Münferit Tatile Giderse

O Robot Buraya Gelecek

6 Kasım 2018

O Robot Buraya Gelecek

Dünyada bir ilk | Bu Otelde Robotlar Çalışıyor

Evet, aynen yukarıda yazdığım başlıkla bir haber geldi otelin WhatsApp grubuna. Gönderen kişi bizim operasyon müdürümüz. Zaten hiç normal bir şey göndermez ki bize. Bir kere de rakı balık fotoğrafı gönder. “Akşam âlemdeyiz gençlik,” falan de.

Bu başlığa bakınca kesin dedim bana malzeme var ve okumaya başladım. Yav güler misin, ağlar mısın?

Neymiş efendim; Japonya’da abi otelin birinde 4 dil bilen insana benzeyen robotlar çalışıyormuş. Yok, efendim işte misafirlerin giriş çıkış işlemlerini bu robotlar yapıyorlarmış. Yok, işte misafirlerin tüm sorularını cevaplıyormuş. Bu konseptin amacı da personel masraflarını azaltmakmış.

Bu konsepti Türkiye değil de nasıl Japonya bulmuş diye de düşünmeden edemedim. Gerçi düşününce de vazgeçtim.

O Robot Buraya Gelecek

Japonya’da bahsi geçen otele ne tarz misafirler geliyor?
Nasıl sorular soruyorlar?
Ne gibi istekleri oluyor?

Bilemem ben tabi…

Belki de o robotların kapasitesi gerçekten o misafirlere yetiyordur. Ama abi kimse kusura bakmasında Türkiye’de olmaz o iş.

Sen o robotu burada bir resepsiyona koy abi, sezon başında “Hoş geldiniz efendim. Buyurun sizi deniz manzaralı odaya upgrade ettik. Herhangi bir arzunuz olursa biz buradayız” diyen o robot; sezon ortalarına doğru “Ulan sokarım böyle işin içine, sanırsın anası deniz manzaralı hastane odasında doğurmuş” demez ise, o robotu yapan adam gelsin suratıma tükürsün. Sesimi çıkarırsam namerdim.

Bizim operasyon müdürümüz de tutturmuş otele bu robotlardan alacakmış. Bak hele bak. Yav kadın sen yıllardır bu işin içindesin. Sen yapma bari. Al da biz de çayımızı alıp desk’in karşısından bunları seyredelim.

Hayal Ediyorum Şimdi

Misafir gelmiş diyor ki; “Ben odamı hem deniz gören hem en üst katta hem resepsiyona en yakın aynı zamanda da doktor odasına en rahat şekilde gidebileceğim, yan tarafımdaki odalarda çocuklu ailelerin olmadığı, gürültüden uzak, balkona çıktığımda yüzümü denize doğru çevirdiğimde sağ tarafımda plajı sol tarafımda ise arabamı görebilmem için otoparkı görebileceğim bir oda istemiştim. Ama siz vermediniz.”

Hadi robot kardeş ha gayret cevaplayacaksın. 1sn, 2sn, 3sn hooop error

Başka bir misafir rezervasyon yaptırmak için oteli arıyor ve başlıyor sormaya;

“Rezervasyon yaptıracağız ama vereceğiniz odadan plaja kaç adımda varırım?”

Şimdi robot kardeş hesaplamaya çalışıyor; kendi adımına göre mi hesaplayacak? Misafirin adımına göre mi hesaplayacak?

Japonya’daki robotlara günlük hava durumu ile ilgili sorular da soruyorlarmış ve robotlar cevaplıyormuş. Oğlum bizdeki hava durumunu sorma şekillerinden haberi yok tabi robotun. Hemen soruyorum hazır mısınız?

“Merhabalar, biz eylül ayında otelinizde konaklamak istiyoruz. (Bu arada bu soru sorulurken aylardan şubat) Eylülün 13’ünde gelip 4 gece kalacağız. Günlük hava derecesi aynı zamanda deniz suyunun sıcaklık derecesini gün gün belirtir misiniz? Sizce o gün yağmur yağar mı? Yoksa güneşli mi olur? Eğer yağmur yağarsa biz otelden ayrılır ve paramızın geri iadesini isteriz. Bu mümkün mü?”

Hadi robot kardeş, ha gayret cevaplayacaksın. 1sn, 2sn, 3sn hooop error.

Düşünsenize robotun bu soruya “TAKDİRİ İLAHİ EFENDİM” dediğini. 😁

Misafir soruyor; “Otelinizin her şey dâhil olduğunu söylediniz. Şehir içi dolmuşları neden bizden para aldı?”

Len oğlum! Karşındaki her ne kadar insana da benzese kul yapımı sonuçta. Yazıktır, günahtır. Üstüne gitmesenize bu kadar.

Bizler tabi misafirlere sinirlendiğimizi hiç belli etmiyoruz. Her şey normalmiş gibi davranıp, arka tarafa geçip personelle birbirimize giriyoruz, birbirimize bağırıp rahatlıyoruz. Ne bilim ya da duvara vuruyoruz, bir şeyler fırlatıyoruz.

Abi düşünsene robotların duvara vurduğunu, bir şeyler fırlattığını. Makine sonuçta bunlar. Sezon ortasında robotların kolları bir yerde, kafaları bir yerde 🙃 Hadi giriş çıkış işlemlerini yapsınlar.

İnşallah bu robotlar Türkiye’ye de gelir.

Çocuk Mevzusu

Neyse gelelim başka bir mevzuya. Abi ben çocukları çok severdim Allah var. Ama ne zaman ki otelciliğe başladım çocuklar kâbusum oldu.

Neden mi?

Bizim bu otelcilikte çocuk hesaplamaları diye bir şey var abi. Çocukları öldüresin gelir. Özellikle de her şey dahil otellerde çok karışık oluyor bu. En azından benim çalıştığım oteller böyleydi.

Neymiş efendim, 0-6 yaş arası ücretsiz.
Birinci çocuk (7-12) %50 indirimli. Eğer ikinci çocuk (7-12) olursa %100 öder. Yok, efendim üçüncü çocuk olursa diye excelde formül yapmışız. Formül anasının nikâhı diye uyarı veriyor. Sen düşün artık gerisini.

Misafir bir geliyor abi 2 yetişkin + 5 çocuk. Ya abi böyle aile mi olur? Bunu insan hesaplayacak ya.

Hadi hesaplamayı geçtim. Yav 5 çocuk nedir ya? Ya senin hiç mi başın ağrımadı? Ya sen hiç mi yemek yapmadın? Temizlik yapmadın? 5 çocuğu ne ara yaptın? Yaşları da 4-6-8-10-12
Günde yüzlerce telefona bakmış Gülşah, hadi hesapla bunu da.

Birinci çocuk, ikinci çocuk derken abi benden çıkan sonuç; bütün çocuklar ücretsiz 🤪 Kusura bakma patron hakkını helal et 🙈

O Zaman Ne Diyoruz?

Hayat ciddiye alınacak kadar uzun değil. Ciddiyetten uzak, mizah dolu günleriniz olsun.
En ciddi olduğunuz an, asansörde yabancı biriyle baş başa kaldığınız an olsun. Benim öyle oluyor çünkü. Vallahi bak başımı yere eğiyorum, robot gibi duruyorum, hiç gülmeden inmeyi bekliyorum. Kapıdan çıktıktan sonra ama zıvanadan çıkıyorum yine 😜

Haydi, kalın sağlıcakla kuzucuklarım 😘

Gülşah İslamoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Barış Uğurlu 6 Kasım 2018 at 12:39

    Gülşah Hanım neredesiniz? Geçen hafta yoktunuz. Lütfen arayı açmayalım.
     
    Kaleminize sağlık.
     
    Sevgiler

  • Yanıtla Mustafa Kara 6 Kasım 2018 at 13:21

    O robot 1 gün dayansın, başlar formüller arasında devre yakmaya 😁😁😁😁

  • Yanıtla Ceren Peltekli 6 Kasım 2018 at 15:20

    Sabahları işe giderken otobüste ilk iş sana bakıyorum bir şeyler yazdın mı diye.
    Hoşuma gidiyor.. Bence her gün yazabilirsiniz. 🙂
    Yarın sabah mesela bana özel bir yazı yayınlar mısın? 🙂 Sadece ben okuyayım ama.

  • Yanıtla Barış Tutanan 6 Kasım 2018 at 16:46

    Çocuk hesaplamaları her zaman kabus gibi olmuştur 🙂

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan