11 ayın sultanı Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Ramazan ayında çoğu danışanımız iftardan ziyade sahur menülerinde sıkıntı yaşamaktadır. Her gün aynı şeyleri yemenin çoğunuz için fazlasıyla sıkıcı olabileceğini düşünerek birbirinden lezzetli sahur menülerini sizler için hazırladım.
Sahur Menüleri
-
Kuru Domatesli Tost
-
Doyurucu Omlet
-
Tuzlu Kek
-
Kaşar Peynirli Yumurtalı Ekmek
-
Avokado Sandviç
-
Lavaş Dürüm
-
Kahvaltılık Peynir Salatası
-
Sıcacık Yulaf Lapası
-
Peynirli Patates Salatası
-
Kırmızıbiber Tost
◦ Tam buğday veya çavdar ekmeği
◦ Kaşar peyniri veya ezine peyniri
◦ Kuru domates
◦ Ceviz içi
◦ Biraz kekik
Diyetisyenin Önerisi: Yanında tavada yumurta ve haşlanmış yumurtayla birlikte mevsim yeşillikleri de tercih ederseniz gün içerisindeki tokluk sürenizin artacağının garantisini verebiliriz.
◦ Yumurta
◦ Peynir
◦ Mantar sote
◦ Renkli kapya biberler
◦ Haşlanmış patates
◦ Baharatlar
◦ Biraz tam buğday unu
Diyetisyenin Önerisi: Yanında kızartılmış tam buğday ekmek ve havuç tercih ederseniz gün içerisindeki tokluk sürenizin artacağının garantisini verebiliriz.
◦ 3 adet yumurta
◦ 1 su bardağı yoğurt
◦ 1 su bardağı sıvıyağ
◦ 2.5 su bardağı un
◦ 1 kâse rendelenmiş peynir
◦ Yarım demet maydanoz
◦ 1 tatlı kaşığı tuz
◦ 1 tatlı kaşığı toz biber
◦ Yarım tatlı kaşığı karabiber
◦ Susam
Yumurta ve tuzu köpürene kadar çırpalım ve sonra sıvı malzemeleri ekleyip çırpmaya devam edelim. Peynir maydanoz ve baharatları ekleyip karıştıralım. En son unla birlikte kabartma tozunu ekleyip son bir defa karıştıralım ve yağlanmış fırın tepsisine karışımı dökelim. Üzerine susam serpelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim.
Diyetisyenin Önerisi: Yanında süt veya ayran ile tükettiğinizde gün içerisindeki tokluk sürenizin artacağının garantisini verebiliriz.
◦ Bayat ekmek veya pideler
◦ Kaşar peyniri ve beyaz peynir
◦ Maydanoz ve dereotu
◦ Kırmızıbiber ve domates
◦ Zeytinyağı
◦ Baharatlar
Peynirler, maydanoz ve dereotları, kırmızıbiberler, zeytinyağı ve baharatlar karıştırılır ve ekmeklerin veya pidelerin üzerine paylaştırılır. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Diyetisyenin Önerisi: Yanında bir porsiyon meyve tüketerek ekmek dilimlerinizi daha lezzetli hale getirebilirsiniz.
◦ Tam buğday veya çavdar ekmeği
◦ Avokado sos: Olgunlaşmış avokado, peynir, çörekotu, tuz ve zeytinyağı çatalla iyice ezilir. Ekmeğin arasına avokado sos sürülür.
Diyetisyenin Önerisi: Yanında ev yapımı taze sıkılmış meyve suyu tüketmenizi tavsiye edebiliriz.
◦ Tam buğday veya kepekli lavaş
◦ Zeytin ezmesi
◦ Ezine peyniri
◦ Marul yaprakları ve ince dilimlenmiş domates
Lavaşa zeytin ezmesi ince bir tabaka hâlinde sürülür. Ardından Ezine peyniri, marul ve domates dilimleri eklenerek rulo halinde sarılır.
Diyetisyenin Önerisi: Yanında ızgara sebzeler ve bitki çayı ile lavaş dürümünüzü servis edebilirsiniz.
◦ Bol göbek marul ve diğer yeşillikler
◦ Biraz reyhan
◦ Biraz dereotu ve maydanoz
◦ Zeytin
◦ Lor peyniri
◦ Çörek otu
◦ Tuz ve diğer baharatlar
◦ Biraz limon
Diyetisyenin Önerisi: Yanında galeta veya grisini ile kahvaltılık peynir salatanızı daha doyurucu hale getirebilirsiniz.
◦ Süt (tam yağlı veya yarım yağlı süt)
◦ Yulaf
◦ Kakao veya tarçın
◦ Bal
◦ Hindistan cevizi cipsi
◦ Mevsim meyveleri
Süt ve yulaf kısık ateşte kıvam alana ve kaynayana kadar iyice pişirilir. Ocaktan alındıktan sonra içerisine bal ve tarçın/kakao eklenir. Üzeri mevsim meyveleri ve Hindistan cevizi cipsi ile süslenir.
Diyetisyenin Önerisi: Yulaf lapanızı şekersiz fındık veya fıstık ezmesi ekleyerek lezzetlendirebilirsiniz. Ayrıca yanında sade filtre kahve tüketmenizi şiddetle tavsiye ederiz.
◦ Haşlanmış patates
◦ Dereotu ve maydanoz (ince kıyılmış)
◦ Közlenmiş kırmızıbiber
◦ Limon ve sevilen baharatlar
◦ Peynir (tercihen lor peyniri)
Diyetisyenin Önerisi: Patates salatanızı ev yapımı kekikli ayran ile tüketmenizi tavsiye ederiz.
◦ Büyük kırmızı kapya biber
◦ Zeytinyağı
◦ Kaşar peyniri veya köy peyniri
Kapya biberler iyice yıkanır ve birazcık kesilerek arasına peynir eklenir. Üzerlerine biraz zeytinyağı gezdirilir ve yağlı kâğıt serilmiş tost makinesinde tost usulü pişirilir.
Diyetisyenin Önerisi: Kırmızıbiber tostunuzu kızarmış ekmek dilimleriyle tüketmeyi denemelisiniz.
Sahur menülerimizi severek deneyeceğinizden ve büyük bir keyifle tüketeceğinizden hiç şüphem yok. Denediğiniz tariflerimizle ilgili geri bildirimleriniz bizler için çok kıymetli.
Herkese hayırlı Ramazanlar dilerim.
Uzm. Dyt. Şeydanur Özpınar
No Comments