Sağlıklı Beslenme & Diyet

Cennet Hurması

27 Kasım 2018

Cennet Hurması | Persimmon

Hurma denilince hepimizin aklına ilk olarak kahverengi, uzun ve küçük, ramazan ayında bolca tükettiğimiz hurma gelir. Fakat ben bu hafta sizlere bir kış meyvesi olan ve ülkemizde Trabzon hurması, taze hurma olarak da bilinen Cennet Hurması’ndan bahsedeceğim.

Cennet hurmasının ana vatanı bir çok meyve gibi Çin’dir. Fakat daha sonra Japonya’ya getirildiği için Japon Hurması da denilmektedir. Ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde yetiştirilir. Turuncu renkte ve hemen hemen elma büyüklüğünde bir meyvedir. Temmuz, ağustos aylarında çiçek açar ve tohumları kasım ayında olgunlaşır. Yeni olgunlaşmış Trabzon Hurması ağızda mayhoş ve ekşi bir tat bırakabilir. Yumuşayınca tadı tatlanır ve yenilmeye hazır hale gelir.

Cennet Hurmasının Besin Değeri

Cennet hurması protein, karbonhidrat, lif, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, A, B1, B2, B3 ve C vitaminleri içeriği bakımından zengin bir meyvedir.

Cennet Hurmasının Faydaları

İçerisindeki fenolik bileşikler ve askorbik asit sayesinde güçlü antioksidan özelliği gösteren bir meyve olması sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcıdır. Bu sayede kansere karşı da koruyucudur.

Yüksek lif içeriği sayesinde mide ve bağırsak sisteminin çalışmasını sağlar. Metabolizmayı hızlandırır. Kabızlığın önüne geçer. Bağırsakta oluşan iltihapların iyileşme sürecini hızlandırır.

Yüksek lif içeriği sayesinde kolesterolü ve tansiyonu düşürür. Kalp sağlığını korur. Tokluk hissinin daha uzun süreler hissedilmesine neden olur.

Antioksidan içeriği sayesinde yaşlanma karşıtıdır ve cilt sağlığına olumlu etkilerde bulunarak daha ışıl ışıl bir cilde sahip olmanızı sağlar. Ayrıca saç köklerinin daha sağlıklı olmasını ve saç dökülmelerini engellemeye yardımcı olur.

Zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde kansızlık, halsizlik, iştahsızlık ve vitamin eksikliği durumlarına da fayda sağlar. İştahsızlık çekenler için vücutta iştah açıcı bir etki oluşturur.

Beta-karoten içeriği sayesinde göz sağlığını korumaya da yardımcıdır.

Hafızayı güçlendirmeye yardımcıdır.

Sinirleri yumuşatır ve kısırlık oluşumunu önler.

İyi bir folik asit kaynağı olması sayesinde anne karnında bebeğin gelişiminde önemli rolü vardır. Ayrıca kabızlığı gidermesi, bulantı-kusma şikayetlerini önlemesi sayesinde özellikle anne adaylarının tüketimine uygundur.

Ne Kadar Tüketilmeli

1 küçük boy Cennet Hurması 1 porsiyon meyvedir. Günlük olarak tükettiğiniz bir meyve hakkınızı Cennet Hurmasından yana kullanabilirsiniz.

Ayrıca Cennet hurmasından reçel, marmelat, smoothie, krema ve püre yapıp kek ve muhallebi tariflerinizin içine de rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Ara öğünlerinizde kurutulmuş Cennet Hurması’nı dilerseniz taze halinde olduğu gibi tek başına yiyebilir veya ceviz, badem gibi kuru yemişlerle bir arada tüketebilirsiniz. Dilerseniz de bir kase yoğurdun içerisine tarçın ve yulafla birlikte ekleyerek, hem tatlı ihtiyacınızı bastırıp hem de tokluk süresini uzatabilirsiniz.

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan