Dönüşüm

Adım Adım

25 Eylül 2019

Yazı: Adım Adım | Yazan: Fatoş Şahin

Merhabaaa

Dergimizde 23 Ocak 2019’da yayınlanan yazım Aşk Yolculuğundasın, Unutma Bunu‘da:

“Bir yandan da Adım Adım Bursa ile antremanlara başlamıştım. İnanılmaz sevgi dolu bu topluluğun tek amacı sadece koşmak değil elbette.

Koşarken seçtiğimiz bir STK için bağış toplamak, farkındalık oluşturmak, birilerine dokunabilmek, vesile olabilmek. Müthiş bir haz…”

Cümleleriyle kısacık paylaştığım, kendimi işe yarar hissettiğim, uzak­larda bir yerlerde, hiç tanımadığım birisinin hiç tanımayacakları kahramanı olmayı ve hiç tanımayacakları diğer kahramanlara vesile olabilmeyi yaşadığım oluşum…

Yağmur, çamur demeden ekibe liderlik eden sevgili hocalarımız Serdar Özkaleli, Mehmet Çatalağaç, Selma Çetinkaya Türker, Yalçın Balcı, Emre Moll ve iyilik için iyilik peşinde koşan, bir arada bulunup karşılıksız iyilik yapmanın gücünü ve hazzını yaşatan tüm canlara sonsuz teşekkür ediyorum.

Yaşadığım duygu gerçekten anlatılabilir bir his değil.

İzninizle şimdi geniş bir açılımla Avrupa ve Amerika’da çok popüler olan Cha­rity Run Yardımseverlik Koşusu temasını Türkiye’ye getiren ve her yıl büyüterek kısa süre içinde, çok işe yarar bir sivil toplum destekleme programına dönüştüren Adım Adım oluşumundan genişçe bahsetmek ve bu konuda farkındalık oluşturmak istiyorum.

Adım Adım

Adım Adım oluşumu ülkemizde son yılların en çarpıcı sosyal girişimcilik projelerinden biri. 2008 yılında, kolektif yardımseverlik koşularını Türkiye’de tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla kurulan oluşumun ana hedefi, başta koşu olmak üzere yüzme, bisiklet, dağcılık gibi dayanıklılık gerektiren sporlar aracılığıyla ülkemizin önemli sosyal sorumluluk projelerine maddi kaynak ve tanıtım desteği sağlamak.

Adım Adım, koşucu ve ba­ğışçılara; toplumda seni daha çok ra­hatsız eden, üzen ve hatta ortadan kaldırma gücün olsa ilk değiştirmek isteyeceğin sorunu düşün diyor ve se­çeceğin STK’yı ona göre seç…

Adım Adım, kişilerden veya kurumlardan, kendi hesaplarına elden veya bankaya yatırılmak üzere para kabul etmeyen, tüm bağışların desteklenen Sivil Toplum Kuruluşu’nun banka hesabına doğrudan yatırılmasını modelleyen, açık ve şef­faflığı ön planda tutan bir yapı. Bu hareketin bu kadar başarılı olmasının en önemli sebeplerinden biri de bu. Bağışlar konusunda sadece fikir sahibi ve proje yürütücüsü olarak aracı konumda yer almaları ve bağışçıyla bağış alanı doğrudan ilişkiye sokmaları.

Bir yandan spor aracılığıyla bireyleri toplumsal sorunların çözümü için harekete geçirirken, bir yandan da STK’ları daha şeffaf ve hesap verebilir olmaya teşvik ediyor. Bireysel bağışçılarla STK’lar arasındaki kopukluğu gideriyor…

Spor yaparken seçtikleri STK’ya yardım da yapmak isteyen sporcular, ulusal veya uluslararası koşu, triatlon, duatlon, bisiklet, yüzme gibi yarışlara katılmadan önce çağrılarını kendi aile, dost ve tanıdık çevrelerine e-posta ve sosyal medya hesapları aracılığıyla duyuruyorlar. Duyurularında destekledikleri STK’ların projelerine bağış çağrısında bulunuyorlar. Bağışlar doğrudan ilgili STK’nın ilgili projesi için açılan resmi banka hesabına yapılıyor ve tüm kayıtlar her koşucu, her bağışçı ve her STK için ayrı ayrı tutuluyor.

İPK – İyi­lik Pe­şin­de Koş

2015 yılında açtıkları İPK – İyi­lik Pe­şin­de Koş dijital platformu ile bağış toplama süreci ve tüm bilgilendirmeler, hem STK’lar hem koşucular hem de bağışçılar için oldukça kolay, şeffaf, açık bir hale gelmiş durumda…

Yazı: Adım Adım | Yazan: Fatoş Şahin


2019 itibarı ile gönüllü koşucu ve yapılan bağışlarla ilgili son durum.

Ko­şu­cu ve STK arasındaki uyumun ve işbirliğinin gelişmesiyle ulaşılan bağışçı sayıları ve toplanan bağışlar artıyor. Bu konuda her yeni katılan STK’ya, sistemi en verimli şekilde nasıl kullanabileceklerini anlatmak ve bağış süreçlerini birlikte yürütmek üzere Adım Adım’ın harika gönüllüleri var.

Adım Adım oluşumu sayesinde spora, gönüllülüğe, sivil topluma, sosyal sorumluluğa gönül vermiş insanlar bir araya geliyor. Toplumdaki dayanışma duygusunu güçlendiren ve örnek olan bu güzel ve faydalı proje sayesinde, sosyal sorumluluk bilinci gelişmiş insanlar spor yaparken iyilik de yapıyor.

STK’lar üzerine eğilirlerse ciddi bağışlara ulaşabiliyor, koşucular yeni ve kendileri gibi duyarlı insanlarla tanışıyor, bağışçılar ise iyilik yapmanın mutluluğunu yaşıyor. Sosyal sorumluluğun sporla harmanlandığı, iyiliğin karşılığının mutlulukla taçlandığı, herkesin kazandığı bu toplumsal proje incelenmeyi, desteklemeyi ve kocaman alkışı hakediyor.

Ve ben her birinizi, 6 Ekim’de @ekerirun yardımlaşma koşusunda destekleyeceğim ve onlar için koşacağım STK @bursaloder1994 için az-çok demeden, damlaya damlaya göl olur atasözünden yola çıkarak gücünüzün yettiğince bu linke 👉🏻 İyilik Peşinde Koş bir tık ile bağış yapmaya ve uzaklarda bir yerlerde, hiç tanımadığınız birisinin hiç tanıyamayacakları kahramanı olmaya davet ediyorum… Olur musunuz?

Fatoş Şahin

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Mehmet Çatalağaç 25 Eylül 2019 at 09:53

    Ellerine, gönlüne sağlık sevgili Fatoş, harika aktarmışsın Adım Adım ruhunu, teşekkürler, sevgiler 🙏😊

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan