Cadı Sanatı

Çocuklara Kitap Okutma Sanatı 🙃

29 Ekim 2018

Çocuklara Kitap Okutma Sanatı

Instagram’daki paylaşımlarımı görenlerden sıkça aldığım sorulardan biri de, çocuklara kitap okutmayı nasıl başardığım üzerine. Cevap basit: Zorla

Ben fazla kitap okuduğum için çocuklarımın da otomatikman kitap kurdu olduğu düşünülüyor sanırım 😉

Hani sosyal medyada sık dolaşan bir karikatür var:

İki anne ve çocukları bir bankta oturuyorlardır. Annelerden kitap okuyanın çocuğunun elinde kitap, telefonuyla ilgilen diğer annenin çocuğunun elinde de telefon vardır. Ve telefonlu çocuğun annesi kitaplı anneye dert yanar; “Nasıl kitap okutmayı beceriyorsunuz, ben asla okutamıyorum” diye.

Model olmak elbette çok önemli fakat oldukça kuvvetli ve fazla sayıda uyaranın olduğu günümüzde sizin elinizdeki -hiçbir aksiyon yaratmayan- kitaba çocukların ilgisi kolay kolay kaymayacaktır.

Evin her yanına belki ilgilerini çeker diye kitaplar yerleştirdim. Şöyle bir karıştırmak için ellerine alırlar ümidiyle. Sonuç? Ben zorlamazsam kapağını açmazlar.

Elbette bu dönemde bile, kendi kendine kitapların muhteşem dünyasını keşfeden çocuklar var. Sayıları oldukça az olan bu harika yaratıklar yerine, hepimizin evinde bulunan IPad canavarlarından bahsetiyorum ben.

Teknolojinin geriye gitmesini bekleyemeyiz. Olan oldu. Bunu onlardan almak, yasaklamak sadece sinirli çocuklara sahip olmamıza neden oluyor. Ki ayrıca topyekun kötü olduklarını da düşünmüyorum. Birçok açıdan oldukça da yararlı buluyorum. Neyse ben zaten değişime direnmenin anlamsız olduğunu düşünenlerdenim.

Gelelim nasıl kitap okumalarını sağladığıma. Yazının başında da dediğim gibi zorla 🙃

Son getirdiğim kural şöyle; her okunan 20 sayfa kitap için bir saat her hangi bir teknolojik alet. Bi’ de bahçeye çıkıp bir saat oynarlarsa ya da yazın havuza girerlese de bir saat veriyorum IPad, PlaySlation, ya da neyse onda. Evet şaka gibi değil mi? Bahçeye çıkmak bizim zamanımızda eğlenceydi, şimdi benim çocuklarım için ön şart 😂 Neyse ama dışarı çıktıktan sonra eğleniyorlar. Önemli olan ellerindeki aleti bıraktırıp, kapının dışına atabilmek.

Bu arada istikrarlı olmak önemli. Başınızdan savmak için ellerine IPad vermeye başladığınızda bir daha zor 20 sayfa kuralını uygulatabilirsiniz 😉 Bu yüzden ne kural koyarsanız, kesinlikle ona sadık kalın derim ben…

Demir ve Nil kitap okurken muhakkak ben de onlarla birlikte okuyorum. Evet evet bu benim için ekstrem bir şey değil, ben zaten devamlı okuyorum 😂 Neyse üçümüzü öyle elimizde kitaplarla görmek gerçekten içimi ısıtıyor. Ne kadar zorla okusalar da bir süre sonra kitaplar, onların da içlerinde bir yerlere dokunuyor ve büyü başlıyor.

En sevdikleri durum da kitabı benimle tartışmak ya da bana anlatmak. Zorlamayla geldiğimiz noktaya bakın 😉

Benim yöntemim böyle oldu. Siz de kendinize göre kurallar belirleyebilirsiniz. Zorlamadan içlerinden gelerek okumalarını beklerseniz, diyim ben size, daha çok beklersiniz 😝

Didem Çelebi Özkan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

7 YORUMLAR

  • Yanıtla Ilgın Cenkçiler 29 Ekim 2018 at 21:41

    Bilmem kaçıncı zorlama startımız bu akşam itibari ile verildi, hepimize hayırlı olsun 🙃🙃🤗🤗

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 29 Ekim 2018 at 21:44

      Biz de Kerem’i kitap kulübümüzde özledik zaten 😉 Bir dahaki sefere son okuduğu kitapla bekliyoruz paşamı 🙃😘😘

  • Yanıtla Hande S. Sinan 30 Ekim 2018 at 09:02

    Ben de zorlayanlardanım; aynı şekilde hedef sayfa sayısı veriyorum; eğelneceli ve resimli kitaplar seçiyorum ve kitap okumazsa ipad oynayamaz :))

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 30 Ekim 2018 at 09:04

      Süper taktik değil mi canım 😉 Her zaman işe yarıyor 🙃

  • Yanıtla Gökhan Saldırış 25 Haziran 2019 at 15:14

    Taktik, zorlama, kural ne yaparsan yap olmuyor. Bir tanesi 3 günde 1 kitap bitiriyor, küçük olan 1 sayfa belki 🙂
     
    Rahat ve özgür bırakın çocuklarınızı :)))

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 26 Haziran 2019 at 12:59

      Oldu; rahat ve özgür bırakalım da cahil olarak yetişsinler 😝 Valla ben zorla morla okutuyorum. İlerde okudukları için “özgür” olduklarını anlayacaklar 😉
       
      Sevgiler Gökhancım 🤗

  • Yanıtla İrem Savaş 26 Haziran 2019 at 14:46

    Didem ablacım, ben senin bu kuralını baya önce senden dinlemiştim. Hala hangi anne bundan yakınsa senin ismini vererek önerini sunuyorum onlara. İçimden de seni her defasında kutluyorum. Örnek bir annesin! 🌸
     
    Nil ve Demir’i de kocaman öpüyorum 😘

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan