Mavi Okyanus

Para mı, Aşk mı?

24 Ekim 2019

Biliyorum, çok klişe bir başlık ile karşınızdayım. Ama bir sorun bakalım neden ben bu başlığı kullandım? O kadar çok yazı ve yorum yapılıyor ki bu konu ile alakalı ben de bulaşmadan edemedim.

Her ne kadar farklı ve nesnel olarak anlatmaya çalışacak olsam da okurken size uymayan, ters gelen ve katılmayacağınız görüşler olacaktır. Bu nedenle ön yargılı olmadan yazımı okumanızı önereceğim.

Yokluk ve varlık yaşamın dinamiklerini oluşturan en önemli iki kelimedir. İnsan hayatı ve yaşadığı tüm duygular bu iki kelime üzerinde gidip gelmektedir. İnsanın yaradılışından bu yana, doğumundan ölümüne kadar geçen sürede yaşadığı her an varlık ve yokluk ile ilişkilidir.

Yaşamda önemli olan dengedir.

Terazinin bir ucu aşk diğer ucu da paradır. Tahmin edebileceğiniz gibi, doğru tartmak için de eşit olmaları şarttır. Bu nedenle, bazı sosyal medya paylaşımlarında bu soru sorulduğunda “her ikisi” diye cevap verenleri çok zeki ve gerçekçi buluyorum.

Yokluk | Var Olmayan Her Şey

İnsanın gereksinimleri ne olursa olsun, bunları, karşılayabilmesi için bir araca ihtiyacı vardır. Ve insan iyi bir yaşam için doğru aracı seçip bulmak ve kullanmak zorundadır. Bu araçları edinme sürecinde yokluğun aslında hiçbir önemi yoktur. Fakat yokluk durumunda duygular önemini yitirmekte ve önceliğini kaybetmektedir.

Aşk bu noktadan sonra zedelenmeye başlamaktadır. Sonrasında da geri planda kalan gerçekleştirilemeyen her şey iz bırakır. Kıyaslamalar ve karşılaştırmalar gündeme gelmeye başlar ve insan az ömrüm kaldı, geç kaldım paniği içerisinde “Aşk” ve “Mantık” arasında kalır. En zoru da budur, ama insan bu, işte kolayına gelir “Aşk diye bir şey zaten yok ki’” der geçer.

Yokluk insana Aşk’ın olmadığını çok iyi öğretir.

Ve o andan itibaren insan, acı tecrübelerinden dolayı, para daha önemlidir düşüncesini savunmaya başlar.

Para ve aşk ile derin ilişkisi olan varlık ve yokluk, en önemlisi duyguların yapısını ve geleceğini belirlerler.

Arada yaşanılan birçok değişkeni değerlendirmeden sorunun cevabını vermek büyük haksızlık olsa gerek.

Varlık | Yok Olmayan Her Şey

İnsan yaşamının konfor derecesini belirleyen en önemli etkendir varlık. Varlıklı olmak eşittir zengin olmak. Paralı olmak. Bu kısma geçince bir rahatlama gelmedi değil.

Sağlık olsun ikisi de olmasa da olabilir aslında diyenleri duyar gibiyim. Onlar da unutmasınlar ki sağlık bozulduğunda onun da paraya ihtiyacı var.

Nasıl mı?

Daha geçen hafta bir arkadaşım rahatsızlanınca hastaneye kaldırıldı. Haberi alır almaz hastaneye ziyarete gittim. Otoparkta yer bulamadım. Aracımı valeye vermek isterken önümde duran birkaç lüks araçtan dolayı epey bir beklemek durumunda kaldım. Neyse ki yarım saat sonra aracımı valeye verip arkadaşımın kaldığı odaya varabildim. Durum ve sonuç şu, tedavi olabilmesi için paraya ihtiyacı var. Bu nokta da paranın güç özelliği devreye giriyor. Kapının önüne çıktım, aracımı bekliyorum, kapının önünde dizlerinin üzerine çökmüş tedavi masrafı olmadığını bildiği için üzüntüden ağlayan arkadaşımın bir yakını, lüks araçlarından inen insanlara bakıyor.

Akıllara hemen parası olup da tedavi olamayan çok insan da var düşüncesi gelmesin. Anlatmaya çalıştığım “sağlık” kavramının “para” ve “aşk” kavramları ile ilişkisi olmadığıdır.

Hepsi birbirini etkileyen, hatta kişilerin karakteristik özelliklerine göre değişkenlik gösteren ve önemi insandan insana değişen kavramlardır.

Küçük bir ormandan büyük bir dünyaya kadar sadece bir kural vardır:

Güçlü Olan Ayakta Kalır

Kabul etmek ve oyunu kurallarına göre yaşamak şart. Maalesef ki insanın var olduğu yerde “mutluluk” dediğimiz kavram karmaşıklığını sürdürmektedir.

Gerçekleri gören, kabul eden, mücadeleci, cesur insanlara önerim var:

▻ Zamanın değerini matematik ile harmanla
▻ Güçlü olabilmek için ihtiyacın olan araçları belirle
▻ 70 yaşında (ortalama yaşam süresi) sahip olabileceklerinin listesini çıkar
▻ Yaşlanınca ne yapmak istediğini ve hangi konumda olmak istediğini tasarla
▻ Aşk, Para gibi kavramlar senin aracın olmaktan öteye geçmesin
▻ Ve koşullar ne olursun hayata sağlam bir imza atmadan ayrılmayacağın konusunda kendine söz ver…

Mustafa Çağa

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan