindeki tokluk sürenizin artacağının garantisini verebiliriz.


  7. Kaşar Peynirli Yumurtalı Ekmek

  8. ◦ Bayat ekmek veya pideler
    ◦ Kaşar peyniri ve beyaz peynir
    ◦ Maydanoz ve dereotu
    ◦ Kırmızıbiber ve domates
    ◦ Zeytinyağı
    ◦ Baharatlar

    Peynirler, maydanoz ve dereotları, kırmızıbiberler, zeytinyağı ve baharatlar karıştırılır ve ekmeklerin veya pidelerin üzerine paylaştırılır. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

    Diyetisyenin Önerisi: Yanında bir porsiyon meyve tüketerek ekmek dilimlerinizi daha lezzetli hale getirebilirsiniz.


    Ramazan Pidesi


  9. Avokado Sandviç

  10. ◦ Tam buğday veya çavdar ekmeği
    ◦ Avokado sos: Olgunlaşmış avokado, peynir, çörekotu, tuz ve zeytinyağı çatalla iyice ezilir. Ekmeğin arasına avokado sos sürülür.

    Diyetisyenin Önerisi: Yanında ev yapımı taze sıkılmış meyve suyu tüketmenizi tavsiye edebiliriz.


  11. Lavaş Dürüm

  12. ◦ Tam buğday veya kepekli lavaş
    ◦ Zeytin ezmesi
    ◦ Ezine peyniri
    ◦ Marul yaprakları ve ince dilimlenmiş domates

    Lavaşa zeytin ezmesi ince bir tabaka hâlinde sürülür. Ardından Ezine peyniri, marul ve domates dilimleri eklenerek rulo halinde sarılır.

    Diyetisyenin Önerisi: Yanında ızgara sebzeler ve bitki çayı ile lavaş dürümünüzü servis edebilirsiniz.


  13. Kahvaltılık Peynir Salatası

  14. ◦ Bol göbek marul ve diğer yeşillikler
    ◦ Biraz reyhan
    ◦ Biraz dereotu ve maydanoz
    ◦ Zeytin
    ◦ Lor peyniri
    ◦ Çörek otu
    ◦ Tuz ve diğer baharatlar
    ◦ Biraz limon

    Diyetisyenin Önerisi: Yanında galeta veya grisini ile kahvaltılık peynir salatanızı daha doyurucu hale getirebilirsiniz.


    Peynir Salatasi


  15. Sıcacık Yulaf Lapası

  16. ◦ Süt (tam yağlı veya yarım yağlı süt)
    ◦ Yulaf
    ◦ Kakao veya tarçın
    ◦ Bal
    ◦ Hindistan cevizi cipsi
    ◦ Mevsim meyveleri

    Süt ve yulaf kısık ateşte kıvam alana ve kaynayana kadar iyice pişirilir. Ocaktan alındıktan sonra içerisine bal ve tarçın/kakao eklenir. Üzeri mevsim meyveleri ve Hindistan cevizi cipsi ile süslenir.

    Diyetisyenin Önerisi: Yulaf lapanızı şekersiz fındık veya fıstık ezmesi ekleyerek lezzetlendirebilirsiniz. Ayrıca yanında sade filtre kahve tüketmenizi şiddetle tavsiye ederiz.


  17. Peynirli Patates Salatası

  18. ◦ Haşlanmış patates
    ◦ Dereotu ve maydanoz (ince kıyılmış)
    ◦ Közlenmiş kırmızıbiber
    ◦ Limon ve sevilen baharatlar
    ◦ Peynir (tercihen lor peyniri)

    Diyetisyenin Önerisi: Patates salatanızı ev yapımı kekikli ayran ile tüketmenizi tavsiye ederiz.


  19. Kırmızıbiber Tost

  20. ◦ Büyük kırmızı kapya biber
    ◦ Zeytinyağı
    ◦ Kaşar peyniri veya köy peyniri

    Kapya biberler iyice yıkanır ve birazcık kesilerek arasına peynir eklenir. Üzerlerine biraz zeytinyağı gezdirilir ve yağlı kâğıt serilmiş tost makinesinde tost usulü pişirilir.

    Diyetisyenin Önerisi: Kırmızıbiber tostunuzu kızarmış ekmek dilimleriyle tüketmeyi denemelisiniz.


Sahur menülerimizi severek deneyeceğinizden ve büyük bir keyifle tüketeceğinizden hiç şüphem yok. Denediğiniz tariflerimizle ilgili geri bildirimleriniz bizler için çok kıymetli.

Herkese hayırlı Ramazanlar dilerim.
 
 
Uzm. Dyt. Şeydanur Özpınar
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan