Bir Katre Hayat

Bilin Bakalım Ben Kimim?

29 Ekim 2019

Yazı: Bilin Bakalım Ben Kimim | Yazan: Şenül Korkusuz

Merhaba genç dostlarım,

Duydum ki bugünlerde biraz öğretmenlerinizin zoruyla, biraz da doğum günüm sebebiyle beni tanımaya, anlamaya çalışıyormuşsunuz.

Ve görüyorum ki her yıl olduğu gibi doğum günümü, taze taze tüketilsin diye dondurulan kalıplaşmış kitap cümleleriyle kutlamaktasınız. Evet beni tanımışsınız ama ne yazık ki anlayamamışsınız.

Ben kim miyim? Ben CUMHURİYETİM.

Neden beni kalıplaşmış söz dizimlerinde arıyorsunuz ki? Bakın etrafınıza ben sizinle birlikte yaşıyorum.

Ben her gün okula giden küçük çocukların yaşam sevincindeyim. Onların gözlerinde parlayan; yarına beslenen umut ve heyecan ışığının sebebi benim. Geleceğe el ele sevgiyle yürüyen çocukların güvencesiyim.

Çünkü ben cumhuriyetim.

Gelişen, değişen yaşamla birlikte yol alan dinamik, canlı hızlı gençlerin yol göstericisiyim. Sınırların yok olmaya başladığı, güçlünün zayıfa hükmettiği yeni kurulan dünyada kendine yer edinmeye çalışan yeni neslin rehberiyim. Onlar için geçmişle gelecek arasında koparılmaması gereken bir köprüyüm. Onlara damarlarındaki asil kanı hatırlatan, onların hür iradelerini doyasıya kullanmalarını sağlayan; yeri geldiğinde sığınabilecekleri, yeri geldiğinde dayanabilecekleri, kökü şanlı zaferlere dayanan kocaman, devrilmeyecek bir çınarım.

Çünkü ben cumhuriyetim.

Yarına besledikleri ümitlerle azimle, yan yana, omuz omuza yürüyen kadın ve erkeğim. Benim ilkelerimdir hayata yön veren, hayatı besleyen, güçlendiren. Anneler, babalar çocuklarını benim ilkelerim sayesinde parasız okutabilmekte, hastalanan çocuğuna ilaç alabilmektedir.

Benim ilkelerim sayesinde inanan, inanmayan, beni seven ve hatta sevmeyen oy kullanabilmekte; yönetimde söz sahibi bireyler olabilmektedirler. Kadınlar benimle birlikte hak ettikleri kimlikleriyle yaşam savaşının içinde yer alabilmektedir. Dün benim için verilen savaşta Nene Hatunlar ile Mehmetler nasıl omuz omuza savaşmışlarsa, bugün de kazanılan yerimi korumak için Türk kadını ve erkeği her ortamda yine birlikte uğraş vermektedir. Benim sayemde kadının yeri erkeğin arkasında değil, hemen yanı başındadır. İşte bu yüzden düşünen, üreten, hayata anlam katan, yeni nesiller yetiştiren; cefakar, fedakar Türk kadınının adı da cumhuriyettir.

Ben farklı renklerin birleştiği bir gökkuşağıyım.

Nasıl ki gökkuşağı birçok rengin oluşumunu sağlayan yedi ana rengi bünyesinde saklar; ben de onun gibi yedi ana bölgede birçok farklı kültürü bünyemde saklarım. Her rengin güzelliğini koruyarak zengin, özgün bir tablo sunarım dünyaya. Bende renkler birbirine üstünlük taslamaz, çatışmaz; kardeşçe dans ederler kendi üsluplarınca. Sınırsız hoşgörüyü öğreten Mevlana’nın anlayışıyla bakarım renklerime. Beni anlamadan yıpratmaya çalışanlara da Mustafa Kemal’in gözleriyle bakarım.

Ben cumhuriyetim, ezilenin yanında hak, ezenin yanında adaletim; teraziyi dengede tutan herkese eşit gözle bakan hukuk benim. Beni anlamayanlar, çatım altında yaşayanlara tanıdığım insani hakları göremezler. Hatta görmek istemezler, bu yüzden fazlasını talep edip bana rağmen, beni yok etmeye çalışabilirler. İşte o zaman beni koruyan adalet zırhımı kuşanır ve şefkatini esirgemeyen ama vereceği cezayı kararlılıkla uygulayan bir baba misali kendimi korurum.

Mustafa Kemal beni sabırla, emekle, inançla dikti; narin bir filiz gibi yetiştirdi ve hayata gözlerini yumarken sizlere emanet etti. Siz gençler beni anlamak ve bana sahip çıkmak için kifayetsiz tanımlara takılmayın.

Ben yaşamın ta kendisiyim, ben cumhuriyetim.

Benim çatım altındaki insanlarla ve tüm dünya ile barışık yaşadıkça, okudukça, çalıştıkça, yükseldikçe benim yıldızımı parlatacak olan sizlersiniz. Sizin geçmişe saygıyla, geleceğe ümitle bakan gözleriniz benim.

Ben kim miyim?

BEN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’YİM!!!

Şenül Korkusuz

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Şeniz Karakış 30 Ekim 2019 at 07:07

    Yine çok güzel bir yazı olmuş 👏👏👏
    Büyük Atam iyi ki bize cumhuriyeti armağan etti. Geçmişe saygıyla geleceği ümitle bakan gözlerimizsin cumhuriyet…

  • Yanıtla Gönül Koçhan 8 Kasım 2019 at 22:59

    Harika bir anlatım. “Cumhuriyet” sözcüğünün anlamı bundan daha güzel anlatılamazdı. Keşke her Türk genci bu yazıyı okuyabilseydi. Emeklerine, diline, yüreğine sağlık öğretmenim. 👏👏👏💞💐

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan